Mnenje posvetovalnega sestanka revmatologov in pulmologov glede obravnave bolnika s prizadetostjo pljučnega intersticija v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni - Perdan-Pirkmajer, Katja (Zdravniški vestnik, 2023)
Vnetne revmatične bolezni so heterogena skupina bolezni, ki lahko prizadenejo tudi pljučni intersticij. Tako kot je pogo-stnost intersticijske pljučne bolezni (IPB) v okviru vnetnih revmatičnih bolezni variabilna, je tudi klinična slika zelo razno-lika: od omejene nenapredujoče prizadetosti pljučnega intersticija do fulminantno potekajoče življenje ogrožajoče bo-lezni. Podatki za diagnosticiranje in zdravljenje IPB v sklopu vnetnih revmatičnih bolezni so razmeroma skopi. Temeljno zdravljenje praviloma predstavljajo imunomodulacijska zdravila. Nedavno so se jim pri progresivni pljučni fibrozi pridružili še protifibrotiki. Odločitev pri kom, kdaj in kako intenzivno zdraviti IPB pogosto predstavlja izziv. V prispevku podajamo sklepe multidisciplinarnega posvetovalnega sestanka slovenskih revmatologov in pulmologov, ki po mnenju avtorjev gle-de na dostopne podatke pomenijo dobro prakso pri obravnavi tovrstnih bolnikov. Osredinjamo se na bolnike s sistemskimi vezivnotkivnimi boleznimi in revmatoidnim artritisom.
Keywords: algoritem; algorithm; intersticijska bolezen pljuč; interstitial lung disease; progresivna pljučna fibroza; progressive pulmonary fibrosis; rheumatic disease; treatment; vnetna revmatična bolezen; zdravljenje