POŠTNINA PLAČANA V GOTOVINI METOV! Štev. 4. GLASBA KMETIJSKE DRUŽBE D UVBUAN1 ■—registrovana zadruga z Omejeno zavezo —« V Ljubljani, 15. aprila I940 Leto 57 II CEDIM Izvoz živine. — Nasveti — razgovori — izkušnje. — Industrijske rastline. — žitna mušica. — Nova pota za povečanje IdLDinir. pridelkov. — Pomagajmo oziminam. — Prednost travne in deteljne mešanice. — O očesih vinskih trt. — Nekaj o krepkih Svinjska rdečica. — Ali naj redimo purane. — Nekaj o prestavljanju. — O kalkulaciji lesa na panju. — Pri-<5ast zadružnemu delu na Vrhniki — Tržno poročilo. — Nabiranje zdravilnih zelišč. — Proizvodnja rženih krmilih. — Svinjaki, delujmo makovo olje. rožičkov. — Nabava oplemenjenega semena koruze. Občni zbori podružnic. — Opozorilo podružnicam. Izvoz živine. Ing. B. F. Zadnji čas čitamo v dnevnem časopisju, da treba izvoz živine za-braniti, češ da nimamo mesa dovolj niti za lastno prebivalstvo. Celo, o groza, z brezmesnimi dnevi se preti! Nikdo pa ne pogleda globlje v to vprašanje, vsak samo zahteva žrtve od kmeta, češ podražitve mesa je on kriv, ker neupravičeno veliko zasluži s prodajo živine. Poglejmo malo, kako je s to zadevo in ali ni krivda tudi drugod. Dolgotrajna zima je povzročila, dai je kmetom zmanjkalo krme. Dokup sena in druge hrajie po visokih cenah gospodarstva ne bi prinesla in zato so kmetje prodali težjo živimo in zadržali mlado, ki manj požre ter tu in tam tudi zmanjšali število. Izvoz je bil zelo pospešen v ziimskih mesecih in je posebno iz dravske banovine mnogo več izvoženega v živem stanju kot druga leta. Znaten pa je bil tudi izvoz me-sai, kar druga leta ni bil slučaj. Industrija mesa, ki je imela nekaj časa monopol in tudi še sedaj dobiva 60)% kontingentov, je posebno na Štajerskem pokupila vse, kar je bilo* sposobno za zakol. Tako je res nastopilo pomanjkanje živine za zakol in izvoz. Domači konzum pitane težke goveje živine pri nas ni znaten. Naše prebivalstvo konzu-nuira slabše pitano živino in to onih virst (junice, teleta, krave), katere žiive itak ne moremo izvažati, ker nti. Kmet vinogradnik je slišal, da je v me-situ zavod, kjer preiskujejo različne pridelke. Recimo, da bi prinesel steklenico mošta maj mu povedo, koliko vsebuje sladkorja. Nameščenec pa bi mu dejal: Veste mož, to me gre kar tako. Pojdite na občino, naj wam napravi prošnjo. Na njo pritisnite ko-liek za 10 din in za odgovor priložite kolek 72A 20 ditn. Ko dobite rešitev pa prinesite Waš mošt. In vendar bi takšno merjenje ttrajalo samo eno minuto, brez stroškov in aluševnega napora. Pred par tedni sem dobil psa iz Tržiča. TTovomina j«- stala samo 18 din. Poštnina ((brzojav)' iz Celja v Vojnik 16.5 din. Na-rmesto, da bi brzojavili »Pes na postaji«, so mapiSaLi: Glasom brzojavnega lista št. ... jposlal je itd., itd., torej celo zgodbo1. To še ini bila takšna škoda. Ampak na visokih rmestih je vse polno ljudi, ki! povzročajo s s svojim nepraktičnim birokratizmom državi i in narodu ogromno škodo. Kuge, lakote, ivojske in birokratov reši nas o Gospod. 3. Centralizem, opisan v malo pretirani < obliki zato, da se bolje razume. Mali državni i urad na deželi v državnem poslopju. Med 1 letom nastane naenkrat potreba nujnega i nepredvidenega popravila. V proračunu ni 1 kritja. Starešina naznani srezu. Pride : gradbeni inženjer, ki uvidi potrebo popravila in naznani banovini. Od tam prideta dva. Pregledata in spoznata potrebo. Bano-vilna javi centrali v Beogradu celo zadevo. Od tam pridejo trije in skupno s prejšnjo trojico pregledajo in spoznajo, da je zahteva upravičena. Popravilo se odobri, katero je potem stalo 500 din, komisijski stroški pa 5000 din. Ni slabšega gospodarja od tistega, kateri hoče do najmanjše malenkosti vse samo urejevati in voditi. To je ta nesrečni ničvredni, vsestransko škodljivi centralizem. Goncan 4. Sprememba travnika v njivo. Kdor orje z živino ali s krampom prekopava travnato rušo, čuti, kako trudapolno'. je to delo in da pride najbolj takrat do izraza svetopisemski izrek: »V potu svojega obraza si boš služil svoj kruh.« Zelo si pa olajšamo delo in mnogo prihranimo na času, če hočemo spremeniti travnik v njivo, ako delamo na sledeči način. Imel sem kos ledine, katero bi bil rad usposobil za pridelovanje okopavin. Prvo leto po košnji otave sem najprvo po trati vsejal rž. Q sejanju rži po trati je »Kmetovalec« že pisal. Nato pa sem navozil in potrosil hlevskega gnoja. Seveda ga mora biti toliko, da se nič ne vidi zemlja. Drugo leto. po žetvi sem takoj na strnišče posejal ajdo in enako pognojil. Z ozirom na dejstvo, da hlevski gnoj vsebuje mnogo dušika, navadno pa premalo fosforove kisline in kalija, katerega ajda zelo ljubi, sem navrgel še nekoliko superfosfata in kalijeve soli. Superfosfata na ha 4 stote, kalijeve soli pa 2 stota, to pa tudi iz razloga, da bi mi ajda preveč ne polegla. Priznati moram, da sem bil s pridelkom zelo zadovoljen in tudi v rašči se posevka nista mnogo razločevala od žita na zraven ležeči njivi. Na ta način se skoraj docela uniči travniška ruša in imel sem precej olajšano delo, ko sem takoj po ajdovi žetvi prekopal dotično zemljišče in ga pustil kar tako do prihodnje pomladi, da je še mraz naredil svoje. Tako pripravljena zemlja je bila spomladi sposobna za pridelovanje vseh kulturnih rastlin. Naj poskusi tako še kdo, ki se nahaja v enakih težavah kot ■|az' Golob Martinijan. 5. Skušnje s topinamburo. Zanimivi članki v zadnjih letnikih »Kmetovalca« so ma navdušili, da sem lansko pomlad nasadil ca 50 arov tega zanimivega krompirja — pa čeprav cena po 2 do 3 din za seme (gomolje) zlasti lansko pomlad ni bila nič kaj vabljiva. Seveda so se mi sosedje zato toliko bolj posmeho-vali češ: »Za krmo krompir je vendar še po 50 par dovolj drag.« Ko je ta pri nas povsem nova rastlina v juniju pognala 1—2 m visoka stebla, je bilo moje delo deležno krone pomilovanja z opazkami, kakor: »Ta je pa že postal copernik; spomladi je sadil krompir, sedaj so mu pa zrastle nekake solnčnice«. Kogar ni pot zanesla mimo te moje njive, pa jo je kaki večer ali v nedeljo mahnil pogledat mojo »coprnijo«, in za »corpus delicti« seveda ni pozabil izruvati vsaj eno ' steblo. Bil sem že v strahu, da do jeseni že ne bo meni kaj ostalo in da navsezadnje še sam ne bom mogel dokazati, kaj sem sadil. Koncem junija smo začeli za ped visoko žeti stebla topinambure in jih krmiti živini. Začetkom jo je živina prav rada žrla toda, po par tednih se je je naveličala (kakor vsake krme če jo ji neprestano pokladamo). Zato smo ostala stebla posušili v kozolcu. Suha jim je seveda pozimi teknila kakor najboljše seno. Prav tako je šlo »za med« tudi druga žetev meseca novembra — ko že primanjkuje ostale zelene krme. Ko je slana posmodila že vse ostalo zelenje, je moja »solnčnica« bila še vedno zelena —, le pri tleh so listi pričeli počrnjevati. V jeseni smo izorali le četrt tega krompirja, ostali pridelek pa smo izorali šele prve dni aprila. Seveda so mimohodeči kar, zijali. Saj so vso zimo prerokovali, da bom spomladi oral po mrazu »skuhani« divji krompir, sedaj pa se je pokazal za brazdo samo svež pridelek kakor jeseni! In to v času, ko že puhle in že rastoče repe in pese primanjkuje za živino. Seveda je bilo takoj polno kupcev na ta moj proizvod, »coprnije«. Zahteval sem zadoščenja za deležno posmehovanje v tem, da ga izpod Din 3 ne dam. Saj sem tudi sam dal 3 kg navadnega krompirja za kg topinambure —letos pa zahtevam za pridelek komaj polovico tega. Sedaj seveda zopet niso bili redki oni, ki so kar zijali v me z izrazom,, ki mi je tolmačil njihovo ugotovitev, da sem dozorel za umobolnico. Taka je pač tragika vsakega, ki je kljub vsemu temu še vedno dovolj trmast za preizkušanje novotarij ... Val. Janhar 6. Moja opažanja. Kot načelnik tukajšnje podružnice Kmetijske družbe sem letos Sklical občni zbor in to priliko uporabil, da naberem naročnike za »Kmetovalca«. Imel sem pa težko delo, ker je večina izjavila, da ji »Kmetovalec« ne bo nič koristil, če bo vojska. Pripovedoval sem jim, da sem že več kot 50 let naročnik »Kmetovalca« in še naročnino vedno obnavljam in plačam, pa mi še ni zmanjkalo kruha. Da se to ni zgodilo, se imam predvsem zahvaliti nasvetom, ki sem jih čital v listu. Po teh nasvetih sem si postavil vzorne hleve, be-tonirane in svetlč, z zračniki, točno po načrtu. Posestvo sem povečal in imam tri gnojnične jame, črpalko za gnojnico in betonirano gnojišče. Očital sem jim, da sicer priznavajo ta moj napredek, vendar posnemali me niso v mojem delu. Naročajo raje politične, liste in se brigajo za druge stvari, ne pa za samoizobrazbo v stroki. Saj tudi jaz naročam politične liste, ker pač želim biti o vsem obveščen, vendar pa smatram »Kmetovalca« za oni list, ki kaže kmetom pot do napredka. Res je danes naše gospodarstvo težko in ne pom- nim, da bi še bilo kdaj prej težje. Gospodar sem že čez 50 let in bom 27. junija 77 let star ter sem vedno bolje izhajal, kakor sedaj. Kljub svoji starosti ne obu-pavam, ker vem, da se bo že na bolje obrnilo in da bo imel vsak dosti kruha, če bo le hotel delati, i V naslednjem vam poročam nekaj lastnih izkušenj, ker želite, da se objavijo v »Kmetovalcu« in tako otmejo pozabljenju. 7. Velika je gonja proti dolgouhcu-zajcu in priporočajo se razna sredstva za obrambo mladega drevja. Jaz se branim že dolgo let tako, da si pripravim belež iz apna, v katero vlijem nekoliko arborina. S tem beležem temeljito namažem drevesca in ne uničim samo razne škodljivce, temveč tudi zajcu zagrenim okus. 8. Po travnikih vidini dcstikrat kupe, ve- lika kakor krtine, ki so v napoto pri košnji. Kaj storiti? V jeseni, ko se zberejo mravlje v mravljišču, vzamem bat ali kij in vse te kupe temeljito poteptam, Mravlje tako uničim in potem složno kosim in grabim seno. 9. Kdor spomladi škropi sadno drevje, naj ne škropi po cvetju, ker je galita škod-• ljiva za čebele. Imam čebelnjak v nekdanji drevesnici Kmetijske družbe in ker sem škropil po cvetju, so mi vse čebele pomrle. 10. Priporočam vsem podružnicam, da si nabavijo zemljišče za drevesnico. Naša podružnica ima takšno drevesnico in iz nje dobi vsako leto • vsak član po nekoliko brezplačnih drevesc, kar spodbuja člane k umnemu sadjarstvu. Zajec Janko. di pri nas, toda pridelek se ne more meriti z onim južnih krajev niti po kvaliteti niti po množini. Rici-nus zahteva močno zemljo in mnogo sonca. Občutljiv je za mraz. Ker ne dozoreva istočasno, (starejša razcvetja prej, mlajša pozneje ali pa sploh ne) bi v našem podnebju le izjemoma dal primeren pridelek. Soja uspeva tudi pri nas; popolnoma gotove so pa le rane in srednje-pozne sorte, dočim pozne sorte ne dozorevajo vedno pravilno. Soja zahteva v mladosti zelo mnogo nege, pozneje pa se lepo razraste in zapusti zemljo v prav dobrem stanju, kot stročnica pa jo celo obogati z dušikom. Aromatične oljarice zahtevajo dobro in čisto zemljo. Nekatere so eno, druge dvoletne. K predivnim rastlinam prištevamo: lan, konopljo, bombaž, juto, manilo, sizal, novozelandski lan, kenaf, rami j o in kendir. Pri nas sta udomačena samo lan in konoplja. Lan je pravzaprav edina domača predivna rastlina, ki daje tudi oljnato seme. Konoplja je bolj doma v vzhodnih predelih države, zlasti v Vojvodini in Srbiji okrog Le-skovca. Tam je tudi industrija, ki se peča s predelavo konoplje. Konoplja zahteva dobro, močno in čisto zemljo; v mladosti je občutljiva proti mrazu. Bombaž uspeva pri nas samo v Južni Srbiji. Juto pridelujejo v Indiji, manilo po otokih Tihega oceana, sizal v Mehiki, novozelandski lan v Novi Zelandiji in Avstraliji. Kenaf ali konopljasti slez pridelujejo v Indiji in Perziji Na Kitajskem in Japonskem pridelujejo kitajsko koprivo ali ramijo. Kendirali turka pa raste divje v Turkestanu. Juta, manila, sizal, novozelandski lan, konopljasti slez, ramija in kendir so nadomestki za konopljo. Nadomeščajo jo, kolikor rastejo v ugodnejših krajih in jih tam pridelujejo cenejše roke. Na splošno vzeto, imajo oljarice pred predivnimi rastlinami prednost v tem, da so odpadki pridobivanja olja zelo dobro močno krmilo — oljne pogače. Vendar vse pogače niso uporabne za krmo ali vsaj ne v poljubni množini. Pri zagotovljeni prodaji je pa stvar računa, katera rastlina je donosnejša. Vselej pa mora kmetu biti najvažnejši pogoj: zagotovljena prodaja, potem šele pride drugo. p.o£jede£smaj izklilimi posevki ozimne pše-ni 0-02 1;30—2-00 010—0"17 • ; vel : 0-25 Višek torej zadostuje • za kg mleka............ 4 0 .1 i 10 ' ■ 8; ' '•' viidimo, da je teh v osnovni krmi za tvorbo 10 1 mleka preveč. Tab. 1 Gospodarske razmere kmetij cesto ne dovolijo nobenih sprememb v izboljšanju osnovne hrane, po- in surovim vlaknom, da tudi te visoko izračunane številke ne odgo varjajo možnostim izkoriščanja. Krepka krmila vsebujejo več beljakovin in imajo manj brezdušič- 2 y r e b a v. 1 j i v e Škrobna suhe snovi ■kg beljakovine kg tolšče "'.kg brezduš. eks. snovi '.•"tir vrednost . /kg : • . "1 kg tropin zemeljskega oreška...... 0-88 0-40 0-07 •0-22. 0-75 1 kg tropin bombažnega semena ..... 0-91 0-36 0-13. 0-15 0-77 1 .kg tropin sezama . . ..-.'.. . . . . . , . 0-91 0-33 0-1.1 0M5 0-72 1 kg šrot soje . . . . .. .........-..'.'. 0-86 0-34 0-07 0-29. 0-74 ■ Skupaj..... 3-56 .:■ 1-43 0-38 . 0-81 2-98 •'Za 1 kg mleka je- potrebno . , . . .. . : . 0-22 0'66 . 0-02 0-14 0-20 ■4 kg te krepke krme krije torej potrebo za kg mleka.......••''•......• • i« 23' 19 ■ V 5 ' ■. : 14 sebrio pred kraj zime, ko že primanjkuje krme. Velike količine birezdušičnih ekstraktnih snovi in surovih vlaken, dajejo krmi visO- nih eks. snovi in surovih vlaken; posebno če so sestavljene iz raznih oljnatih tropin. Zato z njimi lahko izravnamo velike razlike med belja- 3 5 r e b a. v i j i v e Škrobna vrednost ■ '■ ■' suhe snovi • kg beljakovine kg tolšče ■ . '. kg brezduš.. ■eks. snovi, kg Osnovna hrana ža 500 kg težko kravo vsebuje........■.,'........ 12-90 0-30. 0-08 '.' 6*50 . 4-61 . 4 kg mešanice krepkih krmil vsebuje . '. . 3-56 . 1-43 0-38 0-81 . 2-98 Skupaj . 16-46 ' ■ l-73 . 0-46 7.31 7-59 Krava za 20 1 mleka dnevno' potrebuje . .. 14—16 1-4—1-5 0-40 '7—7-4 ' 7—7-7 ' Ostane še višek v kg ca.'.. . ......'. . 1-5 0-28 0-03 .OMi. 0-24 Za 1 kg mleka je potrebno hranilnih snovi . . . . i............... 0-22 ' 0-06 0-02 0-13 0-25. ..Hranilnih snovi ostane še za nadaljnjih .7 . " 4. 1 1 • 1 ••" kovinami in ostalimi snovmi. Pripravimo si recimo mešanico krepkih krmil iz 4 vrst tropin, ki vsebuje prebavljivih hranilnih snovi v kg: . (Glej tabelo 2) Te številke pokažejo, da z mešanico oljnatih tropin hitreje pokrijemo potrebe beljakovin kot ostalih hranilnih snovi. Ker je bilo v našem primeru v osnovni hrani premalo beljakovin, ki so potrebne za povečanje mlečnosti, jih bomo dodali s to mešanico. Poglejmo si, kako bo izgledal krmni obrok, če osnovni hrani dodamo mešanico oljnatih tropin in za koliko litrov mleka bomo potem imeli na razpolago vseh hranilnih snovi. Imamo kravo, težirte 500 kg, ki daje 20 1 mleka dnevno. V osnovni krmi dobi hranilnih snovi kot v. tab. 1, Vidimo, da z dodatkom mešanice krepkih krmil krijemo potrebo z 20 J mleka in nekaj še ostane. Izgine pa nepravilno razmerje, da primanjkuje beljakovin in preostaja drugih, manj važnih snovi, kar pride v prilog boljšemu izkoriščanju hrane. (Glej tabelo 3) S tem dodatkom smo dosegli, da so beljakovine v višku in izenačili smo precejšen višek brezdušičnatih ekstr. snovi iz osnovne hrane. Poglejmo si vrednost nekaterih krtepkih krmil. Preračunano je, da je za vsak 1 mleka potrebno 60 g prebavljivih beljakovin. Vrstni red po količini beljakovin 1 kg krmila vse* bilje prebavnih beljakovin y g , 4T ' . 1 'S-I o v ■S £ N « . — N Mesna moka. . . . . ; 7(k) 11-66 Ribja moka ... . . ■.. . 450 7-50 Tropine zemeljskega oreška 400 6-60 Šrot soje . . . . .... '.' ' 370 6-10 Tropine .soje . . . . . . 1 340 5-60 Tropine lupine [razgrenjene]. .290 480 .Tropine sončnice . . '. ■■ : 290 4-80 Tropine lana [brez tolšče] . 280 4-60 . Tropine repica . . . . . . \ 230 3-80 Pšenicna krmilna moka ... : 120 2-00 Pšeničpi otrobi [srednji] , . 1 120 2-00 Rženi otrobi . . . ... . 110 1-80 Ržeha krmilna, moka . . , 110 1-80 Ječmenovi otrobi . . . . . . 100 1-60 Ječmenov zdrob •'..,■•. , , ■ 90" 1-50 Ječmenova krmilna moka . 90 . 1-50 Rženi. šrot •' . . . .. .. . .' 90 1-50 Ovseni šrot' . . .... ... ■ 80' 1.30 Ječmenov šrot •. .' '... ... ' 70 1.10 Koruzni šrot . . .. . .... 70 1.10 Krmila, ki imajo največ beljakovin, se v praksi najbolj uporabljajo, ker so najcenejše sredstvo za produkcijo mleka. Zato moramo vedeti za vsako krmilo, koliko ima odstotkov prebavljivih beljakovin. Potem lahko izračunamo koliko stane 1 kg mleka z ozirom na ceno teh beljakovin. Tako bomo ugotovili, da sta vrednost in cena raznih tropin še vedno rentabilnejša kot pa žitarice. Iz tega je tudi razvidno, da žitaric in njih izdelkov, tudi če jih pridelamo, ne moremo vsled visokih tržnih cen rentabilno uporabljati za krmo, da bi povečali mlečnost. V sedanjih težkih časih so tudi krepkim krmilom poskočile cene in se jih bo le težko toliko pokrmilo, kot je potrebno, da se pokaže učinek t. j. povečanje mlečnosti. Zato bomo predvsem odvisni od kvalitete in kvantitete ostalih, doma pridelanih krmil, ter bomo produkciji in pravilnemu konzerviranju (pravočasni košnji, ensiliranju, itd.) posvetili vso našo pažnjo. Svinjaki. Franc Dolenšek Kmet naj ima praktične in ne drage svinjake. Tega pravila sem se držal, ko sem zidal svoje in prepričan sem, da marsikateri kmetovalec želi, da mu jih opišem in mu s tem prihranim mnogo potov in skrbi. Ogledal sem si na Grmu nove in res praktične svinjake. Ko pa sem izvedel, koliko je stal sam tlak, naročen iz Nemčije, sem kar ostrmel. Napotim se do kmeta, kateri ne pozna denarne krize. Prosim ga, da mi pokaže nove svinjake. Prav z veseljem to stori ali tudi takoj omeni, da so veliko stali. Napravil jih je skoro bi rekel za večno. Prešiči, pa tudi ogenj mu jih ne morejo uničiti. Stene, strop, tla, korita, vse iz betona. Rad sem mu verjel, da je za vse to veliko denarja potrošil. Meni, pa se prešiči še niso toliko zamerili, da bi jim sezidal tako drage betonirane ječe. Obrnem se do kmeta Amerikan-ca, ki je ravnokar dovršil novi svinjak. Dosti dolarjev je moral prinesti iz Amerike. Stopiš v svinjak, kot bi prišel v kako dvorano. Srednji hodnih je čist, kot le kaj. Gnoj se namreč ne spravlja na hodnik, temveč ima vsak hlev posebna vrata za nastiljanje in kidanje. Na vprašanje, kako mi ugajajo, mu samo odgovorim, da takih ne zmorem zgraditi. Ponudi mi, da mi ravno take sezida, če mu dam. 70 jur-jev. Veleposestnik v bližini se je tudi odločil za nove svinjake. Zvedel je za Amerikančeve, ali tudi za dve napaki, ki jih je naredil. Hlevi s posebnimi vrati za kidanje so namreč mrzli. Pri vsakem hlevu je pa tudi odprtina za odtok gnojnice, ki j ako dobro služi podganam za vstop pod svinjake. Ta Amerikančev svinjak je dvodelen: zgornji del za rejo prašičev, spodnji pa za rejo podgan. Da se ne bi v graščinskih svi- njakih podgane redile, so naredili hleve pol metra nad betonskim tlakom, tako da se pod hlevom z lahkoto očistijo gnezda podgan in druga nesnaga. Toda vse to je zvezano z velikimi stroški. Vprašam mojstra tesarja, koliko časa so delali te hleve, pa mi pove, da skoro vso zimo. Obupaval sem že skoraj. Spoznal sem, da je praktične svinjake lahko sezidati, težko pa jih je napraviti za mali denar. Domislim se na nem preudarku sem si postavil svinjake take, kot predstavlja priloženi tloris. Pet hlevov (št. 1, 2, 3, 4 in 5) so namenjeni za eno veliko ali dve srednje veliki stari svinji. Prostor št. 6 zavzema svinja z mladiči, v hlevu št. 7 pa hranimo male pujske. Prostor št. 8 je določen za skupno rejo pršutarjev. V njem je prostora za 6 prašičev po 100 kg težkih. Na enem koncu se svinjakov drži kuhinja, na drugem pa listnjak. Zraven hleva je tudi gnojišče z jamo za gnojnico, ograjeno z velikim tekališčem skozi katero teče voda, ki služi svinjam za pijačo in kopel. Prostori niso ločeni z betonsko ograjo, niti z deskami, ampak z 10 cm širokimi latami. Hlevi zgledajo, kot bi bili prašiči v kurniku na sejmu. Ograja je samo 1 m visoka, in zato zelo praktična pri nastiljanju in pri nadziranju prašičev. Odpirati ni potrebno nobenih vrat, vse se vidi od zgoraj. Ograja iz lat je tudi cenejša, ker se porabi manj lesa. Prešiči vidijo drug drugega in kadar se spustijo na tekališče, se ne črtijo. Ako bi se vgnezdila kakšna kužna bolezen, bomo lesene late pokurili in jih z malimi stroški na- Kmetijsko družbo in jo prosim, naj mi sporoči, kje bi videl praktični in kar je glavno, poceni zgrajeni svinjak. Po posredovanju Kmetijske družbe sem sprejel od g. M. Zupanca, sres. kmet. referenta v Mariboru, prav enostaven načrt, ki ga je tudi odobrila kraljeva banska uprava v Ljubljani dne 2. 10. 1934. Po omenjenem načrtu in po last- domestili. Vrata in stene so pritrjene na betonske stebriče. Korita so pomaknjena nekoliko na hodnik izpod ograje, da nam ni treba odpirati vrat, kadar v korito zlivamo hrano. Velikega pomena je tudi tekališče tik za svinjaki. Poprej smo morali paziti na prašiče, kadar smo čistili hleve, da nam niso pobegnili. S«edaj jih pustimo na tekališče in birez težave jih spravimo nazaj na njihova mesta. Pri krmljenju z zeleno krmo tudi manj potratimo na teekališču, kot pa če bi jo dajali v hilevih. Če sta tekališče in svinjak tiik drug drugega, si lahko prašiči pioljubno zbirajo svoje bivališče, k ar je važno zlasti ob veliki vročini alli v dežju. Svinjaki so zidani iz takozvanega lahkega kamna. V bližini je sosed riigolal vinograd in še vesel je bil, d;a sem mu kamenje pospravil. Tako sodgane v njem. Vrata iz kuhinje niimajo praga, temveč so tla ravna im gladka, da nam ni treba krmo niositi v škafih k prašičem. Napravil sem si čebriček na 4 kolesih in z nijim vozimo krmo po svinjaku, da jpat na posteljo. Pri listnjaku nisem zidal sten, ttemveč sem uporabil stene dveh si-hoznih jam, ki mi prav dobro služi-j, Ali naj redimo purane? Leopold Paljk Reja puranov ni v Sloveniji bog-zna kako razširjena. Še največ goje pri nas purane v vzhodnem delu Slovenskih goric. V manjših jatah jih najdemo tudi na Ptujskem in Krškem polju in v Prekmurju. V večjih množinah pa goje purane Hrvatje in Srbi, ki zalagajo z okusnim puranovim mesom v jeseni in pozimi domača in inozemska tržišča. Pa tudi Bosanci jih na jesen priženo k nam ter jih največkrat zamenjujejo v meščanskih družinah za staro, ponošeno obleko. Prav bi bilo, če bi se tudi slovenski perutninarji v večji' meri zanimali za rejo puranov, zlasti pa tam, kjer imajo živali skozi vse leto prosto pašo na razpolago. Želeti je, da vsak kmečki perutninar goji na svojem dvorišču vsaj nekaj pur, ki jih lahko uporablja v zgodnji pomladi za valjenje, ko mu navadno primanjkuje zanesljivih kokelj. Pu: ra je namreč odlična valilka in jo skoro v vsakem času lahko prisilimo sedeti. Ker je vztrajna in zanesljiva, nam vali zaporedoma tudi 2 do 3 krat. Puranovo meso je odlične kakovosti in izmed vseh vrst perutninskega mesa najbolj cenjeno. V teži doseže pura 8—12 kg, puran pa celo 15—18 kg. Pradomovina purana je Severna Amerika, kjer živi še danes divja v velikih jatah ob Mississipiju v državah Ohio, Kentucky, Illinois in Indiana, med tem ko je v drugih gosto naseljenih državah Unije že skoro povsem iztrebljen. V Evropo so porane prinesli okrog 1. 1500 in sicer najprej na španske dvore, nato na Angleško, v Francijo 1. 1540., kjer sO jih začeli gojiti na veliko, nato v Nemčijo, kjer so imenovali prvotno purana »kalkutski petelin«. Danes goje purane skoraj po vsej Evropi. Reja puranov je razširjena na Španskem, v Franciji, v Italiji, zlasti pa na Angleškem, kjer mora imeti vsak Anglež za božič purana na mizi. Da se ni tovrstna reja perutnine pri nas bolj razširila, je vzrok v tem, da nam primanjkuje obsežnih pašnikov, pa tudi zato., ker mnogi reici menijo, da je vzreja puričev silno težka ter zahteva mnogo dela in truda. Ta slednja trditev ni nikakor upravičena ter bi nas ne smela odvračati od zreje puranov, ki nam dajo okusno in cenjeno meso ko nobena druga vrsta perutnine. Poleg tega pa doseže — seveda če ima žival prosto pašo — v teži brez posebnega krmljenja zavidljivo višino. Izmed vseh vrst perutnine je odrasla pura še najbolj skromna. Živali so izredno utrjene in ne potrebujejo pozimi bog-zna kako tople kurnice. Nasprotno | se v toplem hlevčku še pomehku-žijo in je zarod takih živali navadno šibak in bolehen. Vsekakor pa mora biti hlevček dOvolj prostoren. Za vsako puro računamo 1 kv. m površine. Kurnica je lahko lesena, vendar pa mora biti tako zgrajena, da ni v njej prepiha. Grede naj bodo široke; vse v isti višini ter 50 cm od tal. Pura prične nesti proti koncu fe- tnruarja, odnosno v marcu. Ako ji jsajca sproti odvzemamo, znese 15 dlo 20, včasih tudi po 30 do 40 jajc. Krepke živali začno vdrugič nesti v aivgustu. Ta jajca so pa navadno sllabo oplojena. Na leto znese pura dlo 70 izredno okusnih, belo lupinastih in rjavo pikčastih ter 70 do 100 gramov težkih jajc. Najprimernejši čas za nasad je aipril. Puri podložimo 16—18 jajc. Mladiči se izvale v 28—29 dneh. Za valilko vzemimo 2 leti staro puro, le v izrednem primeru smemo uporabiti tudi izredno krepke in zdrave enoletne živali. Odlične, že preizkušene valilke si obdržimo še za niadaljna leta (6—7 let). Za nasad vzemimo jajca od najkrepkejših žiivali. Samec-plemenjak naj bo dlvoleten. Pridružimo mu 4 do 6, kvečjemu 8 pur. Kdor redi le manj-šure prenesejo. Enkraten spoj s pilemenjakom zadostuje za oploditev vseh jajc, ki jih pura znese v niaslednji nesni periodi. Ta način pilemenitve je priporočljiv tudi zaradi tega, da ne plemenimo živali v otžjem krvnem sorodstvu. Prepričan sem, da bi mnogi pe-nutninarji redili purane, ako ne bi btilo med njimi razširjeno mnenje, dla je odgoja puričev zelo težavna, kar pa je docela neutemeljeno. Res, dla obstojajo pri vzreji puričev rmajhne težave, a samo v zgodnji mladosti. Prav isto se dogaja tudi ptri vzreji piščet. Vestnost in natančnost je tudi tu kot pri vsaki dlrugi vzreji potrebna. Največ iz giub imamo tam, kjer je plemenska dlružina vsled medsebojnega križanja degenerirana in kjer nimajo živali dovolj paše. Ako hočemo odstraniti napake, ki jih rejci lahko p»ogreše pri vzreji puričev, je treba pa posestnik sam eksporti-ral brez posredovanja kupca-trgov-ca, bi mu ostalo na panju 300 — 58 je din 242. Podobno se da izračunati cena lesa na panju, ako ima gozdni posestnik svojo žago in prodaja rezano blago trgovcu. V tem primeru je treba vedeti tržno ceno za posamezne sortimente rezanega blaga in. stroške proizvodnje v gozdu, spravila in dovoza do žage, izgubo pri rezanju (1.67 -^m okroglega lesa za 1 "lm rezanega blaga), stroške na žagi, ki so bili približno označeni zgoraj, stroške za dovoz blaga na nakladalno postajo, za nakladanje, druge režijske stroške, davke, do-klade in morebitna druga bremena. Kar se lesa pri rezanju in spravilu polomi, je treba pri kalkulaciji o ceni lesa na panju vzeti v poštev. Isto velja za neporaben — gnil in za manj vreden les. va dobro v lahki, vendar ne suhi zemlji. Suša in moča ga zadržita v razvoju. Tudi na vetrovnem se ne obnese dobro. Pač pa mora biti lega sončna. Pri nas sejemo mak na iehe za sebe, ponekod baje pomešajo med vrste še korenje. Mnenja sem, da bi ostalo korenje tako slabo, da se ne splača iskati dvojni Čast zadružnemu Pred dvema letoma je organiziral lesno zadrugo tamošnji posestnik in načelnik Mlekarske zadruge g. France Furlan. Pri tem delu mu je pomagal materielno in moralno njegov brat dr. Tomaž Furlan, poznani zdravnik v zdravilišču na Golniku. Takrat smo priobčili v našem listu govor, ki ga je imel dr. Furlan (glej Kmetovalca štev. 12 iz leta 1937) pri otvoritvi njihove žage. Marsikdo je takrat dvomil v uspeh zadružne žage. Nasprotniki zadružnega pokreta in gotovi politiki so že v naprej prerokovali propast podjetja. No, in občni zbor, pridelek. Zemlja naj bo že na jesen preorana in dovolj gnojna še od prejšnje; kulture. Močno, oziroma gnojenje s svežim gnojem ob setvi, povzroča bujno rast, toda pridelek ni zadovoljiv. V zapleveljene njive ne sejati mak. Lehe naj bodo ozke, da se lahko z dveh strani pleje. Poravnane pa tako, kakor vrtne gredice. Nato se napravi brazdice z motiko, po 10 cm vsaksebi ter poseje mak na gosto kakor repo in prikrije za 1 cm na debelo z zemljo. Računati je treba s tem, da je makovo seme fino, drobno in včasih tudi manj kalji-vo. Zaradi tega Sa je posejati nekaj več in malo zagrebsti. Če je ob setvi prav suho, zadostuje, če seme potlačimo samo z desko. Kakor hitro dorastejo makove rastlinice par cm visoko, jih moramo razredčiti, in kmalu nato oko-pati. V to svrho rabimo vrtno motiko. Pozneje se pleje mak po potrebi, vendar najmanj dvakrat. S pletvijo se odstrani plevel, in zemlja se rahlja, kar zelo dobro vpliva na rast stebel. Ker potrebuje mak skoraj 5 mesecev, da pravilno dozori, ga je sejati najpozneje do konec aprila. Kdaj je dozorel, se pozna na glavicah in v notranjosti. Glavice po-rumene, se nekoliko posuše in seme postane prosto. Če vzameš glavico v roko, slišiš, kako se zrnje v njej stresa. Tedaj glavice porežemo pri vrhu stebla, jih po potrebi še nekoliko posušimo na soncu, nakar pre-režemo in seme iztresemo. Mak nam spreša vsaka oljarna. Makove pogače so izborna krma za živino, ponekod jih mešajo tudi med potice in kolače. delu na Vrhnihi. ki je bil na cvetno nedeljo ob drugi obletnici, nam je pokazal ravno nasprotno '—razveseljiv napredek h kateremu moramo samo čestitati! V naslednjem priobčujemo govor g. dr. Furlan Tomaža, ki bo zaradi svojih značilnosti zanimal či-tatelje. Iz govora na občnem zboru lesne zadruge na Vrhniki, dne 17. III. 1940. Današnji Občni zbor je zaključek drugega poslovnega leta naše zadruge. Lahko bi ga imenovali tudi zmagoslavnega, kajti ideja produktivnega zadružništva na polju Pridobivajmo makovo olje. P. M. lesnega gospodarstva se je tudi v praksi obnesla nad vsa pričakovanja. Naj ponovim še enkrat glavne podatke našega napredka. Članstvo: ob ustanovitvi 37, koncem 1938 1. 63, koncem 1939 1. 123, koncem februarja t. 1. 150. Produkcija lesa: 1938 leta 3900 m3, 1939 1. 4900 m3, januar in februar 1940 1. 2300 m3. Poslovni promet se je dvignil od 3.5 milijonov v letu 1938 na 6' milijonov v 1. 1939 in bo dosegel v letošnjem, letu — če ne bodo zunanje sile motile mirnega razvoja — sodeč po prvih dveh mesecih vsoto 10 milijonov. Samo po sebi se razume, da smo obe leti skrbno pazili na odplačevanje dolga za žago. Navdaja nas upanje, da bo ves dolg izbrisan že koncem tekočega leta, čeprav se je vrtela celotna vsota nedaleč od pol milijona. Z odplačevanjem hitimo tudi zato, da se v naprej pripravimo na prihodnja leta krize, ko bo morda potrebno, da za kakšno leto ustavimo obrat. Trda šola iz let 1933—1936 nas je naučila, da se naprej pripravljamo na suha leta. Tako ne bo nobenemu zadrugarju več potrebno prodajati okrogel les pod 100 din za m3 kot smo ga prodajali za časa 'svetovne in abe-sinske krize. Ko smo ustanavljali zadrugo, ko smo iskali stotisoče posojila za žago, nas je obhajal samo en strah: kako bomo prodajali rezan les. Mi smo dobro vedeli, da bo lesna trgovina vse poizkusila, da nas uniči že pri nakupu lesa; toda tega se nismo bali, ker smo poznali moralno silo vseh 37 zadrugarjev — ustanoviteljev, od katerih bi vsak zadrugi prodajal tudi z izgubo, samo da bi zadruga obstala. Naša neizkušenost v trgovini, naše nepoznavanje svetovnega trga pa nas je v resnici navdajalo s skrbjo. Saj bi nas ena sama neplačana pošiljka lahko uničila ali pa vsaj zavrla razvoj za vrsto let. Toda hvala Rogu, mi smo precenjevali sposobnosti svojega konkurenta. Komaj smo se dobro ogledali po trgih, koder prodajajo slovenski lesni branjevci — Italija, Grčija, Palestina — smo z začudenjem ugotovili, da se naše blago ponuja skoro na kazniv način. Naj vam navedem samo en primer: mi smo se pogajali z Lahom za neko večje naročilo in smo ga že skoro pritisnili od 480 na 500 dinarjev, ko nas odrine neki velik slovenski trgovec s Krasa s ponudbo od 450 dinarjev. Takrat smo prvikrat zapazili, kako nastopa lesna trgovina na inozemskih trgih: kaotično brez reda in slovenske discipline ter z zastarelimi metodami. Zakaj bi se tudi trgovec trudil za boljše cene, za skupni nastop, za organizacijo naše. zunanje trgovine, ko se pa njemu dobiček, ki mU predstavlja edini vidni in nevidni smisel njegovega dela, ne more zmanjšati v nobenem primeru; saj plača vsak neuspeh na trgu — ne trgovec — vedno le producent — kmet v nižji ceni za m3. Niti svetovna kriza ni vzpodbudila naše lesne trgovine, da bi se modernizirala, da bi se organizirala. Brez lastne inicijative je pač čakala, da jo narod izloči iz svoje srede, da ji odpove službo, ki se je ni znala naučiti v 100 letih svojega obstoja. Sedaj pa je prepozno, sedaj smo prišli mi in terjamo obračun za talente, ki jih je dobila od naroda v oskrbo, pa jih je iz omejene, bedaste do-bičkaželjnosti zakopala. Nas in naš pokret je bilo mogoče uničiti le še prej predno smo nastopili. Potem pa, ko smo si postavili žago, smo postali neuničljiva in živa sodba za vse storjene grehe. Mi smo pričakovali, da bo ogrožena privatna trgovina v samoobrambi nastopila složna in s cenami, ki bodo nezmogljive za nas. Pripravljeni smo bili, da bomo po enoletnem obratovanju prisiljeni pogasiti ogenj pod našo lepo 90 konjsko lokom obilo, ker nam ne bo nihče pripeljal svojega lesa radi visokih cen na privatnih žagah. Tolažili smo se, da bomo radi visokih cen tudi v tem slučaju dosegli svojo nalogo, čeprav nismo vedeli odkod bomo potem vzeli denar za obrestovanje dolga na mirujoči žagi. Tudi zaprta žaga bi grozila in dvigala cene. Toda nobena naših zlih slutenj se ni obistinila. Ko smo vnovčili prvo pošiljatev in napravili obračun, smo plačali m3 za 40 dinarjev višje kot privatna trgovina, čeprav je bilo obratovodji na žagi strogo prepovedano na goljufivi način stiskati merilne klešče. Sedaj šele je navalila privatna trgovina s parolo, da plača vedno 10 dinarjev višje kot zadruga. Pa je že drugi obračun prinesel ponovno zvišanje cen za 30 dinarjev in s tem nagrado vsem, ki so zaupali zadrugi. Ne bom vam več ponavljal kako se je vršila divja gonja cen skozi vse leto 1939. Vi sami ste bili priča, kako nam je sledila privatna trgovina s svojimi 10 dinarji več, v resnici pa vedno s 30 dinarji manj. Reči moramo, da nismo imeli pravih nasprotnikov. Mi bi na njihovih mestih in z njihovimi denarji zadrugi pripravili težje ure. Kmetje so tudi to slabo igro kaj hitro spregledali. V dirki s cenami pa je privatni kapital omagal že pri 350 dinarjih, medtem ko smo mi šli naprej in plačevali že po 400 dinarjev. Omagal pa ni zato, ker smo ga upehali, omagal je zato, ker je bil len. Po 100 letih koroodnega življenja v najbolj dobičkanosni panogi trgovine, se je privatni kapital vdal tako rekoč brez boja, ko je bil še pri polni moči in pri neizčrpanih rezervah. Danes je dirko zgubil, pa naj stori karkoli hoče; ideja produktivnega zadružništva je zmagala. Vso veličino naše zmage razvidite najlepše ne iz tisoče v kubičnih metrov in milijonov dinarjev — to je posledica trenutne konjunkture — temveč iz pomnožitve naše žive vojske od 37 na 150 članov. Ne samo ves vrhniški sodni okraj je v našem bataljonu, iz različnih krajev Slovenije, da celo iz Bohinja, kjer so bližje Italiji kot mi, pristopajo novi člani ter nam pošiljajo vagone okroglega lesa. Na ta način smo že prestopili ozke meje vasi. Postali smo nehote nov važen gospodarsko socialen pokret kakor se nam od početka ni niti sanjalo. Še malo, pa se bo isti pre-okret, ki smo ga mi sprožili, izvršil preko cele Slovenije. Na ta način smo zlomili tihi kartel v slovenski lesni trgovini in to je naša prva zmaga. Odkar sem stopil v zadružne vrste, se prav povsod, koder hodim, zanimam za cene lesa. Pri tem povpraševanju sem odkril, da velja gornja trditev o zlomu kar-tela zgolj le za okolico Vrhnike. Povsod drugod vlada dalje tihi kartel, ki plačuje od 180—200 dinarjev v času, ko plačuje zadruga po 400 dinarjev in plačuje priv. kapital na Vrhniki prav v zadnjem času že po 380 din. Pri tem moram poudariti, da zadruga nikakor ne dela brez dobička, naiobe, prav nam je potreben prekomerni dobiček radi velikih investicij pri graditvi žage. Sedaj šele vemo kake ogromne vsote se zaslužijo pri lesni trgovini. Sedaj šele razumemo kako nastajajo po Sloveniji nova veleposestva v enem ali dveh desetletjih. Sedaj šele ko so nam znane svetovne cene, ko vemo koliko stane obrat in koliko se užaga, bomo v stanju narekovati pravične cene, ki jih je treba plačevati lesnemu producentu. Poznanje trga in cen je naša druga zmaga. Neki domačin na Krasu mi je razkladal položaj kmeta v ondotnih krajih. Skoro vsi so zadolženi pri lesnem trgovcu. Ta seveda izrablja položaj upnika in diktira cene kakršne se mu pač zljubi. Da v nobenem primeru cena ne skoči čez 200 dinarjev, je samo po sebi razumljivo. To stanje je popolnoma slično onemu pri nas v prejšnjem stoletju, ko se je posrečilo tekom nekaj desetletij pognati na boben 18 kmetij vasi Verd, vsaka od 20 do 40 ha površine. Iz te delitve kmetij so nastala veleposestva, medtem ko ni v zadnjih 100 letih nastala niti ena sama kmetija in so se preostale velike kmetije le z muko rinile naprej. Tako smo prevzeli poleg svoje zadružne še ogromno narodno socialno nalogo: zaustaviti pogin narodnega jedra — kmet-skega stanu. Z visokimi cenami za les, z ugodnim kreditnim sistemom, ki se sam po sebi formira znotraj zadruge, bomo omogočili nakup zemlje po kmetu. Tako se nam same po sebi ponujajo nove naloge in mi smo predrzni dovolj, da se nobene ne ustrašimo. Najprej moramo premeniti metode naše lesne trgovine s pozadruženjem notranjega lesnega trga in z reorganizacijo našega nastopa na mednarodnih tržiščih. Temu pa sledi postopno pozadruženje in industrializacija ccelotne kmetske produkcije na eni strani, nia drugi strani pa pozadruženje konzuma. Ma Vrhniki so glavne panoge že pozadru-žeene, to je produkcija mleka in lesa. Prvo, k;ar mora slediti, je zadružna prodaja živine. Vendar bi ostali le na pol pota, ko _ b)i v veliki skrbi za produkcijo čisto zanemarili konzum. Prvi početki na tej stra-nii so že izvršeni tako, da kmetje skupno niaročajo vagonske pošiljke žita, ker je Vfrhnika glede žita močno pasivna. Ena-kco kot žito se naroča skupno cement, uimetna gnojila in krmila. V dogovorih srmo s kmeti iz žitorodnih pokrajin, da se orni zberejo v zadruge in bomo slovenski kimetje direktno od žitnih zadrug brez ptosrednika krili svoje potrebe. Tako bo-rmo koristili tudi domačim mlinarjem, ki sco postali radi prehude konkurence veli-kiih vojvodinskih mlinov v veliki meri birezposelni. Od sedaj naprej Vrhnika ne bto več uvažala moke, temveč zrno. Kdo ne bi u\jidel kam pelje ta pot. Sllovenska vas se vrača k svoji prvotni piraslovanski obliki skupnega življenja, ki ja> je pri nas uničil prevzem rimskega pirava in to uničenje še dovršil moderni k;apitalizem, slovenska vas se vrača nazaj v zadrugo. Vrhnika že danes živi gotovo d(o polovice od zadružnega denarja; saj stta imeli obe produktivni zadrugi lansko leto 13 milijonov prometa in si brez njih Vrhnike niti predstavljati ne moremo. Če k temu prištejemo še pozadruženje trgovine z živino in pozadruženje konzuma — kredit je že itak skoro ves izven kapitalističnega območja — potem upam smo dosegli oni gospodarsko socialni red kakršnega si želimo in to v toliki meri, da nas v tem ne bi najbrže prekosil noben ruski kolhoz. Kljub temu pa vsa ta blesteča idealistična slika še vedno ne predstavlja izpolnitev vseh naših zamisli c socialni organizaciji slovenske družbe. Za vse to bo morda potrebno hujših bojev kot so bili potrebni za zmago ideje produktivnega zadružništva. Rimsko pravo in ves njegov duh bo treba zamenjati z novim zadružnim pravnim redom. Morda se nahajamo uresničenju vsega mnogo bližje nego si mislimo, vsaj iz viharjev, ki prevevajo našo dobo, bi si kaj takega lahko obetali. Naj se zgodi že tako ali tako, mi bomo vedno čujoči in ne bomo čakali, da nas bodo dogodki potiskali naprej. Naloge, ki se nam same ponujajo, bodočnost, ki nam obeta polno stvaritelj skega dela, nas ne bo našla križem rok. Delo pa, ki smo ga začeli, moramo izvesti do kraja. Ko smo začeli nas je bilo 37, po dveh letih smo se pomnožili na 150, kdo si upa trditi, da nas čez čas ne bo sto tisoč! Moka: Mlini so sorazmerno ceni pšenice poviišali ceno na din 350 za pekarsko, od-nosno din 340—345 za merkantilno blago fco vojvodinska postaja. Ječmen: ozimni je narasel na din 200, a oves na din 180—185 fco vagon nakladalna poštarja. Krompir: Mnogi producenti so se vzdržali prodaje vse do zadnjega in tako se je ustalilo mnenje, da bo krompirja primanjkovalo za seme. Meščani so se z njim založili v jeseni, deloma pa vživali drugo hrano. Povpraševanje zai semenskim blagom ni nastopilo v takšnem obsegu kot se je pričakovalo in sedaj je naenkrat ponudba večja od povpraševanja. Cene, ki so bile dosegle že 2.50 din za, kg so v zadnjih dneh nazadovale na din 1.80 in še manj. Tak položaj pa ni) samo pri nas, temveč tudi v južnih krajih, kjer so bile cene že poprej precej nižje. Ker se že Pojavlja novi krompir na trgih, bo stari krompir kmalu zgubil na veljavi. Živina: O položaju na živalskem trgu poročamo na drugem mestu. Pitanih volov za izvoz ni in tudi jim je cena prenizka. V Italijo je izvoz popolnoma prestal, ker je zavodova obračunska cena za to državo manjša. V Nemčijo se izvaža še kakšen vagon. Za ta izvoz odgovarjajoči, voli se plačujejo po din 6.5 do 8 po kakovosti. Nabiranje zdravilnih zelišč. Regrat (žoltenica, smolička, maslaček). Raste po travnikih, pašnikih, kraj potov in povsod, koder je količkaj prostora za to rastlino, ki ni izbirčna za zemljo in njeno rast. Iz zemlje raste pritlična rožica z rumenim cvetom in s podolgastimi in škrbinastimi listi. Steblo je votlo, 10—15 cm visoko, gladko in izpušča na prelomu mlečno tekočino, ki se končuje v cvetno glavico. Cvete od aprila pa do jeseni. Nabirajo se korenine, ki so do 20 cm dolge, debele, okrogle, mlečnate in globoko segajoče v zemljo. Po izruvanju je treba korenine oprati v vodi in posušiti na solncu, še bolje na peči, ker korenina zahteva radi njene mlečnosti hitre sušitve. V nasprotnem slučaju se korenina vije polagoma plesni in iz nje izhlapeva radi prepočasnega sušenja inulin in taraksacin. Brez teh snovi je korenina kvalitetno nerabna in se je ne more vnovčiti V nekaterih slučajih se nabira tudi cvetje in listje. Vendar pa predno se odloči nabiralec to storiti priporočamo, da vpraša Kmetijsko družbo, če to blago kupuje, to pa iz razloga, ker ni redno povpraševanje iz inozemstva po cvetu in listu. Pljučnica (cmulež). Trajna do 30 cm visoka rastlina. Cvete marca v višje ležečih krajih, pa tudi še maja. Cveti so lijakasti, v šopih druženi. Najprej so rdečkaste barve, katero pa spreminjajo polagoma na modro vijoličasto. Listi so majhni, podolgovati in imajo svetle lise. Koncem aprila C^Mpo-daKike. v&iti. Tržno poročilo. Poostrena blokada zaveznikov pušča swoje sledove tudi v nevtralnih državah in seveda tudi pri nas. Nabava surovin za industrijo in deloma onih živil za prehra-nio, ki jih sami ne pridelujemo postaja vse težja. K temu še prihajajo težave pri na-biavi deviz, s katerimi uvoženo blago pla-čiujemo, saj je znano, da je bila naša Narodna banka primorana v tem pogledu za-vcesti strogo kontrolo. Tako naše narodno gtospodarstvo peša, ter se morajo radi po-rrnanjkanja nekih sirovin gotovi obrati zapirati, oziroma delajo v omejenem obsegu. Kmetijstvo čuti posledice teh nevšečnih razmer v tem, da gotove vrste kmetijskih potrebščin, ki smo jih uvažali, ni dobiti. T;'ako letos nismo mogli nabaviti! v inozetn-sttvu tomaževe žlindre, čilski soliter v omejenih količinah in le za nekatere kul-tuire, pa tudi neke domače tovarne, ki iz-deeljujejo gnojila iz uvoženih sirovin, ne miorejo zadostiti vsem potrebam. Nemčija, kii je bila naša glavna dobaviteljica kmetijskih strojev, je dobave odrekla, otziroma ji®h izvršuje počasi in v omejenem obsegu. Riazna semenja se niso mogla nabaviti, ker Nferodna banka ni dala na razpolago deviz zsa njihov nakup. Po vrhu pa se vse to bla-§co more nabaviti le po povišanih cenah, aiko da so nakupne cene, ki jih plača kimet, mnogo večje kot pred to vojno. Seveda pa bodo cene še večje Ko vidimo, kako vpliva vojna ikven na- ših mej na našo gospodarsko1 delavnost, moramo pa tudi ugotoviti, da je edino kmetijstvo ona gospodarska panoga, ki lahko nemoteno producira in ki lahko tudi pričakuje, da bo imelo od povišanja cen koristi, če bo znalo trgovino s pridelki pravilno urediti. Velika bi bila škoda za kmetijstvo, če to konjunkturo ne bi izrabilo, saj vemo iz izkustev v svetovni dobi, da so se takrat kmetijska gospodarstva opomogla in se rešila v veliki meri dolgov. Zato naj sedaj vsak kmet posveti dvojno paižnjo produkciji in s smotrnim delom skuša proizvesti čim več. Nič natj ga ne briga, kaj se godi' po svetu in naj poln zaupanja v svojo srečno bodočnost misli le na to, kako se bo gospodarsko opomogel. To je naša državljanska dolžnost, katero moramo vsi brez pomisleka izvrševati. Pšenica: Cene so na inozemskih trgih narasle, posebno ker se iz raznih strani sporoča, da je dolgotrajna zima napravila precej škode. V naši državi sicer večje škode ni vsled zime, pač pa so velike površine uničene vsled poplav v žitorodnih krajih. Pod vplivom teh dejstev in malega dovoza je tudi pri nas cena narasla, ter se danes plačuje fco nakladalna postaja že 225 do 227.50 din za 100 kg pšenice. Koruza. Tudi pri koruzi je zaznamovati precejšnje povišanje cen na svetovnih trgih, kot tudi doma. Času primerno suha stane fco nakladalna postaja že din 175.— t _ in v začetku maja cvetje s steblom vred odpade, nakar se lističi razvijejo v liste. Raste v šopih po 4—6 listov skupno po senčnatih in vlažnih gozdovih. Razvit list ima 3—4 svetle madeže, kateri so dobro vidni. Listi vsebujejo rastlinski glen, apno itd. Zato se mora pri nabiranju paziti, da na listju ni rosa. Vsled velike občutljivosti, posebno dokler je listje še mlado, zelo rado pri sušenju počrni. Le malo nabiralcev je, ki znajo listje pljučnice lepo posušiti. Če bi se vsi tisti, ki se pečajo z nabiranjem, zavedali, da čaj iz tega listja, pomešanega še z drugimi zelišči pije na tisoče ljudi, ki so bolni na pljučih, bi polagali večjo pažnjo pri sušenju. Planinski mah. Raste po visokih hribih, po skalovju, pa tudi v gozdovih in to le smrekovih nad 1000 m morske višine. Seveda se ga dobi tudi nižje, vendar je tak mah vedno mehak in ko se ga posuši, navadno porjavi v grdo rjavo-sivo barvo. Nasprotno ima mah iz višje ležečih pokrajin v suhem stanju lepo, svetlo sivo barvo in se kot tak najbolje vnovči. Češmin (svišč). Je 1—2 m visok, močan in košat grm z bodicami. Lubje je zelenkasto rjavo, listi narobe jajčasti in imajo na dnu trn, ki je običajno tridelen. Cvete v visečih grozdih, v katerih dozori do jeseni tudi plod. Plod je podolgasta 2 semenska jagoda. V aprilu in maju, ko je les muževen, se nabira lubje od korenin in od stebla. Pri nabiranju se mora strogo ločiti koreninsko lubje od onega od stebel, ker je kvalitetno in v ceni velika razlika. Korenine je treba najprej oprati, nato šele omajati in lubje takoj posušiti. Lepo, zdravo in sušeno lubje ima zlato-rumeno barvo. Največja napaka nabiralcev je ta, da mešajo palčrio in koreninsko lubje ali pa še celo nasekajo les in ga mešajo med lubje. Seveda delajo to iz špekulativnih namenov, ker mislijo, da kupec pač tega rie bo opazil. Marsikdo je bil razočaran, zato opozarjamo nabiralce, da se takih načinov ne poslužujejo, ker je to njihova škoda. Nabava oplemenjenega semena koruze. Ze večkrat so se pojavili zahtevi za ople-menjenim semenom koruze. Kmetijska družba je to seme v prejšnjih letih tudi nabavila, ali ker je drago, ga potem ni mogla oddati za seme temveč za hrano, ko je sezona sejanja minila. Raditega v zadnjih letih oplemenjerio seme koruze nismo več nabavljali, ker smo imeli zguibo. Oplemenjeno seme koruze proizvaja v naši državi le Staniča za selekcijo bilja na drž. dobru »Belje« v Brestovcu, pošta Kne-ževi Vinogradi. Proizvajajo 2 vrsti in sicer konjski zob, rani in srednje pozni, in pa činkvantin, znano drobnozmato kakovostno koruizo. Oplemenjene vrste mnogo bolje rode (30—50°/»). ker je med rastlinami mnogo manje takih, ki ne nastavijo stroke. Ta lastnost namreč dokazuje, da treba seme izmenjati1, ker se je izrodilo. Seme koruze pa ne moremo nabavljati pri sosedu, kot je to mogoče pri pšenici. - Koruza je namreč strano oplodna rastlina in prvovrstno seme se more vzgojiti le s posebnim postopkom in izolacijo, kar si kmet na naših malih poljih ne more urediti. Zato se v resnici menja seme le takrat, če se ga nabavi od priznane postaje za oplemenje-vanje semena. Takoj pa je treba poudariti, da to seme zadrži svoje odlične kakovosti samo kvečjemu tri leta. Vsled križanja z domačimi izroj enimi! vrstami (cvetni prašek se prenaša na razdaljo 1000 m), potomstvo že ni več takšno, kot je bila prva generacija Kdor torej želi nabaviti aplemenjeno seme koruze, naj1 se obrne na gornji naslov. Seme konjskega zubana, ene in druge virste, stane Okoli din 2.30 za kg,, k čemu pa še treba dodati protivrednost za vrečo in voznino, ki znaša tudii okoli 80 par za kg. Cena oplemenj enemu činkvan-tinu pa je za 30—40 para dražja. Na prvi pogled zgleda, da je cena zelo visoka, ali ako pomislimo, da za setev koruze rabimo prav malo semena, bomo ugotovili, da se ta višji troišek gotovo poplača. Proizvodnja rženih rožičkov Obiskovalci: lanskega Velesejma so videli na razstavi, kako se proizvaja ržene ro-žičke, Po posebnem patentiranem postopku se v klas rži, čim je ižklasala, oforizga poseben serum s katerim se rastlina okuži s trosi glivice, ki potem povzročajo tvorbo rožičkov. Lanskoletni poskusi v večjem Obsegu so dokazali, da se na ta način lahko proizvede na ha do 250 kg rženih rožičkov. Ker jim je cena din 40.— za. kg, lahko vrže 1 ha rži din 10.000.—. Po kalkulacijah stroškov in če bi se delalo- samo z najetimi delavci, znašajo isti od 3—4000 din, tako da ostane kljub temu čistega okoli 6000.— din, kar se danes z nobenim drugim pridelkom ne more doseči. Kdor ima ožimo fž (jara. ne odgovarja), ter bi hotel letos poskusiti s to proizvodnjo, naj se javi najdalje do 1. maja t. 1. na upravo posestva Falter, Jurklošter pri Rimskih Toplicah, kjer bo dobil vsa pojasnila in navodila. Pripomnimo, da kmet riskira pri tem samo svoje delo, ker serum se mu stavi- brezplačno na razpolago, posodi se mu inštrumente za cepljenje in odkupi ves pridelek po določeni ceni. VASti. Občni zbori podružnic. VABILO k letnim občnim zborom podružnice Kmetijske družbe, r. z. z o. z. v Ljubljani. 1. Poročilo odbora, predlogi in volitev funkcionarjev v smislu pravilnika, zlasti §§ 2, 3, 7, 8, 9 in 10. 2. Slučajnosti 3. Predavanje in slično. Dne 28. aprila 1940.: Št. Lovrenc na Pohorju ob 9. uri dop. v društvenem domu. Šmarjeta pri Novem mestu po rani sv. maši v šoli. Teharje pri Celju po I. sv. maši v prostorih ljud. šole. Sv. Križ pri Litiji ob 3. uri popol. v stari šoli — mežnariji. Slov Konjice ob 9. uri dopol. v prostorih skladišča Kmetijske družbe. Tomišelj ob 10. uri dopol. v gasilskem domu. Drenov grič ob 2. uri pop. v šoli. Vič ob 10. uri dopol. v gasilskem domu. Ljubno ob Savinji ob 2. uri popol. v gostilni »Petek«. Polhov Gradec po I. sv. maši v občinski pisarni. Št. Jurij ob j. žel. ob 8.30 uri dopol. v občinski sej. sobi. Pod-brezje ob 3. uri popol. v šoli. Koroška Bela ob 8. uri dopol. v stari šoli. Velike Lašče ob pol 8. uri dopol. v stari šoli. Šmartno ob Savi ob 9.30 dopol. v gostilni g. Kebra v Šmartnem. Struge ob 15. uri v prostorih načelnika. Št. Lambert ob 8. uri dopol. v gostilni pri Janeju Vrtačniku. Metlika ob pol 10. uri dopoldne v gostilni Pe-čarič. Semič ob pol 8. uri dopoldne v mali sobi občinske pisarne. Šenkov turn po jutranji sv. maši v šolski dvorani. Brezovica ob pol 10. uri dopoldne pri Martinu Japelj. Kozje ob 8. uri v gostilni ge. Friškovic. Dne 2. maja 1940.: Sv. Vid pri Ptuju ob 8. uri dopol. v Slomškovem domu. Vojnik ob 8. uri dopoldne v Posojilniški dvorani, Begunje -Gorenjsko ob 8. uri dopoldne v Slomškovem domu. Petrovče po jutranji sv. maši v vili »Dunav« v Petrovčah. Dne 19. maja 1940.: Prekopa ob 15. uri v gasilskem domu v Prekopi. Dne 5. maja 1940.: Šmartno pri Litiji ob 7. uri zjutraj v šoli. Opozorilo podružnicam. Po pravilih mora vsaka podružnica sklicati občni zbor in položiti obračun o preteklem letu. Podružnice, pri katerih je potekla 3 letna funkcijska doba odboru, volijo novi odbor in delegate za občni zbor. Občni zbor se mora objaviti v »Kmetovalcu«, ter treba objavo poslati uredništvu najdalj e do 5. vsakega meseca. Ker mora med objavo o »Kmetovalcu« in občnim zborom preteči vsaj 8 dni, »Kmetovalec« pa izide vsakega 15. v mesecu, se datum za občni zbor ne more prej določiti kot 24. istega meseca. Občni zbor ni treba prijaviti na sreskem načelstvu, pač pa vsak sestanek, kateremu prisostvujejo tudi nečlani. :'/32 strani = Din 50 + Din 3.— ogl. takse ]-'(i« „ = „ .100 + „ 7.50 "112 „ = „ 150 + „ 7.50 Inserati se računajo p«o naslednjih cenah: '/s Strani = Din 200 + Din 15,— ogl. takse ;Vf- „ = ■ „. 400 + „ 30— „ •/2 „ = „ 800 + „ 30,— .. Priloge listu se računajo za vsakih 1000 komadov 100 Din. 1 cela stran = Din 1600.— + Din 60-ogl. takse (26 X 20 cm = 520 cm). Mala naznanila* LLe proti predplačilu, vsaka beseda 50 par. najmanj 10 din in i din ogl. taksa. Upravništvo ne prevzame posredovanja. VVsakega 12. v mesecu se zaključi sprejemanje oglasov za prihodnjo Številko. Občni zbor PPosojilnice in hranilnice v. Moravčah, zadruge z ne. o.omejenim jamstvom se vrši v nedeljo dne 28. IV. 1940 oob pol 15. v dvorani Zadružnega doma Moravče 2; ■1. Poročilo uprave. 2. Poročilo nadzorstva. 3. Revizijsko poročilo. • ■ 4. Račun 1939. " 5. Volitev izžrebanih udov uprave in nadzorstva. ■6. Slučajnosti. AAko ne bo skupščina pravomočna, se vrši ista pol mite kasneje ob vsakem številu Zadružnikov ^Moravče, dne' M. 3. 1940. Uprava Gomolje orjaške francoske »ilopinambur« zaspomladnd saditev bo imel za prodati FFilip Pogačnik, posestnik na Dobravi, pošta Pod-nnart. 24 Jajca za valenje ood čistokrvnih grahastih Plimetk-kokoši se dobijo po ddin 2.50 pri Avgust Kuhar, Vevče, pošta Dev. Mar. v PPolju. 26; Male hiše so naprodaj n.ia Brdu pri Ljubljani, na Bledu, v Zalogu, v Križali pori; Tržiču, v Cerknici, na Rakeku, na Malem vrhu Pjri Škofljici, v .Novem mestu itd. Pojasnila daje KCmetska posojilnica v Ljubljani. 20. Gramofon z velikim lijakastim zvočnikom in 30 d-obrih plošč, nepokvarjenih, slovensko in nemško petje, koračnice itd., priporočljiv za gostilno ali planinsko kočo, ugodno naprodaj za din >00. Prevzem v Ljubljani. Naslov pove: Uprava »Kmetovalca«. 33. Služkinja pošfena, zdrava in pridna, okoli 24 let stara, ki zna tudi malo kuhatr, se sprejme v dobro stalno službo v Ljubljani k dvočlanski družini. Ponudbi je priložiti sliko in kako priporočilo o poštenosti, ter takoj poslati na: Upravo »Kmetovalca« v tjubljani — Novi fg 3.__32. Lepa bukova drva kakih 100 metrov, dobavljene mesca junija, se kupijo. Ponudbe z navedbo cene poslati na Kmetijsko družbo v Ljubljani. Preveč oddaljene postaje ne pridejo v poštev. 31, Valilna jajca od Leghorn kokoši, prima zimske jajčarice ima na prodaj : Graščina Lanšprež, pošta Mirna. 27 Krompir (kifelčar) in Topinambur ima naprodaj: Val. Janhar,. 2eje pri Medvodah. .28. Poseiiie kavarno „TABOR" v Ljubtjani POCENI NAPRODAJ! Več stroiev: Durkopp, A riler, Pfaff, Singer, Westa in drugih popolnoma novih ženskih, krojaških, čevljarskih itd. (stare vzamemo v račun) pri „PROMET" » Ljubljani, nasproti Križanske cerkve. Kmečka dekla ia pomoč pri živini in poljedelstvu dobi takoj službo na večjem posestvu v Bohinju. Pošljite takoj ponudbo na: Uprava »Kmetovalca« v Ljubljani. 29. Naročite knjižico »Špargelj«, ki Vas pouči, kako treba to povrtnino saditi in gojiti. Naročila sprejema: Josip štrekelj, Ljubljana, Zvonar-ska 11. Cena din- 4.— tudi v znamkah. ■ —9 Prodam lepo kobilo težko, 16 pesti visoko, 5 let staro, 11 mescev brejo, rdeče barve. Cena 6.500 din, zamenjam tudi za delavnega konja, iste'teže v starosti 4 do 6 let Naslov: Ivan šrubar, Sveta Planina, pošta: ZagO/je ob Savi. . • 30.' Oskrbnik, Slovenec (ne govori nemško)' samski, s prakso, vojaščine prost, išče službo. Pohudbe na upravo »Kmetovalca« pod št.. 22. —22. Fige in slive za žganjekuho prvovrstne kvalitete ima na zalogi po. najnižji ceni tvrdka Ivan Jelačiri, Ljubljana, Aškerčeva 1. 34. Nobene setve brez fitodina! pravi vsak kmetovalec, ki je enkrat poizkusil to edinstveno domače sredstvo za doseženje rekordnih pridelkov vseh vrsf žita in detelje. Na en kilogram semena en liter vode in en gram fitodina za dva din namočen za eno uro poveča pridelek za 50 in več odstotkov. Kdor pa titodin po svoje razredči, bolj ali manj tvega uspeh. PRODAJAMO LE PO POŠTI v originalnih zavitkih po najmenj 10 gramov. Če pošljete denar naprej po položnici, ki jo dostavimo takoj po naročilu, pošljemo poštnine prosto za 20 din. — Pohitite z naročbo, da dobite sredstvo pravočasno. Pri naročilih navedite vedno vrsto in količino semena, ker so za razne rastline razni (itodini najučinkovitejši. LABORATORIJ ZA RASTLINSKA RASTILA FITODIN Ljubljana, poštni predal 139 SLAVIJA jugoslovanska zavarovalna banka d. d. v Ljubljani ZAVAROVANJA; požar, vlom, šipe, nesreče na potovanju, zakonita odgovornost, transport, razna zavarovanja avtomobilov, na življenje, posmrtnine i. t. d., prevzame po ugodnih pogojih. Centrala v Ljnbljani Lastno poslopje. Telefon 21-76 in 22-76. Gaieva ulica 2, Za vsakega poljedelca! A r z o k o I Pol i ba rit za uničevanje jabolčnega zavijača, grozdnega molja in sploh vseh zajedavcev, ki nagrizujejo zelene dele rastlin. zelo pripravno žvepleno sredstvo za zatiranje: škrlupa (fusicladije) na jablanah in hruškah, luknjičavosti listja, rdečega pajka, gnilobe, akarinoze vinske trte in dr. nikotinsko sredstvo za zatiranje listnih bolhačev, krvavih listnih uši, rdečega pajka in gosenic. M o r b a f i n Brezplačna navodila daje (irma: IVAN VI RAN T, Žalec in »Zorka« Beograd — Francuska 9 Sadjarji, vrtnarji! Če napadajo Vaše drevje oziroma vrtnice listne in krvave uši, škropite s sredstvom Tanafin Za brizganje listja 3—4% raztopina, za mazanje debel in vejic 10 — 20% raztopina. Za poletno zatiranje sadnih zajedalcev imamo nadalje mazavo milo, nosprasit, lenolflaleinov papir, prvovrstno cepilno smolo, mrčesni za dom, hlev in vrt priporoča tvrdka: Z najboljšim uspehom uporabljamo Arborin tudi v poletnem času za lečenje rakovih ran, za mazanje debel in debelejših vej v svrho zatiranja naselbin krvavih uši in v dosego gladkega, zdravega lubja. modro galico, silesia zelenilo, žvepleno-apneno brozgo, lep, papir za pasove itd. Tudi razna razkuževalna sredstva ..CHEMOTECHNA" d. z o. z., Ljubljana, Mestni trg 10 Zaupajte denar domačemu zavodu! ^ • reg. zadr. z neom. zav. v Ljubljani, Tavčarjeva ulica 1 Telefon št. 28-47. — Brzojavi: »Kmetski dom«. — Račun pošt. hran. 14.257. Račun pri Narodni banki Nove vloge vsak čas razpoložljive obrestuje po Za vse vloge nudi popolno varnost. Otvarja tekoče račune. Eskontuje menice. Daje kratkoročna posojila. Izvršuje vse ostale denarne posle. 4% do 5% CELJSKA POSOJILNICA D. D. V CELJU je najstarejši narodni denarni zavod v Celju Vse hranilne vloge, vložene pri Celjski posojilnici d. d. v Celju so varno naložene, se ugodno obrestujejo in se izplačujejo točno v gotovini. Denar, naložen v domač denarni zavod, donaša koristi vsemu domačemu narodnemu gospodarstvu Nalagajte svoje prihranke v Celjski posojilnici d. d. v Celju NARODNI DOM Telefon št. 22 Pošt. ček. rač. 10.591 Centrala: Celje, Nar. dom. Podružnici: Maribor, Šoštanj Laneno olje, firnež, barve, lake, kit, lan, tropine ter vse v to stroko spadajoče blago prvovrstne kakovosti po solidnih cenah in točni postrežbi najugodneje kupite pri domačem podjetju Medic ZanKl tovarna olja, lakov in barv družba z o. z., lastnik FRANJO MEDIC Centrala v Ljubljani, podružnice v Mariboru in Novem Sadu. — Tovarne v Ljubljani, Medvodah in Domžalah Najuspešnejše sredstvo za rejo domače živine je brezdvomno FIASI1M ki pospešuje rast, odebelitev in omastitev domače, posebno klavne živine. — Jasen dokaz neprecenljive vrednosti „MASTINA"so brezštevilna zahvalna pisma Cena: $ škat. 46 din, 10 škat. 80 din Lekarna TRNKOCZY Ljubljana - Mestni trg 4 (zraven rotovža) v v ZAIHITiEVAJTE IPRII VASEM TIRGOVOJ *NA§ CA J Mešanica domačih čajnih rastlin! r S? jljo jI < 'f i Najboljši nadomestek za inozemske čaje! Po odobrenju ministrstva socialne politike in narodnega zdravja v Beogradu z dne 11. maja 1935 1. S. br. 14.004 Naprodaj pri: KMETIJSKI DRUŽBI r. z. z o. z. V LJUBLJANI Izhaia 15 v mesecu. - Cena listu skupno s koledarjem din 25.-; za inozemstvo din 35,- letno. - Posamezna številka din.2.50.-Uredništvo inupravništvo je v Ljubljani, Novi trg štev. 3. - Za uredništvo odgovarja: Ing Ferlinc Bogdan. - Izdajatelj za Kme-Uredništvo in upra j oton Deteta. - Tisk Narodne tiskarne d. d. v Ljubljani. - Odgovoren Fran Jeran.