List 91. Kmetijske skušnje. {Oglje odvzame duh zatuhlimu in spridenimu ovsu), če se na oglje ena lega ovsa usuje, na to spet ena lega oglja, potem spet ovsa in tako naprej poredama enkrat ovsa enkrat oglja, da je kup višji kot širji in tudi na straneh z ogijem zadelan, da se oves clo nič ne vidi. En kmetovavec je na to vižo o 6 tednih 50 vaganov stuhnjeniga ovsa popolna m a zboljšal. Na vsako lego ovsa naj se polovica mere oglja, postavim, na 1 vagan ovsa pol vagana oglja da. Oglje je tudi po tem še za vsako rabo dobro. (A%. L. u. F* Ztg.) {Javorovo cvetje je čbelam dober kivek), zatorej priporoča čbelar Btising v časniku za čbelar-stvo: naj bi čbelarji v okolici čbeljnaka zasadili javor, ki mesca majnika in rožnika cvete. {Krompir od mesca do mesca loieji prihaja') zato, ker vodene dele spuhtuje in tudi močca (štirkel zgubiva, kadar v kleti kaliti začne. Po skušnjah postane krompir že o pervih 12 urah poldrugi odstotek C* Va %) ložeji, o 6 tednih zgubi pri 100 funtih 7 funtov na tezi. Ker zgubi do mesca novembra nar več vodenih delov, ima mesca novembra v ti razmeri nar več močca ali kašnatih delov v sebi; od mesca svečana pa, kadar začne krompir kaliti (poganjati), se manjša vedno bolj močic, kolikor bolj krompir kali. Iz tega se da presoditi, kdaj je krompir nar bolji, in zakaj. (Gosence na drevju pokončati) se naredi na konec kola iz cunj omelo , ktero se pomoči v lug, ki je z navadno (černo) žajfo zmešan. S temomelam se potem gosence na drevju poškropijo in pokončajo. Nek kmetovavec pravi, da zamore en človek, če vsak dan eno uro to dela in vsak teden le za 2 groša žajfe porabi, 100 velicih dreves čistih ohraniti.