• POGOVOR NA DELOVNEM MESTU Obilo dela v mrtvi sezoni Kovinostrugar Just Grum je ves čas, odkar se je zaposlil, zvest Saturnusu. Kmalu bo v tej delovni organizadji dopolnil že trideseto leto delovne dobe. 10 let je delal v delavnid v Mostah, ko pa so v Zalogu odprii nov obrat za proizvodnjo embala-že, je šel tja za vzdrževalca strojev. Najprej je bil sam, ker pa so nabavljali vedno več strojev, je bilo potrebnih tudi več vzdrievalcev. Danes jih je v de-lavnid deset, Just Grum pa je njihov vodja. Čeprav kot vzdrževalec ne dela neposredno v proizvodnji, prav dobro pozna proizvodni utrip obrata v Lalogu — utrip, ki se je letošnjo zimo v primerjavi s preteklimi leti precej spremenil. »V Zalogu delamo konzerve za živilsko indu-strijo. To pa je sezonsko delo in skoraj vedno smo bili od oktobra do marca bolj slabo založeni z delom. Pred nekaj leti so naši vodilini poskrbeli za malo več dela tako, da smo začeli delati tudi nekaj embalaže za kemično industrijo. Vseeno pa je bilo v zimskih mesecih težko, avtomatske linije so naj-večkrat stale, še posebno v zadnjih letih, ko stno zaradi deviznih težav imeli manj pločevine.« Zaradi težav z devizami zadnja leta belo ploče-vino kupujejo sami uporabniki embalaže, ki pa tudi sodijo med »devizne reveže«. Pozimi, ko em-balaže ne potrebujejo, v glavnem tudi pločevine niso kupovali, poleti pa se je Saturnusu nabralo preveč dela, da bi lahko zadovoljili vse potrebe. Letos se je živilska industrija bolje organizirala in zato je bilo v Zalogu vse drugače. »Letos smo kar vso zimo delali, eelo v dveh izmenah. Zima je bila prej vedno predvsem čas za remonte. Zdaj stroje popravljamo postopoma, tiste, ki trenutno niso zasedeni z delom.« In kaj meni Just Gnim o. prihodnosti? »Če bomo imeli pločevino, pa če bosta še lak in tesnilna masa, potem bi lahko proizvodnja emba-laže kar dobro tekla. Še več bi lahko delali, še po-sebno, ker pri nas glede porabe konzerv še precej zaostajamo za tujino. Zdaj, ko imamo tudi do-mačotovarnobelepločevine - Zorko iz Šabca — bo, upam, tudi za nas bolje.« V. C.