Žitni trg. Nenaden dvig našega dinarja, za katerega plačujejo na curiški borzi že 7 centimov in še več, ni mogel ostati brez vpliva na trgovino z žitom. Inozeaiski izvozničarji, ki so kupovali naše žito po izredn« ugodni ceni vsled nizkega dinarskega tečaja, so sedaj nenadoma prenehali z nakupovanjem. Čakajo sedaj na pono\-ni padec; radi tega trgorina precej počiva ter se omejuje na domači konzum, dasi se nejkaj žita vseeno proda v Čehoslovaško in Avstrijo. Ker pa je dvig dinarja po fsem opravdan in se bo naš denar sigumo obdržal na sedanji višini, bo inozemstvo vsled pomanjJ^anja žita prisiljeno, kupovati pri nas. Naši kmetovalci, in trgovci to dobro vedo in zato tudi ni opažati, da bi žitne cene znatno padale. Edino trgovina s koruzo je živaJina. Delajo se pogodbe že za dobavo nove koruze, kŁ bo sposobna za Irgovino še le v decembru, ker prej še ni suha. Moka se nudi v večjih količinah, dasi je upotreba neziiatna. Nulerica se prodaja po 5.60—».9d D za 1 kg. Pšenica se prodaje po 540—355 D. Pivovarniški ječmen je po 350—360 D, fižol, izbran se prodaje po 430—475 D. Ovcs je po 265—275 D. Hm«lj. XIII. brzojavno tržno poročilo: Nurnberg, 10. septembra 1924. Prodanih 250 bal; prima hmelj nespremenjeno čvTsto; drugi mirno. — Žatec, 6SR., 11. septembra 1924. Zelo čvrsto — rastoče cene — do 2000 ČK za 50 kg. Hmelj. XV. brzojarno tržno poročilo: Niirnberg, dne 15. seplembra 1924. Čvrsto, hmelj lepe barve za 10 zl. M višje. Žatec, ČSR., 15. septembra 1924. Zelo čvrsto — cene od 2000—2300 čK za 50 kg — na kmetih se pod 2000 ne prodaja. Hmelj. XVI. brzojavno tržno poročilo. Niirnberg, dne 16. septembra 1924. Prodanih. 500 bal — plaeuje se za srednje blago toliko, kot včeraj za priraa 209—270 zlatih mark za 50 kg. Vrednost dcnarja. Ameriški dolar stane 69—70 D, čehoslovaška krona 2.11 D, francoski frank 3.85 ©, italijanska lira 3.15 D, 100 avstrijskih kron 10 para. V Curihu znaša vrednost našega dinarja 7.35 centi«aov. Kdor bo zidal, iplozor! Kdor hoče zidati poslopjc, katerokoli ter si pri zidanju želi prihranili 25 «48101. na opeki, pesku, apnu in delu, naj se posluži noTCga načina zidanja z navadno zidno opeko, katera sta»»Yanja. so zdrava, suha, trpežna, po leti hladna, po einii topla, naj piše po obširna, brezplačna pojasnila na »aslovr Dragotin Korošec, stavbeno podjetje, Rečica ob Paki. (Za stroške priložili 2 D.) Za kmetovalce. Ne čakajte da Vam bodo Vaši prašički oboleli. Da ^'am ne bodo nikoli oboleli, je potrebno eistiti hlev in polagati najmanje vsaki ttden j»o ea mali zavitek »Mastelina«, katerega dobite prr Vaš-ihi trgovcih. Prašiči bodo jedli tudi Tiajslabšo hrano in se hitro odebelili. Na to Vas opozarja današnji inserat. Sosnoriarstirs. Postveloralno zboroTanje (anketa) vinogradnikov in vinskih trgovcev se je vršilo na poziv poljedelskega ministra dr. Kulovca v pondeljek v Beogradu. Zborovanje otvoril sam poljedelski ministor. Iz Slovenije so se udeležili ankete: Robert Košar, dr. Basaj, veletrgovci z vinom Čuček in vinarski ravnatelj Puklavec. Natančni potek ankete in resohicije prinesemu v -prihodnji številki. Sadjarji, pozor! Prrovrstna, zdrava zimska jabolka bo nakupovala Gospodarska zadruga v Mariboru in sicer v zabojih po 20—25 kg. Vsak zaboj po 20—25 kg sme vsebovati samo eno vrsto jabolk, eno velikost, skupno barvo in zrelost. To je edini način, da bomo lahko potom zadruge pospeševali izvoz našega okusnega sadja. Sadjarji, ki hočejo prodali jabolka in orebe, naj javijo približno množino načelniku Gospodarske zadruge Franjo Rudl — Pesnica potom dopisnice. Lahko pa javijo količino tudi ustmeno pri trgovini Klajnšek in Penič — Vetrinjska ulica — Maribor. Jabolka in orehi sc bodo plačevali po dnevni ceni. Taisli pa, ki hočejo glede cen doseči več kakor dnevno ceno, naj dajo jabolka na komisijo in potem bodo deležni skupnega dobička. Jabolka, ki ne bodo odgovarjala predpisu, ne bodo prevzeta. Orehi se bodo nakupovali v vsaki množini. Zaboje za jabolka je dobili pri Gospodarski zadrugi v Vetrinjski ulici. Franjo Rudl, Pesnica — Maribor. Vojnik. Podružnica sadjarskega in'' vrtnarskega društva priredi v nedeljo, due 5. oktobra t. 1. v posojilnični dvorani sadni ogkd za tukajšnjo okolico. Otvoritev ob 8. uri. Vstopina 1 D, za otroke 50 p. Sklep v torek, dne 7. oktobra z razdelitvijo nagrad in licitacijo razstavljenega sadja v prid društva. Sodelovanje je obljiibilo več slrokovnjakov. Kupci se vabijo. Tržne cene v Mariboru. V Mariboru stane 1 kg govejega mesla I. 25—27 D, II. 22—24 D, III. 20—21.50. Tektina I. je po 27—30 D, II. 22—75. Svinjina je po 30—40 D. Konjsko meso: I. 12—15, II. 8—15. Kože: 1 komad konjske kože 175—200, 1 kg goveje 15—17.50, telečje 27.50—30, svinjske 10, gornjega usnja 100—175, podplatov 75—100. Perutnina: 1 majhen piščanec 20, večji 75, kokoš 25—30, raca 35, gos 60—70, puran 75, domači zajec 15—50. Žito: 1 kg pšcnice 4, rži 4, ječmena 3.75, ovsa 3.75, koruze 4, prosa 5. Mlevski izdelki: 1 kg pšcnične moke št. 0 7, št. 2 6.50, št. 5 6, št. 6 5.50, št. 7 4.50, prosene kaše 7, ješprenja 6—13, otrobov 2.25i koruzne moke 4, koruznega zdroba5^—6. Krma: sladko seno 50—75, ots«i« ilum« 34—30. KuriTo: 1 kub. meter trdib drr 17#—2©0, m«Wiik 1W—176.