Arhivsko gradivo iz Arhiva Televizije Slovenija kot vir za preučevanje zgodovine in razvoja arhivistike oziroma arhivske znanosti v Sloveniji - Lavrenčič, Aleksander (Moderna arhivistika, 2022)
Namen prispevka je prikaz posameznih prispevkov iz dnevnoinformativnih in drugih oddaj o delu v slovenskih arhivih. Cilj prispevka je, da se sodobni arhivarji, arhivisti in drugi delavci, ki so zaposleni v arhivih, seznanijo z načinom dela in s problemi, s katerimi so se ukvarjali arhivski delavci v preteklosti. V ta namen smo pripravili statistični pregled prispevkov, ki so obravnavali tematiko arhivov v letih 1958 do 2022. Poseben poudarek je na digitaliziranih prispevkih iz obdobja 1969–1973. Določeni digitalizirani prispevki o delu v arhivih, ki so dostopni v katalogu Mediateke Radiotelevizije Slovenija, so bili prikazani na konferenci v Radencih. Ob prikazu je bilo preverjeno tudi poznavanje zgodovine arhivistike in arhivske znanosti med udeleženci konference, pri starejših udeležencih pa tudi njihov spomin.
Keywords: archival science; archives; archives in Slovenia; arhivi; arhivi v Sloveniji; arhivske znanosti; audiovisual archives; avdiovizualni arhivi; Radiotelevizija Slovenija