Spodbujanje in omogočanje zdravega načina življenja zaposlenih je dobra popotnica za boljšo delovno storilnost in zadovoljstvo. Poleg redne telesne aktivnosti ter izogibanja tveganemu pitju alkohola, kajenju itd. je prehrana eden od ključnih dejavnikov, ki vplivajo tako na ohranjanje kot tudi na krepitev zdravja, preprečevanje obolevnosti in na potek zdravljenja že obstoječih bolezni ter posledično tudi na čas bolniške odsotnosti. Primerno prehranjevanje zmanjšuje ekonomsko breme zbolevanja na individualni ravni in ravni družbe. Avtorica: Helena Okorn, mag. farm., nutricionistka Nutriaktiv Prehrana med delovnim časom vpliva na počutje zaposlenega in njegov delovni elan. Delovno okolje je lahko primerno mesto za promocijo zdravega življenjskega sloga. Zaposleni namreč na delovnih mestih preživijo večji del dneva. S spodbujanjem primernega prehranjevanja v delovnem času lahko vplivamo na prehranjevalne navade zaposlenih tako v delovnem času kakor tudi v privatnem življenju. Poleg tega je uvajanje sprememb v skupini zaradi medsebojnega podpiranja sodelujočih lahko tudi učinkovitejše kot uvajanje sprememb pri posamezniku (moč skupine). Spodbujanje in omogočanje zdravega prehranjevanja na delovnem mestu naj bo usmerjeno k vsem zaposlenim v podjetju in podprto s strani vodstva. Namen vseh aktivnosti je izboljšanje kakovosti prehrane in okrepitev ozaveščenosti pomena primernega prehranjevanja. Pri uvajanju sprememb je bistvenega pomena aktivno udejstvovanje zaposlenih ter upoštevanje njihovih potreb in mnenj. Pri prehranjevanju na delovnem mestu se soočamo z različnimi težavami in izzivi, kot so neustrezne prehranjevalne navade odraslih prebivalcev Slovenije ter sodoben način življenja, ki vodi k podaljševanju delovnega časa preko celega dneva. V podjetjih velikokrat ni ustrezne organiziranosti prehrane oziroma se v primerih, kjer je prehrana organizirana, pripravi obrokov za delavce uporabljajo živila slabše kakovosti. Med vodstvom slovenskih podjetij je prisotno pomanjkanje zavedanja o pomenu uravnotežene prehrane. Različne raziskave o načinu prehranjevanja v Sloveniji kažejo, da je prehrana slovenskega prebivalstva nezdrava. Slabe prehranjevalne navade se odražajo v neprimerni razporeditvi obrokov preko dneva in izpuščanju zajtrka. Energijska vrednost povprečnega obroka je previsoka, zaužijemo preveč maščob v celoti in preveč nasičenih maščob. Zaužijemo tudi premalo sestavljenih ogljikovih hidratov, premalo sadja in zelenjave ter tako premalo vlaknin, ki so pomembni prehranski varovalni dejavniki pred nastankom kroničnih nenalezljivih bolezni. Delo in varnost 13 | Promocija zdravja zdrava prehrana za krepitev zdravja: Rezultati raziskav kažejo tudi, da prebivalci Slovenije za 150 % presegamo priporočen vnos soli. Nagnjeni smo tudi k hitremu prehranjevanju, ki praviloma predstavlja hrano nižje hranilne in Priporočila za zdravo prehranjevanje so zasnovana skladno s priporočili visoke energijske vrednosti ter z sZo (sZo 2000) in so prilagojena vzorcem prehranjevanja v slovenskem veliko dodanimi aditivi. prostoru. Temeljijo na enostavno razumljivih konkretnih priporočilih: Nezdravo prehranjevanje spada 1. V jedi uživajte in jejte redno. Izbirajte pestro hrano, ki naj vsebuje več med najpomembnejše dokazane hranil rastlinskega kot živalskega izvora. vzroke za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega 2. Izbirajte živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov. časa, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, nekatere 3. Večkrat dnevno jejte raznovrstno zelenjavo in sadje. Izbirajte lokalno vrste raka, nekatera kronična pljučna pridelano in svežo zelenjavo ter sadje. obolenja ter debelost in osteoporoza. 4. nadzorujte količino zaužite maščobe in nadomestite večino nasičenih Nezdravo prehranjevanje vpliva tudi maščob (živalskih maščob) z nenasičenimi olji. na fiziološke dejavnike tveganja, kot so na primer zvišan krvni tlak, 5. nadomestite mastno meso in mastne mesne izdelke s stročnicami, zvišane vrednosti glukoze v krvi ter ribami, perutnino ali pustim mesom. nenormalne vrednosti krvnih maščob. 6. Dnevno uživajte priporočene količine manj mastnega mleka in manj Ustrezen način prehranjevanja ob mastnih mlečnih izdelkov. redni telesni aktivnosti dokazano predstavljata najbolj učinkovit način 7. Jejte manj slano hrano. preprečevanja nastanka omenjenih bolezni. 8. omejite uživanje sladkorja in sladkih živil. Spodbujanje in omogočanje 9. Zaužijte dovolj tekočine. zdravega prehranjevanja in zdravega življenjskega sloga delavcev in 10. Hrano pripravljajte zdravo in higiensko. delodajalcev je torej eden od bistvenih ukrepov za kvaliteto življenja in posledično tudi kvaliteto dela. Delo in varnost 14 1 Promocija zdravja Svetovanje o zdravi prehrani zaposlenih Uvajanje pozitivnih sprememb na področju prehranjevanja lahko spodbudite z našimi predavanji in delavnicami za zaposlene. Organizirane spremembe na področju prehranjevanja potekajo v dveh stopnjah. V prvi stopnji skupaj z odgovornimi iz podjetja ugotovimo dejansko stanje: • možnost prehranjevanja v podjetju (lastna kuhinja, catering) oz. ponudba obrokov v okolici podjetja oz. samostojno prineseni obroki, • pregled primernosti obrokov, • ugotavljanje prehranskega stanja zaposlenih: vprašalnik glede prehranjevanja, merjenje telesne sestave, • ugotavljanje prehransko ogroženih. V drugi stopnji pa glede na ugotovljeno stanje ponudimo podporo pri izvajanju potrebnih in dogovorjenih sprememb: • priprava načrta sprememb (izvedljivih), • izobraževanje, ozaveščanje delavcev, ponudnikov hrane: delavnice, predavanja, okrogle mize, akcije, priprava materialov (tiskovina, spletna stran podjetja), • prehransko ogroženi delavci: skupinsko ali individualno svetovanje, • pomoč pri iskanju kvalitetnih in cenovno dostopnih lokalnih ponudnikov hrane. Kot spodbudo za uvedbo sprememb izvajamo meritev telesne sestave, s katero lahko ocenimo stanje prehranjenosti posameznika. S skupnimi močmi lahko vašim delavcem z morda majhnimi spremembami omogočimo boljše pogoje za njihovo zdravje in s tem tudi njihovo večjo delovno storilnost. Več informacij: Vesna Vidmar T: 01 585 51 88 E: vesna.vidmar@zvd.si ZVD Zavod za varstvo pri delu d.o.o. Chengdujska cesta 25, 1260 Ljubljana-Polje T: +386 (0)1 585 51 00, F: +386 (0)1 585 51 01 E: info@zvd.si, www.zvd.si