BRKO KUHA ZA VAS Musaka iz naribanega krompirja # Drobno nareži nekaj glavic čebule in pre-praži. Dodaj pol kilograma mletega mesa, posoli, popopraj, dodaj rdečo papriko in še malo prcpraži. Posebej olupi 1 kg krompirja, naribaj ga in zmešaj z mesom. Maso preloži v jensko skledo, prelij z zmešanim jajcem, peci v pečici in ponudi solato. Pečen piščanec, prelit s sirom Speci kose piščanca, loči meso od kosti i'n dele zloži ¦ v pekač. Preliv: na blagem og-nju stopi 30 dkg sira z 1 dcl belega vina, posoli, popopraj, dodaj malo Knorra in s tem prelij piščanca. Prikuha iz korenja: Segrejemo 2 žlici olja z raalo sladkorja in dodamo pol kg naribanega korenja. Dušimo in postopoma zalivamo z juho po potrebi. Ko s« Korenje zmehča, ga potresemo z žličko moke, še malo dušimo, zalijemo z mlekom, dodamo Knorr jušno kocko in še nekaj časa kuhamo. Serviramo s piščančevim mesom. Džuveč brez mesa: Očistimo pol kg čebule, jo drobno zrežemo in damo na vroče olje. Nato obarimo pol kcj stročjega fižola, 250 kg graha in odcedimo. Dodamo praženo čebulo, na kocke narezan krompir, 2 stroka česna, peteršilj in kozarček riža. Premešamo in damo v glinasto posodo, posolimo, potresemo s poprom in sladko pa-priko ter dodamo na kolobarje\rezan paradiž-nik. Premešamo, zalijemo z oljem in pečemo v pečici. Pečena jabolka: Oprana jabolka damo v posodo in jih spe-čemo v pečici. Pečena olupimo in damo na krožnik. Pred serviranjem potresemo s 150 gr sladkorja in dodamo rozine. Po želji okrasitao s stepeno smetano. Cmoki v omaki: Zrežemo na kocke 300 gr mesa. Prepražimo ga na masti z 2 glavicama čebule in nastrga-nim korenjem. Dodamo sol in malo vode. Na-pravimo cmoke iz enega jajca, dveh žlic olja, malo soli, žlice zdroba in moke po potrebi. Pustite stati 10 minut. V omako dodamo žličko moke, malo sladke paprike, žličko EVO začimbe, paradižnikovo mezgo in kozarček vode. Ko se prekuha, doda-mo cmoke, katere skuhamo v slani vodi. Do-damo še 1 žličko kisle smetane. MALI NASVETI V KUHINJI: Emajlirana posoda lahko poka na visoki temperaturi. .Oprano in še mokro posodo niko-li ne postavimo na vročo ploščo štedilnika. To je še posebno važno za dno posode. Mleko zelo hitro vpija vonj, zato ga imej-mo vedno pokritega v hladilniku. Očiščen riž pred praženjem vedno dobro operimo iii posušimo s platneno krpo, na-to ga posujemo z moko. Za praženje je potreb-na mala količina olja. Olupljen krompir moramo oprati pod cur-kom vode. Ne pustimo ga dolgo v vodi, ker s tem izgubi svojo hranljivo vrednost,. Če ga zrežemo na kocke, ga ne peremo več. Zamrznjena živila uporabimo čimprej. ker na sobni temperaturi pride do razmnoževanja bakterij.