DANES BOM POJEDEL Recepti za pripravo okusnih jedi iz sestavin, ki so ponovno uporabljene UVODNIK Prebivalec Slovenije zavrže 82 kg hrane Juhe, priloge, kot sta riž in krompir, so-letno, v Evropi pa 20 % vse proizvedene lata, meso, omake, niso nobena poseb-hrane. Hrano zavržemo doma, v štu- nost v zabojniku za zbiranje organskih dentskem domu, restavraciji, na zabavi odpadkov, najbolj pa presenetijo živi- in ob drugih priložnostih, ob katerih la, ki so zavržena v celoti, kot je send-jo uživamo. Pogosto zavržemo živilo, vič ali jabolko, kar kaže tudi na kulturo ki ga nismo ustrezno shranjevali, ali ga prehranjevanja tistih, ki se prehranju-pravočasno uporabili, zavržemo pa tudi jejo v restavraciji. Verjamemo, da lahko ostanke jedi, ki smo jih pripravili, ali zmanjšamo in preprečimo nastanek za-jih na krožniku dobili preveč. Pa lahko vržene hrane, tudi na PEF. Potrudimo ravnamo drugače? O tem smo razmiš- se, da bomo poskrbeli za odgovorno ljali študentje in mentorji Pedagoške in ravnanje s hrano, da bomo kupovali to-Zdravstvene fakultete v Ljubljani, ki si liko hrane, kot je porabimo, da bomo Avtorji: želimo odgovornejšega ravnanja s hra- skuhali toliko hrane, kot jo bomo pojedli, dr. Stojan Kostanjevec, Martina Erjavšek, Lena Tajnšek (Uvodnik) no. V okviru projekta Po kreativni poti da bomo v restavracijah prosili za manj-Lea Kolman, Gloria Krapež, Anja Fabijan, Kristina Krnjak, Nastja Cerjak (Recepti) do znanja smo posvetili svoje znanje šo porcijo, če večje ne moremo pojesti. dr. Mojca Jevšnik, Tina Šaula (Transport hrane) in kreativnost problematiki zavržene To so koraki, s katerimi lahko zmanjša-Mentorji v projektu: dr. Stojan Kostanjevec, dr. Mojca Jevšnik, Martina Erjavšek, Lena hrane. Odločili smo se, da ugotovimo, mo količino zavržene hrane in prispe- Tajnšek, Domen Ofak kaj se dogaja s hrano v študentski in vamo k trajnostnemu razvoju družbe. dijaški restavraciji 123 PEF podjetja Slo-Lektoriranje: dr. Tomaž Petek rest, d. o. o., ki v okviru zdrave in urav-Da bi študentom olajšali pripravo okus- notežene prehrane zagotavlja množico nih jedi, so študentje oblikovali knjižico Izdala in založila: Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani pestrih jedi, in sicer tistih, ki jih imajo z recepti za pripravo jedi, v katere se Zanjo: dr. Janez Vogrinc, dekan dijaki in študentje najraje, pa tudi tis-lahko vključijo tudi ostanki hrane. Če ti tih, ki so manj priljubljene, a so zdrave ostaja kruh, krompirjev pire, kuhan riž ali Priprava jedi za fotografiranje: Alenka Stanonik, Anja Krištof, Gaja Črnac, in okusne. Vse prevečkrat se zgodi, da testenine, mogoče polenta, ali pa si želiš Karmen Krapež, Lea Kolman, Gloria Krapež, Nastja Cerjak, Kristina Krnjak, Anja Fabijan namesto kakovostnega zdravega obroka pripraviti okusno sladico, pripravi jedi, Fotografije: Karmen Krapež, Anja Fabian, Maja Tomšič, Anže Lustek dijaki in študentje raje posežejo po manj ki so predstavljene v knjižici. Tu najdeš zdravih jedeh, manj priljubljene jedi pa več kot 40 receptov za pripravo okusnih Oblikovanje: Gloria Krapež prevečkrat pristanejo med odpadki. Štu- jedi. Izbrali so jih tvoji kolegi, ki jim ni dentje so spremljali količino zavržene vseeno, kako ravnamo s hrano. Recep- Način dostopa (URL): https://www.pef.uni-lj.si/fileadmin/Datoteke/Zalozba/e-publikacije/ hrane v restavraciji. Ugotovili so, da se ti v knjižici ti pomagajo, da z okusnimi Danes-bom-pojedel-vse_Recepti.pdf v povprečju zavrže okoli 100 g obro- sestavinami obogatiš užitne ostanke Kataložni zapis o publikaciji (CIP) pripravili v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani ka. In kaj so našli med zavrženo hrano? hrane in poskrbiš, da hrana ni zavržena. COBISS.SI-ID=296586496 ISBN 978-961-253-231-4 (pdf) Knjižica je bila izdana v okviru programa »Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017-2020«. Program sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. KAZALO KROMPIR KRUH Krompirjevi mafini 7 49 Kruhova pogača z jajcem Krompirjevi buhtlji 9 51 Kruhovi njoki Krompirjevi vaflji 11 53 Pijani kruh Krompirjevi njoki 13 55 Kruhov narastek z gobami Pečeni krompirjevi olupki 15 57 Kruhov puding z marmelado 59 Bananine kruhove rezine RIŽ 61 Študentska solata 63 Mini toast pica Vegi riževe kroglice 17 65 Kruhova juha za zajtrk Mesne riževe kroglice 19 Riževa solata 21 Rižev narastek 23 POLENTA Riževe palačinke 25 67 Polentine palačinke LEGENDA: Pečena piščančja rižota 27 69 Polenta s sirom Polnjene paprike 29 ČAS PRIPRAVE Bibimbap 31 SLADICE Zelenjavna rižota 33 71 Bananin sladoled TEŽAVNOST RECEPTA TESTENINE 73 Bananine palačinke 75 Jabolčna pita Pica – geti 35 77 Jajčni puding ŠTEVILO OBROKOV Lazanjini mafini 37 79 Rižev puding z rozinami Pečeni rezanci z zelenjavo 39 81 Bananin posladek z jogurtom Vsako poglavje knjige je označeno Enolončnica s testeninami 41 83 Frozen yoghurt s posamezno barvo, ki simbolizira Fritata s testeninami 43 85 Jabolka v rumeni srajčki sestavino, ki jo želite porabiti. Za lažjo Gratinirane testenine 45 87 Hrustljavi ovseni kosmiči orientacijo si lahko pomagate z Solata iz testenin 47 89 Avokadov čokoladni puding zavihki desno zgoraj. 91 Lava cake Stran 7 45 min. 2/5 3 KROMPIRJEVI MAFINI SESTAVINE PRIPRAVA 250 g pire krompirja Pečico nastavimo na 200 °C. Luknje v pe-1 jajce kaču za mafine premažemo z maslom. 2 žlici kisle smetane 100 g sira Razvžvrkljamo jajca in primešamo kislo 1 žlica naribanega smetano, oba sira in nasekljan drobnjak. parmezana Po okusu začinimo pire krompir s soljo in poprom ter primešamo preostalim sestavi-1 žlica drobnjaka nam. Luknje za mafine napolnimo do vrha. Peče-mo 25–35 minut do zlato-rjavega obarvanja oziramo počakamo, da robovi odstopijo od pekača. NASVET Mafine lahko postreže- mo s kislo smetano. Stran 9 NASVET Ali so buhtlji pečeni, naj- lažje preverimo tako, da sredino prepičimo z nožem. Če na nožu ostane testo, krompirjevi buhtlji 165 min. 4/5 4 še niso pečeni. KROMPIRJEVI BUHTLJI SESTAVINE PRIPRAVA 100 g pire krompirja Pečico segrejemo na 180 °C. žlica mleka 1/2 žlice kvasa Z mešalnikom zmešamo pire krompir in 100 ml tople vode mleko. Dodamo kvas, vodo in žlico sladkor-1 žlica sladkorja ja. Dobro premešamo in pokrijemo s krpo. 1 jajce Mešanico pustimo stati na toplem mestu za 5–10 minut, da se kvas aktivira. Doda- ščepec soli mo jajca, sol in stopljeno maslo ter dobro 50 g masla premešamo. Po delih dodajamo moko to- 150 g moke liko časa, da se testo ne lepi več na steno posode. Testo premaknemo v namaščeno posodo in pustimo stati 1 uro, da se podvoji, nato potolčemo. Pripravimo pekač in ga namastimo. 2 žlici testa oblikujemo v kroglico in položimo v pekač. Pustimo stati 1 uro in nato pečemo 25 minut, da se vrh zlato obarva. Stran 11 20 min. 2/5 1 KROMPIRJEVI VAFLJI SESTAVINE PRIPRAVA 2,5 skodelice pire V veliki posodi zmešamo olje, pinjenec in krompirja jajci. Vmešamo pire krompir, mlado čebulo 2 žlici olja in sir. 80 ml pinjenca 2 jajci V manjši posodi zmešamo moko, pecilni 1/4 mlade čebule prašek in sodo. Krompirjevo mešanico dodamo mokini mešanici in dobro premeša- 150 g sira mo. 170 g moke 1/2 žličke pecilnega Zajamemo približno za pol skodelice skupne praška mešanice in jo enakomerno porazdelimo ščepec sode po pekaču za vaflje in zapremo pokrov. kisla smetana Postrežemo s kislo smetano in z mlado če-NASVET bulo. Namesto vafljev lahko spečemo palačinke. Stran 13 NASVET Poleg svaljkov lahko postreže- mo še zelenjavno omako ali zrezke v omaki. 20 min. 1/5 1 KROMPIRJEVI NJOKI SESTAVINE PRIPRAVA 250 g krompirjevega Pireju dodamo moko, jajce in zdrob. Vse pireja sestavine z roko dobro pregnetemo, da do-40 g masla bimo čvrsto testo, ki ga lahko oblikujemo. 30 g krušnih drobtin Če testo ni dovolj čvrsto, dodamo še malo 1 veliko jajce moke. 200 g moke S pomokanimi rokami oblikujemo kroglice, 10 g pšeničnega nato pa jih z dlanmi razvaljamo v svaljke. zdroba Narejene svaljke odlagamo na krožnik. Večjo količino osoljene vode zavremo in v lonec stresemo svaljke. Kuhamo približno 10 minut. Medtem v ponvi raztopimo maslo, na katerem med mešanjem zlato-rjavo prepražimo drobtinice. Kuhane svaljke odcedimo. Stran 15 25 min. 1/5 1 PEČENI KROMPIRJEVI OLUPKI SESTAVINE PRIPRAVA olupki Pečico segrejemo na 200 °C. olivno olje sol Olupke dobro operemo in jih osušimo s poper krpo. Po pekaču porazdelimo olupke ter dodamo olje, sol in poper. Pečemo 15–20 minut, vmes jih enkrat premešamo. Olupki so pripravljeni, ko postanejo hrustljavi. Postrežemo toplo. NASVET Olupke lahko postrežemo s sirom ali z mlado čebulo. Stran 17 NASVET Namesto svežega ingverja lahko uporabimo ingver v prahu. 20 min. 1/5 1 VEGI RIŽEVE KROGLICE SESTAVINE PRIPRAVA 100 g kuhanega riža Drobno nasekljano korenje, česen in ingver 50 g gob po izbiri na srednjem ognju kuhamo, dokler se ko- 1 korenje renje ne zmehča. Dodamo drobno nasek- 1 strok česna ljane gobe in pražimo še nekaj minut. Začin-svež ingver po okusu imo s soljo, poprom in s sezamovimi semeni sol po okusu. Mešanico odstavimo z ognja in pretresemo v posodo. poper sezamova semena Riž segrejemo v isti ponvi in pretresemo v posodo z zelenjavno mešanico. Vse skupaj premešamo. Riževo mešanico oblikujemo v kroglice v velikosti žogice za namizni tenis. Pri tem si lahko pomagamo s folijo za živila. Stran 19 20 min. 1/5 1 MESNE RIŽEVE KROGLICE SESTAVINE PRIPRAVA 100 g kuhanega riža Rezine slanine popečemo v ponvi, da pos-2 rezini slanine tanejo hrustljave, in nasekljamo na drobne 50 g pora koščke. V isti ponvi za 10 sekund prepraži-sol mo drobno nasekljan por. poper sezamova semena Riž segrejemo v isti ponvi in dodamo predhodno nasekljano slanino in por. Dodamo sol, poper in sezamova semena po okusu. Riževo mešanico oblikujemo v kroglice v velikosti žogice za namizni tenis. Pri tem si NASVET lahko pomagamo s folijo za živila. Namesto slanine lahko upo- rabite druge mesne izdelke (hrenavke, salame ...). Stran 21 NASVET Namesto kislih kumaric lahko uporabimo sveže kumare. Namesto velikih paradižnikov 15 min. 1/5 1 lahko uporabimo pet češnjevih paradižnikov. RIŽEVA SOLATA SESTAVINE PRIPRAVA 150 g kuhanega riža V posodo z rižem vmešamo na drobno 5 kislih kumaric nasekljane kumarice, drobno nasekljan 2 paradižnika paradižnik, narezano papriko in tuno iz kon-1 paprika zerve. Če smo olje odlili stran, riževi solati tuna iz konzerve dodamo še olivno olje. olivno olje Na koncu solimo po okusu. sol po okusu Riževo solato postrežemo hladno. Stran 23 40 min. 1/5 2 RIŽEV NARASTEK SESTAVINE PRIPRAVA 200 g kuhanega riža Pečico nastavimo na 180 °C. V dve skledi 2 veliki jajci ločimo rumenjake in beljake. V skledo z ru-2 žlici sladkorja menjaki dodamo sladkor in vaniljev 1/2 vrečke vaniljevega sladkor. sladkorja 1 žlica masla Beljake penasto umešamo z ročnim mešal- nikom, nato penasto umešamo še rumen- jake. V skledo z rižem s kuhalnico umešano stepeno rumenjakovo zmes in nato po delih sneg beljakov. Pripravljeno zmes vlijemo v predhodno namaščen pekač. Pečemo 20– 25 minut. NASVET Narastek je pečen, ko na vrhu opazimo zlato-rjavo skorjo. Rižev narastek lahko pred post- režbo posujemo s sladkorjem v prahu ali dodamo suho sadje. Stran 25 NASVET Palačinke lahko pečete tudi v ponvi za vaflje. 15 min. 1/5 2 RIŽEVE PALAČINKE SESTAVINE PRIPRAVA 150 g riža Segrejemo ponev na srednje velikem og- 1 jajce nju. Med tem v posodi zmešamo riž, jajce, ½ žličke vaniljevega vaniljo, cimet in sol, da dobimo homogeno izvlečka zmes. cimet po okusu sol po okusu Iz posode prenesemo na ponev nekaj riževe mešanice in potlačimo v palačinko, debelo olje 1 centimeter. sladkor v prahu sadje Palačinka se peče 5 minut na obeh straneh. Pazimo, da palačinko obrnemo samo enk- rat. Pečena palačinka je zlato-rjava in čvrsta. Palačinke lahko postrežemo s svojimi naj-ljubšimi dodatki, kot so: sadje, čokolada, marmelada… Stran 27 NASVET Poleg brokolija, korenja in čebule lahko dodate tudi cvetačo, buče, grah in drugo zelenjavo. Pred pečenjem lahko po vrhu rižote potresete sir. 70 min. 3/5 2 PEČENA PIŠČANČJA RIŽOTA SESTAVINE PRIPRAVA 150 g kuhanega riža Piščančje prsi nasekljamo na majhne kose 50 g zamrznjenega ter začinimo s soljo in poprom. Koščke brokolija popečemo, dokler ne porjavijo, in nato pre-100 g piščančjih prsi mestimo v manjšo posodo. žlica olivnega olja Drobno nasekljamo čebulo, brokoli in ko-poper renje ter vse skupaj dodamo v ponev, v kate-sol ri smo prej pekli piščančje prsi. Ko se zmeh-1/2 majhne čebule čajo, dodamo v posodo s piščancem. V isto 1 korenje posodo dodamo kuhan riž. Dobro premeša- 1 žlica masla mo in dodamo sir po okusu. 1 žlica moke jušna osnova Segrejemo pečico na 180 °C in premažemo 3 žlice mleka pekač z oljem. V posodo, v kateri smo prej paprika v prahu pekli piščanca in zelenjavo, dodamo maslo sir in moko. Kuhamo, da moka porjavi, in dodajmo jušno osnovo. Ko ponovno zavre, doda-mo mleko in ponovno zavremo. Začini- mo s papriko, poprom in s soljo. Omako pomešamo z drugimi sestavinami v posodi in mešanico pretresemo v pekač. Pečemo 35 minut. Stran 29 NASVET Namesto mletega mesa lah- ko dodate 100 g sveže zelen- jave po okusu. V tem primeru pecite papriki 40 minut s folijo in 10 minut brez folije. 100 min. 4/5 2 POLNJENE PAPRIKE SESTAVINE PRIPRAVA 100 g kuhanega riža Pečico nastavimo na 190 °C. Paprika- 2 papriki ma odstranimo vrh pri steblu in semena. 1 paradižnik Postavimo ju pokončno. Če papriki ne sto-1/3 čebule jita sami, odrežemo tanko rezino na spod-100 g mletega mesa njem delu paprike. nariban sir po okusu V posodi združimo nasekljan paradižnik, ščepec soli mleto meso, kuhan riž, sir, drobno nasek-poper po okusu ljan česen, sol, poper, rdečo papriko v pra-rdeča paprika v prahu hu in nasekljan peteršilj. Sestavine dobro po okusu premešamo in z njimi napolnimo papriki. 1 steblo peteršilja Vsako papriko ovijemo v aluminijasto folijo. 1 strok česna Papriki pečemo eno uro, nato odstrani- mo folijo in pečemo še 20 minut. Ob kon-cu pečenja paprikama na vrhu dodamo še malo naribanega sira in nasekljan peteršilj. Stran 31 35 min. 2/5 1 BIBIMBAP SESTAVINE PRIPRAVA 150 g riža Na srednjem ognju segrejemo ponev in PRAŽENA ŠPINAČA dodamo olje. Dodamo špinačo. Kuhamo, 1/2 žlice olja dokler ne ovene. Dodamo sezamovo olje in 50 g sveže špinače ščepec soli. Kuhano špinačo premaknemo v sezamovo olje krožnik. ščepec soli V isto posodo dodamo mleto meso, da po- rjavi. Dodamo čili, drobno nasekljan česen, MESO S ČILIJEM sojino omako in rjavi sladkor. Kuhamo še ne-50 g mletega mesa kaj minut, da se zmes enakomerno pomeša 2 žlici čilija s sojino omako. 1 strok česna 1 žlica sojine omake Svežo zelenjavo olupimo in narežemo na 1 žlica sladkorja tanke rezine. NASVET NASVET: SVEŽA ZELENJAVA Spečemo jajce na oko. Bibimbap je posoda riža z različnimi do-Rižev narastek lahko pred servi- 1 korenje V večjo posodo na dno položimo riž. Na datki. Jed prihaja iz Koreje. Poleg teh do-ranjem posujemo s sladkorjem v 1 kumara ¼ površine položimo kuhano špinačo, ¼ datkov lahko dodate v svoj Bibimbap še prahu ali dodamo suho sadje. 1 mlada čebula mletega mesa, preostalo polovico zapolnI-poširano jajce, kimchi, vloženo zelenjavo, mo s svežo zelenjavo in z jajcem ter s preos-ostanke predhodnih jedi. DRUGI DODATKI talimi dodatki po okusu. 1 jajce Stran 33 NASVET Namesto sveže zelenjave lahko uporabite že nasekljano zmrznjeno zelenjavo in tako skrajšate čas priprave. 25 min. 2/5 2 ZELENJAVNA RIŽOTA SESTAVINE PRIPRAVA 150 g riža V veliki ponvi segrejemo eno žlico masla. 2 žlici masla Dodamo jajca in dobro mešamo, dokler se 2 jajci ne skuhajo. Kuhana jajca pretresemo na 1 korenje krožnik. 1 majhna čebula 1 strok česna V isti posodi ponovno segrejemo preos- tanek masla in dodamo drobno nasekljano pest zamrznjenega korenje in čebulo. Kuhamo 3–4 minute na graha srednjem ognju. Dodamo drobno nasek- 2 žlici sojine omake ljan česen in kuhamo dodatno minuto. 1 žlica sezamovega Dodamo riž in kuhamo še 3–4 minute. Riž olja mora rahlo porjaveti. NASVET: V posodo zdaj dodamo kuhana jajca in sojino omako ter sezamovo olje. Kuhamo še Rižev narastek lahko pred servi-dodatni 1–2 minuti. ranjem posujemo s sladkorjem v prahu ali dodamo suho sadje. Postrežemo takoj, dodamo lahko naseklja-no mlado čebulo kot dekoracijo. Stran 35 60 min. 3/5 2 PICA-GETI SESTAVINE PRIPRAVA 200 g kuhanih testenin Za testo zmešamo moko, sol, sladkor in kvas. 20 rezin salame Homogeni zmesi dodamo toplo vodo in olje. 80 g mletega mesa Zmes dobro pregnetemo in po potrebi doda-sol in poper mo še moko in vodo. Treba je gnesti tako dol-1/2 žličke česna v prahu go, da testo postane voljno in se ne prijema 100 ml paradižnikove na posodo. Pustimo na toplem, da nekoliko vzhaja. omake 2 nasekljana paradižnika Segrejemo pečico na 180 °C. Paradižnikovo 1 nasekljana mlada omako in nasekljan paradižnik kuhamo v po- čebula sodi, da se paradižnik zmehča. Medtem v dru-200 g naribanega sira gi posodi popražimo mleto meso, dodamo sol, poper, česen v prahu in dobro premeša-KVAŠENO TESTO mo. Mešanico dodamo paradižnikovi omaki 100 g moke in dodamo nasekljano čebulo. Kuhamo še NASVET 1/3 kvasa dodatnih 5 minut. Omaki primešamo kuhane 20 ml tople vode špagete in sir ter dobro premešamo. Salamo lahko zamenjate s sol, sladkor šunko ali pa mesne izdel- Razvaljajamo kvašeno testo in položimo na žlica olja ke zamenjate z zelenjavo, dno pekača. Na vrh položimo špagete z oma-kot so: paprika, koruza, ko in prekrijemo s preostalim sirom. Dodamo paradižnik … še rezine salame in pečemo 25 minut, da sir porjavi. Stran 37 40 min. 3/5 2 LAZANJINI MAFINI SESTAVINE PRIPRAVA 100 g kuhanih Pogrejemo pečico na 190–200 °C. Pekač za testenin mafine premažemo z oljem. 10 lističev testenin za lazanjo Popečemo mleto meso v ponvi ter začinimo 50 g mletega mesa s soljo in poprom, dodamo paradižnikovo sol omako in testenine. poper Lističe za lazanjo skuhamo po navodilih in 3 žlice naribanega položimo na dno pekača. Dodamo testenine parmezana in pokrijemo s sirom. Pečemo 18–20 minut, 50 g mozarelle dokler vrh ne porjavi. 20 ml paradižnikove omake Pred postrežbo pustimo stati pet minut, da NASVET sveža bazilika se nekoliko pohladi, in nato z nožem previdno odstranimo rob mafina od pekača. Okrasimo z baziliko. Namesto mletega mesa lahko dodate zelenjavo in pripravite vegetarijansko omako za testenine. Stran 39 NASVET Če želite pečene rezance z zelenjavo še obogatiti, lahko dodate nariban ingver ali koščke pečene- ga piščanca. 20 min. 2/5 1 PEČENI REZANCI Z ZELENJAVO SESTAVINE PRIPRAVA 150 g kuhanih Vso zelenjavo in gobe narežemo na trakove. testenin V voku ali večji ponvi pogrejemo olje in pre-50 g stročjega fižola pražimo zelenjavo ter gobe, da se vse zmeh-50 g gob ča. 1/2 rdeče paprike 1 nasekljano korenje Odstavimo zelenjavo v posodo in v isti ponvi popražimo testenine. Dodajmo sezamovo 1 mlada čebula olje, sojino omako in rdečo papriko v prahu. 1 strok česna Pečemo pet minut. 1 limona 2 žlici sezamovega olja V ponev dodamo zelenjavo in vse enakomer-1 žlica paprike v prahu no pogrejemo. sezamova semena Pretresemo testenine na krožnik in okrasimo z limeto, mlado čebulo in s sezamom. Stran 41 NASVET Namesto testenin lahko uporabite ostanke vlivancev ali drugih jušnih zakuh. 60 min. 2/5 1 ENOLONČNICA S TESTENINAMI SESTAVINE PRIPRAVA 100 g kuhanih V loncu segrejemo olje in na njem prepraži-testenin mo mleto meso, sesekljano čebulo, por in 1 žlica olivnega olja nasekljan česen. Dodamo narezano korenje. 100 g mletega mesa 1 čebula Enolončnico solimo in popramo, dodamo 1 strok česna paradižnikovo mezgo, majaron, lovorjev list in vodo. 1 por 2 korenja Kuhamo 50 minut, nato dodamo fižol in ku-50 g paradižnikove hamo še 10 minut. Na koncu dodamo ku- mezge hane testenine. sol poper majaron lovorjev list 50 g fižola v pločevinki 500 ml vode Stran 43 NASVET Namesto salame lahko uporabimo zelenjavo po okusu. 20 min. 2/5 1 FRITATA S TESTENINAMI SESTAVINE PRIPRAVA 100 g kuhanih Jajca ubijemo v skledo in jih razžvrkljamo. testenin Zmesi dodamo nariban parmezan, drobno 3 jajca nasekljan peteršilj, narezano salamo, sol in šop peteršilja poper ter dobro premešamo. Jajčni mešanici kos parmezana dodamo testenine in še enkrat premešamo. 7 kosov salame V ponvi stopimo maslo in olivno olje. Ko se 1 žlica masla maslo ne peni več, dodamo mešanico jajc 1 žlica olivnega olja in testenin. Fritato pečemo 3–4 minute in jo origano nato s pomočjo krožnika obrnemo in na dru-rožmarin gi strani ponovno pečemo 3–4 minute. bazilika Stran 45 NASVET Namesto jajca in smetane lahko za preliv uporabite omako bešamel. 40 min. 2/5 1 GRATINIRANE TESTENINE SESTAVINE PRIPRAVA 100 g kuhanih Pečico segrejemo na 190 °C. makaronov 2 žlici olja Nasekljamo čebulo in jo pražimo v ponvi, da 1 čebula postekleni, nato dodamo drobno nasekljan 100 g mletega mesa česen in mleto meso. Pečemo, dokler meso 1 strok česna ne porjavi. Na koncu mešanico solimo in popramo po okusu. V ločeni posodi s stepalni-2 jajci kom zmešamo jajci in kislo smetano. 1/2 kisle smetane sol Globok pekač namastimo z oljem. Vanj poper stresemo polovico kuhanih makaronov in muškatni orešček enakomerno razporedimo. V pekač nato 50 g naribanega sira stresemo mešanico mletega mesa in nato preostale makarone. Vse skupaj prelijemo z mešanico jajc in smetane. Po vrhu naribamo sir. Pečemo 20–25 minut, da se jed na vrhu zlato-rjavo obarva. Stran 47 NASVET Solato lahko pred uživan- jem ohladimo v hladilniku. 15 min. 1/5 1 SOLATA IZ TESTENIN SESTAVINE PRIPRAVA 70 g kuhanih Jajca kuhamo v vreli vodi 10 minut, da popol-testenin noma zakrknejo. 1 paprika 2 trdo kuhani jajci Med tem narežemo papriko, kisle kumarice, 10 kislih kumaric sir in čebulo na drobne koščke ter mešanici 800 g sira dodamo drobno nasekljani jajci. pol čebule Za preliv v posodi zmešamo tekoči jogurt, 2 jedilni žlici koruze žlico majoneze, ščepec soli in popra ter limo-sol nin sok po okusu. poper 50 ml probiotičnega V servirni posodi zmešamo testenine, jogurta mešanico nasekljane zelenjave in jajci ter 1 žlica majoneze preliv. 1 žlička gorčice limonin sok Stran 49 25 min. 2/5 2 KRUHOVA POGAČA Z JAJCEM SESTAVINE PRIPRAVA 2 stari kajzerici/ Pečico nastavimo na 180 °C. Žemljam z žemlji nožem na vrhu odrežemo “pokrovčke”. žlica stopljenega Spodnje polovice s prsti ali z žlico previdno masla izdolbemo. 1 žlička olja 4 rezine slanine Na kuhalnik pristavimo ponev in jo rahlo namastimo z oljem. V namaščeni ponvi na 1 pest naribanega sira obeh straneh hrustljavo popečemo rezino 2 jajci slanine in narežemo na koščke. sol poper V kruhove skodelice najprej vlijemo malo masla ter nato obložimo s kosi slanine in sira. V vdolbinico kruha previdno ubijemo jajce NASVET ter začinimo s poprom in soljo. Poleg jajca lahko žemljino sko- Nadevane kruhove skledice pečemo v pečici delico zapolnimo z različno 15–20 minut. zelenjavo po izbiri, na primer: paradižnik, paprika, jajčevec, šparglji ... Stran 51 NASVET Belo moko lahko zamenjate s katero koli drugo moko, na primer: ajdova, pirina, polnozr- nata ... 25 min. 3/5 2 KRUHOVI NJOKI SESTAVINE PRIPRAVA 50 g kruha V segreto mleko namočimo na koščke na- 200 ml mleka rezan kruh in pustimo nekaj ur počivati. 100 g bele moke 20 g parmezana Mešanico kruha in mleka nato premešamo in muškatni orešček kruh rahlo ožamemo z rokami. Stresemo ga sol v ločeno posodo, dodamo jajce, sir, ščepec popra, soli, muškatnega oreščka in toliko poper moke, da dobimo homogeno maso za njoke. jajce V vrelo, osoljeno vodo z žlico stresemo poljubno narezane njoke. Njoki so kuhani, ko priplavajo na površino vode. Njoke lahko zabelimo s poljubno mesno ali z zelenjavno omako. Stran 53 30 min. 2/5 1 PIJANI KRUH SESTAVINE PRIPRAVA na kose narezan star Pečico nastavimo na 200 °C. kruh strok česna Star kruh narežemo na kose. Spodnji del na konzerva tunine hitro namočimo v belo vino in ga zložimo v kisla smetana pekač. 1 jajce V ponvi popražimo česen s tuno in maso raz-20 g naribanega sira poredimo po kruhu. V drugi posodi zmeša-sol mo kislo smetano, jajce, nariban sir, sol, po-poper per in vse skupaj prelijemo čez kruh. 100 ml belega vina origano Po vrhu potrosimo suh origano in baziliko. Pečemo 20 minut. NASVET Iz starega kruha lahko naredimo: - domače drobtine - hrustljave krutone za v juho - navlažimo in ponovno uporabimo - narežemo na palčke (domači grisini) Stran 55 60 min. 2/5 4 KRUHOV NARASTEK Z GOBAMI SESTAVINE PRIPRAVA 1 stara štruca kruha Čebulo sesekljamo in prepražimo na olju, da 4 jajca postekleni. Dodamo peteršilj in premešamo. 3 dl mleka Počakamo, da se ohladi. 300 g šunke 300 g sira Medtem kruh narežemo na kocke in v drugi posodi zmešamo jajca ter mleko in prelije-150 g šampinjonov mo čez kocke. Kocke kruha naj se ne namoči-1 čebula jo preveč. Narežemo šunko, sir in gobice ter sesekljan peteršilj skupaj s čebulo vmešamo v kruhovo zmes, maslo na koncu pa začinimo še po okusu. sol, poper Pekač premažemo z maslom in kruhovo NASVET vegeta olje zmes pretresemo vanj. Pečemo približno 30 minut na 180 °C. Kruhov narastek lahko popestrite z različno zelenjavo, ki jo predhodno skuhate in dodate zmesi pred pečen- jem. Stran NASVET 57 Jedi se odlično prileže sad- je, kot so: hruške, maline, ja- gode, maline ... 90 min. 2/5 6 KRUHOV PUDING Z MARMELADO SESTAVINE PRIPRAVA 8 rezin starega kruha V zmehčano maslo potopimo rezine kruha. 50 g masla Vsako rezino premažemo z žlico marmelade 8 žlic pomarančne in jo zložimo v sendvič. Prerežemo na pol in marmelade položimo v večji pekač, ki smo ga predhod-300 ml mleka no namazali z maslom. 250 ml sladke smetane Medtem ogrejemo pečico na 140 °C. V drugi 3 jajca posodi skupaj vlijemo mleko, sladko smeta-vaniljev strok no, jajca in vaniljev strok. Dobljeno tekoči-sladkor v prahu no prelijemo čez marmeladne sendviče v pekaču in jih pustimo namakati 30 minut. Ostanke marmelade ter sladkor v prahu potresemo po zmesi in pečemo do največ ene ure na 140 °C. Postrežemo še toplo. Stran 59 NASVET Javorjev sirup lahko nado- mestite z medom ali s slad- korjem v prahu. 15 min. 1/5 2 BANANINE KRUHOVE REZINE SESTAVINE PRIPRAVA 4 rezine kruha Zrelo banano narežemo na rezine in jo 1 zrela banana zmečkamo z vilico, dodamo nasekljane 75 g nasekljane koščke čokolade. mlečne čokolade 3 jajca Rezine kruha položimo na desko in dve rezi-1 žlica sladke smetane ni na debelo premažemo s čokobananino zmesjo. Rezine kruha zložimo v dva send-1 žlica javorjevega viča. sirupa 1 žlica vaniljevega V drugi posodi zmešamo jajca, sladko smeta-izvlečka no, javorjev sirup in vaniljev izvleček. 25 g masla cimet Medtem stopimo maslo na ponvi in vsak sladkor v prahu sendvič pomočimo v jajčno zmes ter ju počasi spečemo do rjave skorjice. Še tople in dišeče kruhove rezine potresemo s cimetom ali prelijemo z javorjevim sirupom. Stran 61 NASVET Če pečice nimate, lah- ko narezane koščke kruha popečete v ogreti ponvi z ne- koliko olja ali masla. 40 min. 1/5 3 ŠTUDENTSKA SOLATA SESTAVINE PRIPRAVA 200 g starega kruha Kruh narežemo na kocke in ga za 30 minut 200 g paradižnika postavimo v ogreto pečico, da se izsuši. konzerva tunine manjša čebula V večji skledi zmešamo narezane paradižni-sir ke, tunino, mocarelo in na drobno seseklja-sol no čebulo. Začinimo s soljo in poprom ter z olivnim oljem. Dodamo še balzamični kis. poper Dobro premešamo vse sestavine. olivno olje balzamični kis Na koncu v skledo dodamo še kruhove kru-sveža bazilika tone in sveže liste bazilike. Stran 63 15 min. 1/5 2 MINI TOAST PICA SESTAVINE PRIPRAVA 6–8 toastov Mortadelo razrežemo na majhne koščke, na-180 g šunke ribamo sir ter oboje zmešamo skupaj s kislo 150 g sira smetano in z manjšim jajcem. 180 g kisle smetane 1 jajce V pekač na peki papir položimo toaste, jih začimbe za pico nadevamo in posujemo z začimbami. Pečemo na 200 °C približno 10 minut. NASVET Za vegeterijansko različico lahko zamenjate šunko z zelenjavo po okusu, kot so: bučke, paprika ... Stran 65 NASVET Bela kava je zdrav nado- mestek kave, ki ne vsebuje kofeina. Vsebuje veliko ko- ristnih prehranskih vlaknin (inulin). 10 min. 1/5 1 KRUHOVA JUHA ZA ZAJTRK SESTAVINE PRIPRAVA kosi starega kruha Mleko segrejemo in vanj vmešamo kakav ali mleko belo kavo. kakav/bela kava Na koščke narežemo kruh in vmešamo v kakav. To je odličen zajtrk naših babic. Stran 67 NASVET: Poleg borovnic in malin lahko polento dopolnite s hruškami, z drugim gozd- nim sadjem, jabolki … 15 min. 1/5 1 POLENTINE PALAČINKE SESTAVINE PRIPRAVA 150 g polente Polento narežemo na kocke. V ponvi segreje-1 žlica olja mo olje in popražimo polento, da porjavi (3 200 ml jogurta minute na vsaki strani). Medtem zmešamo v 2 žlici medu posodi jogurt in med. borovnice maline Polento postrežemo z žlico jogurtove mešanice, borovnicami in z malinami. Stran 69 25 min. 1/5 1 POLENTA S SIROM SESTAVINE PRIPRAVA 50 g instant polente V loncu zavremo 300 ml vode. Solimo in žlica zmehčanega obogatimo z oljem. masla nariban sir po okusu V krop postopoma vmešamo instant polen- 1 žlica olivnega olja to. Med nenehnim mešanjem polento kuha- ščepec soli mo približno 5 minut. Ko polenta zavre, temperaturo znižamo in polento na nizki temperaturi kuhamo še 15 minut. Ko je kuhana, vanjo vmešamo maslo in nariban sir. NASVET Če imate polento že sku- hano, lahko kos polente le pogrejete in toplo polento potresete z maslom in s sirom. Stran 71 5 min. 1/5 1 BANANIN SLADOLED SESTAVINE PRIPRAVA 2 zreli banani Banane narežemo na kolobarje in jih za- mrznemo v zmrzovalniku za vsaj 2 uri ali čez noč. Zamrznjene banane stresemo v multipraktik in jih zmeljemo do gladke teksture. Sladoled lahko pojemo takoj ali pa ga ponovno zamrznemo v zamrzovalniku. NASVET Bananam lahko dodamo še drugo sadje, oreške, arašidovo maslo, kakav ... Stran 73 15 min. 2/5 2 BANANINE PALAČINKE SESTAVINE PRIPRAVA 1 zrela banana Z vilicami zmečkamo banano, postopoma 2 jajci vmešamo obe jajci in mešamo toliko časa, da nastane homogena zmes. Del mase vlijemo na vročo namaščeno po- nev in pečemo na obeh straneh do zlato ru-mene barve. NASVET Palačinke so lahko poljub- nih velikosti, vendar je lažje obrniti manjše palačinke. Stran 75 90 min. 2/5 3 JABOLČNA PITA SESTAVINE PRIPRAVA 250 g jabolk Pečico nastavimo na 180 °C. 175 g moke 1/2 zavitka pecilnega Moko in pecilni prašek presejemo na de- praška lovno površino. Dodamo maslo ali margari-1/2 zavitka vaniljevega no, med, vaniljev sladkor, rumenjak in kislo sladkorja smetano ter zamesimo testo, ki ga pustimo stati na hladnem nekaj minut. 2 žlici medu 75 g margarine ali Medtem naribamo jabolka, dodamo med, masla cimet in limonino lupino po okusu. 1 rumenjak 2 žlici kisle smetane V pekač položimo polovico razvaljanega tes-NASVET limonina lupina ta, nadevamo z jabolčnim nadevom in pokrijemo z drugo plastjo. Pečemo 30 minut, da testo postane rumeno, zlato obarvano. Spodnji del testa lahko predhodno malo zapečemo v pečici. Če nam ostane testo, ga zavijemo v prozorno folijo za živila in shranimo v zmrzovalniku. Stran 77 NASVET Puding lahko postrežete s sadjem, kot so: jagode, borovnice, maline, banane ... 25 min. 2/5 1 JAJČNI PUDING SESTAVINE PRIPRAVA 2 jajci Stepemo jajci in segrejemo mleko. Pri tem 250 ml mleka pazimo, da mleko ne zavre. Stepenima jajce-sladkor po okusu ma ob stalnem mešanju počasi dodamo mleko, nato dodamo sladkor po okusu in dobro premešamo. Mešanici iz površine z žlico poberemo peno in na nizki temperaturi kuhamo 12 minut. Posodo med kuhanjem pokrijemo z aluminijasto folijo. Vsake 4 minute dvignemo folijo, da se sprosti para. Postrežemo toplo. Stran 79 60 min. 2/5 3 RIŽEV PUDING Z ROZINAMI SESTAVINE PRIPRAVA 55 g kratkozrnatega V skledici zmešamo pomarančni sok in med. riža Mešamo toliko časa, da se med popolnoma 0,55 l mleka raztopi. Rozine stresemo v skledico in vse sladkor skupaj dobro premešamo. 270 g mletih mandljev V drugi skledici zmešamo sladkor in mlete 1 žlica škroba mandlje. V kozico stresemo riž in ga zalijemo 4 žlice zlatih rozin z eno skodelico vode. Nato dodamo ščepec 1 žlica medu soli in kozico pristavimo na kuhalnik. Na 2,5 dl pomarančnega zmerni temperaturi med občasnim mešan-soka jem kuhamo toliko časa, da izhlapi voda. Nato v kozico vlijemo mleko in premešamo. Kuhamo toliko časa, da riž vsrka vso tekoči-NASVET no (približno 25 minut). Nato v riž vmešamo še zmes mandljev in sladkorja. Na zmerni Mleko lahko vlivaš po sko-temperaturi kuhamo še 2–3 minute. delicah in ne vse naenkrat. Pozoren moraš biti na to, da V pol skodelice prihranjenega mleka vmeša-vedno priliješ šele takrat, ko mo jedilni škrob. Mešanico škroba in mleka riž vsrka vso tekočino. vmešamo v riž in vse skupaj kuhamo še približno 3–4 minute, da se zmes nekoliko zgosti. Riž okrasimo z rozinami. Stran 81 15 min. 1/5 2 BANANIN POSLADEK Z JOGURTOM SESTAVINE PRIPRAVA 2 zreli banani Pomarančo prerežemo na pol in iztisnemo pomaranča sok. Dve banani olupimo in narežemo na 1 žlica tekočega medu kolobarje. Te stresemo v skledo in z vilico 1/2 žlice cimeta dobro pretlačimo. Dodamo pomarančni sok, 250 g grškega jogurta cimet in med. Vse skupaj dobro premešamo. 35 g polnozrnatih Začinjene banane razporedimo po štirih piškotov kozarcih. Prekrijemo jih z jogurtom. Piškote zdrobimo v drobtine in jih potresemo po vrhu sladice. Pripravljeno sladico postreže-mo. NASVET Poleg sladice se prileže tudi sveže sadje, kot so: borovnice, maline ... Za več svežine pa lahko v banani- no mešanico vmešate na drobno nasekljane metine liste. Stran 83 NASVET Zamrznjenemu jogurtu se odlično prilega različno sadje. Od sadja lahko upo- rabimo: jagode, borovnice, kivi, maline, ananas … 20 min. 2/5 2 FROZEN YOGHURT SESTAVINE PRIPRAVA 125 g polnomastne- Jogurt stresemo v sterilizirano kuhinjsko ga jogurta krpo ali gazo, ga močno stisnemo in obliku- žlica vaniljevega jemo v kepo. Konce krpe tesno zavežemo in izvlečka privežemo na kuhalnico. Kuhalnico zatakne-malo sladkorja mo za zgornjo rešetko hladilnika, pod krpo z jogurtom pa nastavimo skledo. Tako pustimo stati čez noč, da se jogurt dobro odcedi. Naslednji dan dodamo vaniljev izvleček in sladkor. Vse skupaj dobro zmešamo, nato pa celotno mešanico postavimo v zmrzovalnik, da se nekoliko strdi. Mešanica ne sme zamr-zniti. Stran 85 NASVET Pri žvrkljanem testu lahko mleko nadomestimo ali kombiniramo z (mineralno) vodo, s pivom, čisto govejo juho ali s sladko smetano (v tem primeru opustimo 30 min. 2/5 2 maslo). JABOLKA V RUMENI SRAJČKI SESTAVINE PRIPRAVA 300 g jabolk Najprej si pripravimo žvrkljano testo, tako 1 žlica limoninega da razžvrkljamo rumenjake in mleko. Na soka mešanico presejemo moko, dodamo ščepec 100 g moke soli in gladko razmešamo. Beljak stepemo 30 g sladkorja v sneg in mu v drugi polovici stepanja pos-1 jajce topoma primešamo sladkor. Sneg nežno vmešamo v testo. 1dl mleka sol V globlji ponvi segrejemo olje za cvrtje. Ja-olje bolka olupimo in izdolbemo peščišče. Nato sladkor v prahu jih zrežemo na debelejša kolesca in jih sproti pokapljamo z limoninim sokom. Narezana jabolka pomakamo v testo, potem pa jih v segretem olju zlato-rjavo ocvremo. Ocvrta jabolka s penovko predenemo na pa-pirnate kuhinjske brisače, da se odcedijo. Odcejena jabolka zložimo na segret krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Stran 87 NASVET Poleg maslenih kosmičev in malinove omake lah- ko postrežeš tudi stepeno smetano, ki ji dodamo mas- karpone za bogat okus. 30 min. 2/5 2 HRUSTLJAVI OVSENI KOSMIČI SESTAVINE PRIPRAVA MASLENI KOSMIČI Sveže maline očistimo, potresemo s sladkor-50 g ovsenih kos- jem v prahu in grobo zmečkamo z vilicami. mičev Če uporabimo zamrznjene, jih pristavimo 20 g sladkorja z žlico kristalnega sladkorja. Maline počasi 35 g masla segrejemo in zavremo. 1 žlica medu Pečico ogrejemo na 180 °C. Za maslene kosmiče maslo, sladkor in med pristavimo in MALINOVA OMAKA počasi segrejemo. Dodamo ovsene kosmiče 150 g malin in premešamo, da se stopljena mešanica 1 žlica sladkorja v oprime vseh kosmičev. Mešanico nanesemo prahu v obloženi pekač. Pečemo, da se zlato obar-košček temne čoko- vajo. Ohlajene nadrobimo. lade V servirni kozarec izmenoma vlagamo mali-novo omako in maslene kosmiče. Končamo s kosmiči, po katerih potresemo čokoladne ostružke. Stran 89 15 min. 1/5 1 AVOKADOV ČOKOLADNI PUDING SESTAVINE PRIPRAVA 1 avokado Jagode očistimo; večje zrežemo na četrtine 3 žlice kakava v prahu ali polovice. Orehe grobo sesekljamo. 3 žlice mleka jagode Avokado razpolovimo in izkoščičimo. Meso orehi izdolbemo z žlico v globljo, ožjo posodo. Gladko ga zmešamo s paličnim mešalnikom ali pretlačimo z vilicami. Dodamo kakav in žlico mleka, po okusu tudi malo javorovega sirupa. Vse skupaj še enkrat zmešamo in po okusu razredčimo še z malo mleka. Avokadov čokoladni puding razdelimo v NASVET skodelici. Potresemo ga z jagodami in orehi. Sladico lahko obogatimo z javorjevim sirupom ali me- dom. Jagode lahko nadomesti- mo z malinami. Stran 91 NASVET Sladice, pripravljene s čoko- lado, so še okusnejše, če jim dodamo nekaj kapljic čoko- ladnega likerja. 30 min. 3/5 4 LAVA CAKE SESTAVINE PRIPRAVA 175 g 70-odstotne 4 modelčke s prostornino 1,6 decilitra čokolade namažemo z maslom in potresemo z moko. 2 jajci Obod obložimo s peki papirjem. 75 g sladkorja 25 g moke V posodi zavremo za štiri prste vode za vod-25 g masla no kopel. Kotliček/Skledo položimo nad paro, potem pa vanjo nadrobimo čokola- 1/2 žlice vaniljevega do. Med občasnim mešanjem jo stopimo, izvlečka odstavimo in nekoliko ohladimo. Pečico in ščepec soli plitev pekač ogrejemo na 200 °C. košček masla 1 žlica kakava Zmehčano maslo in sladkor penasto umeša-mo. Med stepanjem drugo za drugo vmeša- mo jajci, potem pa še vaniljin izvleček in ščepec soli. Vmešamo moko, nazadnje pa nežno še nekoliko ohlajeno čokolado. Tes-to razdelimo v modelčke in jih za 8 minut položimo v segret pekač. Pečen puding lahko ponudimo v modelčkih ali pa ga zvrnemo na desertne krožnike. NASVETI PECILNI Če vam ostane ali pa mu je potekel rok upora-PRAŠEK be in ne veste, kaj z njim, ga preprosto stresite Stran znamo metati vsi, to je najpreprosteje, vendar v vodo in z njo operite obledele kozarce. tako le obremenjujemo planet in tudi svojo denarnico. Zasijali bodo čisto na novo! Tekne tudi mrav-Razmišljajmo pametno in ekološko. Sestavine, ki smo ljam in jih učinkovito spremeni v neškodljive. jih že uporabili, uporabimo še enkrat, a drugače. LIMONA Vedno zavržete kavno usedlino? Potem KAVA Ste iztisnili sok in bi radi sadež vrgli v smeti? Škoda! Lupinico takoj prenehajte! Zmešajte ‘črni pesek’ in nastrgajte, jo posušite ali pa zamrznite in jo uporabite za sla-med; dobili boste izvrsten piling za cedice. Limono morate seveda prej temeljito oprati. Z iztisnjeno lotno telo. Poleg tega ostanki mlete kave polovico limone si lahko dobro umijete roke in odstranite tudi ustavijo različne neprijetne vonje. vse neprijetne vonje (na primer po ribah). Lonček s kavno usedlino postavite v hladilnik – znebili se boste neprijetnega vonja ali pa Uporabljene filter vrečke s ča-nevtralizirali arome shranjenih živil. In kot tretje: jem položite na veke. Delujejo nekaj žličk kavne usedline na gobici za pomi-proti utrujenosti in oteklinam vanje posode vam bo pomagalo, da se boste okrog oči. Takoj se boste počuti- ČAJ hitro znebili maščobe in umazanije iz ponev in li 10 let mlajši. loncev. KRUH ZDROBLJENI Primeren je za izdelavo majhnih popečenih kruhovih kock za juhe in solate. Če želite, lahko PIŠKOTI Lahko jih uporabite za dno skutnih kolačev ali iz njega naredite drobtine. Lahko ga namočite pa okrasitev sladolednih kup. Lahko jih tudi v juhi in jo tako zgostite. S suhim kruhom so že drobno zmeljete, popražite na maslu in jih v srednjem veku odstranjevali madeže s sten. vmešate v kuhane testenine. Vam je ostalo malo juhe? Nič ne de. Škoda JUHA RIŽ bi jo bilo vreči stran. Zamrznite jo v posodici Tudi riž lahko zamrznemo, in to celo za od šest za ledene kocke in jo pozneje uporabite za do osem mesecev. Rižoto, ki vam je ostala od začinjanje mesa. kosila, pa »oživite« tako, da ji dodate vodo (raču-najte dve žlici na obrok) in pogrejete. PEČENKA Meso narežemo na tanke rezine, jih na hitro Kot večina ve, je jedilno olje po uporabi škodljivo OLJE popečemo in uporabimo v sendviču ali kot zavreči v odtok. Zato ga raje zlijte v plastenko ali sestavino solate. steklen kozarec, dobro zaprite in ga, če nimate druge možnosti, vrzite k drugim odpadkom v kanto za smeti, še najbolje pa je, da ga oddate v najbližjem zbirnem centru za odpadke. JAJCA Trdo kuhana jajca lahko v hladilniku neolupljena počakajo štiri tedne. Porabimo jih za solato. Su-rove beljake porabimo za sladice ali omlete. Trdovratno umazanijo od zemlje ali barv boste z rok lažje odstranili, če jih ZELENJAVA boste zdrgnili z mešanico mleka in MLEKO limone. Lahko pa pripravite tudi piling Korenje, bučke, brokoli so lahko iz mleka in ovsenih kosmičev ter z njim odličen nadev za palačinke ali osnova dobro zdrgnete od umazanije hrapave za zelenjavno juho. roke. SIR SADJE Številnim med nami v hladilniku ostane košček starega sira, ki ga s težavo narežemo in postrežemo s kruhom. Pripravimo ga lahko tako, da ga vmešamo s kuhanimi Sveže sadje naredimo v zmešanček ali pa ga za testeninami in nekaj mleka. Po okusu lahko dodate še zajtrk dodamo navadnemu jogurtu. gorčico, čebulo, koščke slanine ... SHRANI HRANO v plastično posodo, ki jo dobiš v restavraciji --> ta bo zavarovala tvoj obrok med transportom TRANSPORT HRANE pred onesnaženjem iz okolice in ohranjala njegovo temperaturo dlje časa. Transport domov naj bo čim hitrejši! Hrana, ki stoji na sobni temperaturi, predstavlja ugodne pogoje za razmnoževanje mikroorganiz-mov, ki lahko povzročijo prebavne težave, slabost ali hujše okužbe/zastrupitve z živili, ki zahtevajo obisk Hmm ... nekaj hrane mi je še zdravnika. Potrošnik je odgovoren za zagotavljanje Že vem! ostalo. hladne/ vroče verige živil med nakupom, prevozom Lahko si jo shranim Kaj naj naredim z njo? domov, shranjevanjem in pripravo živil doma. za domov! Zato čim prej transportirano hrano shrani v hladilnik na temperaturo pod 5 °C in jo porabi čim prej. Ampak kako naj to naredim, da se ne Pred ponovnim uživanjem hrane, ki ti pokvari? je ostala, jo dobro pregrej, tako da vre. Lahko jo pogreješ tudi v mikrovalovni pečici, vendar pazi, da se bo hrana na vseh mestih dobro pregrela. Za varnost živil v prodaji so odgovorni proizvajalci, prevozniki in prodajalci živil. Varnost izdelkov zagotavljajo z izvajanjem higienskih programov v notranjem nadzoru. Od na- kupa dalje smo za var- nost živil odgovoren vsak potrošniki sami. Z živili moramo ravnati tako, da ne pride do okužbe/zastrupitve. Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta