403 Nekaj o hranitvi sadja. Ljudja semtertja tožijo: „Letos ne velja sadje nič, o božiči so bila moja najlepša jabolka uže nagnila." Zopet drugi: „Moje sadje je uže velo in suho." Tretji mrmra: „Moje sadje se je navzelo neprijetnega okusa, nihče ga ne kupi.* Tako bodo ljudje vsako leto tožili, če se ne iz-pametujejo in ne popuste nekaterih starih navad ter se poprimejo novega načina sadje hraniti. Ta način je zelo pri prost, kakor bi ga natura sama bila zaukazala. Naj-prvo je, da sadje o pravem času potrgamo. Zastonj je sveži sad hraniti, če ni dozorel. Nezreli sad začne kmalu v pešfcah gniti, uvene in se skrči v majhen klopčič. Nadalje moramo sadje opazno trgati, najbolje z roko. Res je, nekaterim trdnim zimskim jabolkom ne škoduje. Drugače pa je zastran žlahtnih, sočnatih jabolk in hrušek. Njim škoduje najmanjše obtolčenje. Ob najneznatuejši rani, katere še s prostim očesom ne opazimo, začne goba rasti, tj. sad začne gniti. Zatem treba sad lepo razvrstiti in vsa slabejša, od črva navrtana jabolka itd. odbrati ter jih pustiti 14 dni, da se izhlape. Potem šele jih spravimo v shrambo. In to je najvažnejše delo. Shramba bodi le srednje suha ter v njej enakomerna temperatura 1—5* R. Zakaj nam jabolka po sobah ne ostajejo dolgo čvrsta? Prav zato ne, Ker so ali presušne, ali pretople, ali se temperatura po njih prepogosto izpremenjava: kajti v presušenih sobah sad prehitro uvene in se skrči, v pretopilih rado gnije, v premrzlih pa zmrne. Veliko boljše sadne shrambe so kleti, zlasti če so dovolj globoke in če je v dnu pesek ali ilovica, ki vode ne propušča. Sedaj moramo še skrbeti, da ne bode v kleti pre-toplo, premokro in nič prepiha; kajti to troje je največ krivo, da se tudi po kleteh sad ne ohrani. Tudi drugih takšnih reči, ki gnjilobo pospešujejo, ne smemo v kleti imeti. Niso pa sadjarji vsi euih misli, je li v kleti boljše sad prosto po deskah razložiti ali ga v sode vložiti. Po deskah razpoloženo sadje moremo vsak čas pregledovati in gnilo odbirati, v sodih pa se dalje ohrani sadež, ker ne moreta svetloba in zrak toliko vplivati. Kdor po razloženem načinu ravna, ta bo sadje skoraj celo leto ohranil sveže in sočnato a!i za domačo porabo ali za prodaj. Tako lahko pričaka cene, ki je dvakrat, trikrat, petkrat veča nego jeseni. Marsikteri sadjar, ki je modro hranil po razloženem načinu sadje, postal je sčasoma bogat mož.