Celje, februar 1955-Letnik X., št. 2 Izdaja hmeljarski cdtcr pii CZZ Celje Hmeljar izhaja po potrebi — Urejuje in odgovarja uredniški odbor — Odgovorni urednik Debič Boris — Tiska Celjska tiskarna — Številk» 15 din — Za hmeljarje brezplačno — Poštnina plačana v gotovini Hmeljarski odbori pri kmetijskih zadrugah naj v bodoče opravičijo svoj obstoj V zadnji številki smo govorili pod naslovom »Pred letnimi zbori KZ« na splošno tudi o pospeševalnih odborih, ki bi jih naj proizvajalci — člani KZ — izvolili še pred letnimi zadružnimi zbori. Tokrat pa posvetimo nekaj več besed hmeljarskim odborom oziroma odsekom pri kmetijskih zadrugah. Ce hi danes izvedli anketo oziroma zahtevali mnenje hmeljarjev o naši zadružni organizaciji, smo prepričani, da se bo velika večina odločno zavzela za današnjo organizacijo, še več, da te zadružne organizacije vsestransko opravičujejo svoj obstoj. Nedvomno, saj so zadružne organizacije zlasti v svoji pospeševalni kmetijski službi v zadnjih letih vendarle napravile velik korak. Danes imamo, vsaj na hmeljarskem področju, malo kmetijskih zadrug, ki bi se bavile samo s trgovino. Kar prijetno je obiskati seje upravnega odbora KZ, saj tu zelo skrbno obravnavajo kmetijske probleme od živinoreje, hmeljarstva, sadjarstva, zaščitne službe, tja do trgovinske in strojne dejavnosti. Skratka, danes lahko ocenimo delo kmetijske zadruge, posebno tam, kjer živijo in delajo pospeševalni odseki, kot odločilno dejavnost v preporodu našega zaostalega kmetijstva. Ko polagamo toliko važnosti pospeševalni službi, pa se v naslednjem konkretno pogovorimo o bodočem delu hmeljarskega odseka pri kmetijski zadrugi. Rekli smo v zadnjem članku, da se naj odbore voli na posebnih sestankih hmeljarjev, po možnosti pred rednim letnim zborom kmetijske zadruge. Ponovno poudarjam, da to ni samo zaželeno, temveč potrebno. Zakaj? Praksa je pokazala, da je toliko vprašanj iz posameznih panog kmetijstva, ki so potrebna zelo drobne obravnave, tako tudi v hmeljarstvu, da je to praktično nemogoče izvesti na letnem zboru vseh zadružnikov. Hmeljarji, člani kmetijske zadruge se ne morejo samo površno pogovoriti o izkušnjah preteklega leta in na hitrico obravnavati, kako bodo hmelja-rili v bodočem letu. Ta panoga kmetijstva je vezana stalno z neštevilnimi problemi s področij gnojenja, zaščite, preskrbe, priprave novih hmeljskih površin, itd., ter ne kaže za obravnavo teh problemov odmeriti le kratek čas, v katerem se lahko razvije samo načelna razprava. Vidite, če pa bi na letnem zboru zadruge, kjer je glavna panoga hmelj, samo tej panogi posvetili največ pozornosti, bi opravičeno pokazali nezadovoljstvo živinorejci, sadjarji itd. Torej je le prav, da posvetimo v času, ko prihajamo v čimdalje važnejše obdobje našega kmetijstva, vso skrb tistim panogam, ki zavzemajo pomembno mesto na posameznem področju. To pa bomo lahko le tedaj, če bomo našli ali odmerili dovolj časa za široko obravnavo posameznih nalog na področju pospeševanja hmeljarstva in ostalih kmetijskih panog. Zdaj pa še nekaj. Hmeljarski odbor n. pr. bo živel in delal le, če mu bo kdo nalagal naloge. Ta nekdo pa naj bi bili sami hmeljarji, člani kmetijske zadruge, torej producenti, ki živijo, delajo in proizvajajo. Oni sc* predvsem zainteresirani, da preskrba za njihovo proizvodnjo normalno teče, da se še nekdo briga za zaščitno službo itd. Prav je, hmeljarji, da na zboru, ko boste proučevali vsa pereča vprašanja, nakažete novoizvoljenemu odboru smer njegovega dela in je prav tudi to, da od časa do časa odbor poroča hmeljarjem, kako je nalogo izvršil. Tako mislimo, da bo živelo delo v bodočih odborih, kjer jih bodo odgovorne naloge silile k dein, kontrola hmeljarjev in neposredno upravnega odbora KZ pa bo vplivala, da se bodo naloge in razni problemi, zlasti med proizvodnjo, pravočasno reševali. Hmeljarji! Veliko je od vas odvisno, kako bodo v bodoče odbori oziroma odseki pri kmetijskih zadrugah delali. Pred vami je velika odgovornost za kvalitetno proizvodnjo hmelja, ta pa bo lažja, čimbolj boste utrjevali zadružno kmetijsko organizacijo in njeno pospeševalno službo, ki je preizkušena oblika za hitrejši napredek našega kmetijstva. K. K. ui. Kač m fa- Sffta v 7954 aprili v nalik Umttyìstik (Nadaljevanje) Mnogo padavin v maju, juniju in juliju pa je pozitivno vplivalo tudi na razvoj plevela in peronospore, medtem ko je razvoj rdečega pajka zaviralo. Drugi važen klimatski faktor, toplota, je bila v hmeljnih mesecih večinoma pod povprečjem. Nizka temperatura v aprilu in maju je na razvoj hmelja vplivala zadržujoče. To pa je imelo za posledico, vsaj v nekaterih primerih, močan napad bolhačev na hmelj. Nizka temperatura v juliju in avgustu je vplivala zavirajoče na razvoj rdečega pajka, medtem ko je bila za razvoj peronospore zelo ugodna. Od vremenskih neprilik, ki so vplivale na pridelke hmelja, moramo poleg toče, ki je 30. maja poškodovala hmeljišča na področju KZ Petrovče, Griže, Šešče, Žalec, Škofja vas, Ljubečna, Družmirje, Lokovica. omeniti še poplavo 4. in 5. junija in veter odn. neurje 6., 10. in 22. avgusta. Kar se tiče toče, je lanska praksa pokazala tole: Hmeljarji, katerim je toča močno potolkla hmeljišča, so stali pred vprašanjem ali naj hmelj na novo porežejo ali naj iz stranskih panog vzgoje glavno trto. Odločitev je bila težka, ker je konec maja res že zelo pozno, zlasti še, ker vremenske napovedi niso obetale preveč lepega vremena, na drugi strani pa zahteva v mokrem letu vzgoja glavne panoge iz stranske še več dela kot v normalnem. Pokazalo se je ,da je bila takojšnja rez po toči uničenega hmelja zlasti tam, kjer je za delovno silo težko, najpametnejši likrep. Tisti, ki so se odločili za rez šele čez 7 do 10 dni po toči, so zelo slabo odrezali. Vzgoja nove trte iz glavne pa je zahtevala izredno dosti dela zlasti v tistih hmeljiščih, kjer so bili vrhovi 100% poškodovani. Po toči oslabljena rastlina potrebuje izdatno gnojenje -in izredno skrbno obdelavo. Popolnoma napačen je račun tistega hmeljarja, ki misli: hmelj je zavarovan, ne izplača se mi pretirano truditi v hmeljišču, ki ga je toča pobila. Ne glede na to, da zavarovalnica zniža povračilo za škodo v zanemarjenem hmeljišču, bo tak hmeljar občutil točo še v naslednjih letih. Preveč oslabljena rastlina ne more v prihodnjem letu normalno roditi. S pravilnimi agrotehničnimi ukrepi po toči se ne borimo -samo za letošnji, ampak tudi za drugoletni pridelek. Kolikšne važnosti je gnojenje s humusnimi gnojili se je prav dobro videlo v hmeljiščih, ki -so bila uničena po toči. Tam, kjer je bil hmelj s hlevskim gnojem dobro gnojen, se je hitro popravil in tam je tudi umetni gnoj takoj in izdatno pomagal. V po toči uničenih hmeljiščih moramo paziti na to, da zelo skrbno izvajamo škropljenje, kajti o-slabljena rastlina je prekomerno občutljiva za bolezni in škodljivce. Poplava direktno n uničila mnogo hmeljišč, kajti najhuje je drla voda v predelih, kjer zavzemajo hmeljišča nizek odstotek obdelovalne zemlje (Dobrna, Strmec, Vojnik, Škofja vas, Pirešica). Na tem področju pa so -bila nekatera hmeljišča popolnoma uničena. Mnogo, lahko bi celo rekli več škode je napravila voda, ki se je po poplavi zadrževala v hmeljiščih. Mnogo sadežev je odgrnilo, hmelj, ki pa je ostal, je bil kloro-tičen, fiziološko zelo oslabljen in je zahteval izredno nego. Tu se je zopet pokazalo staro pravilo, da je za hmeljišče samo najboljša zemlja dovolj dobra, ker težke zemlje in zemljišča, kjer je visoka talna voda, niso primerna za hmeljišča. Investicije v hmeljiščih so tako visoke, -da si j ih ne moremo privoščiti na premokrih ali presuhih tleh in tvegati, da nam v deževnih ali pa suhih letih pridelek popolnoma odpove. Marsikateri hmeljar je sklenil, da bo na pod-močnih tleh raje hmelj izora-1 in da bo na novo sadil samo na dobrih zemljah, na mokrih tleh pa predhodno izvedel melioracijo. Mnogo škode je na hmelju naredilo tudi neurje 6.. 10. in 22. avgusta. Najusodnejši za kvaliteto je bil vihar 6. avgusta. Storžki so namreč tedaj bili na taki razvojni stopnji, da je vsak udarec poškodoval nežno tkivo. Močan jugozahodnik, ki je ta dan divjal po Savinjski dolini, je največ škode naredil v hmeljiščih na samem, medtem ko je v strnjenih nasadih bilo manj škode. Vihar 10. avgusta je podrl dosti hmeljevk, kar je zopet poslabšalo kvaliteto in hmeljarje močno obremenilo z delom. Vihar 22. avgusta ni naredil več mnogo škode, ker je bilo že precej hmelja obranega. Lahko trdimo, da bi bil pridelek še mnogo boljši, če bi neurje v avgustu prizaneslo. Od bolezni in škodljivcev -smo opazili v hmeljiščih naslednje: najhujši sovražnik je bila peronospora, za katero -so bili vsi vremenski pogoji izredno ugodni. Zgodaj spomladi so precej škode naredili bolhači, ki so v marsikaterem hmeljišču popolnoma prerešetali listje. V manjšem obsegu, zlasti v nekaterih obrobnih krajih, -so v juliju napadale hmelj gosenice dnev- nega pavlinčka in strigalice. Mnogo škode pa je po vsej dolini povzročila prosena vešča. Rdeči pajek nam je zaradi izdatnih padavin in nizke tcplote prizanesel. Peronospora je letos resno ogrožala kvaliteto pridelka. Statistični podatki iz povojnih let kažejo, da je peronospora zelo nevarna tedaj, kadar se dvigne množina padavin v hmeljskih mesecih nad dolgoletno povprečje. Povprečno pade pri nas od aprila do septembra 552 mm dežja, letos pa ga je padlo 679 mm, kar je za 23% nad normalo. Toliko, odnosno še več dežja smo imeli p-o vojni sam-o leta 1948. Kuštravci, kratki, s peronosporo okuženi poganjki, so se letos pojavili v precej visokem številu v prvi polovici maja. Pojav kuštravcev je bil v letu 1954 močnejši kot v letu 1953, kar je razumljivo. V letu 1952 namreč skoraj ni bilo peronospore, iz leta 1953 pa je v zemlji -ostalo dovolj zimskih trosov, ki s-o spomladi okužili mladice. Listje goldin.ga je proti peronospori izredno odporno in tudi letos na njem ni bilo opaziti vidnih znakov bolezni, to je rjavenje listja, razen v nekaterih izjemnih primerih. Tako smo 25. maja opazili bolno listje v hmeljišču na Kamniku (KZ Griže), kjer raste hmelj v težki zemlji in v kotlini, kjer zastaja vlažen zrak. Peronosporo na listju smo našli tudi v inštitu-tovem hmeljišču, kjer gojimo razne evropske sorte, ki so proti peronospori manj odporne kot golding. Poškodbe c-d peronospore na listju smo našli v drugi polovici maja na njivi v Žalcu, kjer je bil hmelj zaradi zadržujoče se vode in ,stalnega gnojenja s samimi umetnimi gnojili fiziološko o-slabljen. Konec junija smo našli c-d peronospore rjavo listje tudi v hmeljišču v Škofji vasi, kjer je voda ob poplavi odnesla vso gornjo plast zemlje in hmelj tako poškodovala, da so ga morali na novo porezati. Pa tudi v hmeljiščih, kjer smo v maju in juniju opazili napadeno listje, pozneje listje ni imelo vidnih znakov bolezni. Na n-ovo se je rjavenje zaradi peronospore pojavilo na cvetnih stebelcih in cvetju. Ta pojav hmeljarji redko pripisujejo peronospori. Vejice se od napadenega mesta dalje posuše in imamo vtis, kot da se niso mogle zaradi preobilnega cvetnega nastavka popolnoma razviti. Pojav peronospore na cvetnih stebelcih je bilo letos opaziti v precejšnji meri v gostih hmeljiščih, ki niso bila škropljena pred cvetjem. Na storžkih so se prvi rjavi madeži peronospore v večji meri pojavili nekako okrog 13. avgusta. Najmočnejša okužba je bila vsekakor v hmeljiščih na težkih zemljah z malimi razdaljami med vrstami, na zemljah enostransko pregno j enih z -dušikom in na področjih, kjer se rada zadržuje megla. Vendar je vdrla peronospora letos v v-sako nepoškropljen-o ali pa ne pravočasno poškropljeno hmeljišče, če ne v začetku pa prav gotovo proti koncu obiranja. Na podlagi izkustev in poskusov, ki smo jih vršili v inštitutu, vam priporočamo naslednje roke za škropljenje iprot-i peronospori: prvič po -odstranjenju in zažigu kuštravcev, drugič v času, ko nastajajo na hmelju stranski cvetni poganjki, tretjič v polni cvet, četrtič po cvetju, ko je storžek približno 1,5 cm dolg in v nevarnih položajih še enkrat tik pred obiranjem. V Savinjski dolini gojimo samo eno sorto hmelja, in -sicer golding angleške provenience, aklimatiziran na naše prilike. Ena glavnih odlik go-ldinga je, da je proti peronospori odporen, saj -se je uveljavil pri nas tedaj, ko je v letih 1926, 1927 in 1928 peronospora izrinila wiirtemberžana iz doline kot neodporno sorto. Ker je golding odporen proti peronospori, je zaščita pred peronosporo v naših hmeljiščih drugačna kot v Nemčiji in drugih evropskih deželah, kjer goje več sort hmelja, ki večinoma niso tako odporne proti peronospori kot naš golding. Pri na,s je potrebno manjše število škropljenj, ki pa morajo hiti vestno in pravočasno izvedena. Pri določevanju rokov za škropljenje se oziramo na razvojni stadij peronosporne glivice in na razvojni stadij hmelja. Pri nas je razvojni stadij hmelja pri večini škropljenj važnejši kot razvojni stadij glivice. Ker je goldingovo listje odporno proti peronospori, je naša glavna skrb, da zaščitimo stranske panoge s cvetjem in storžke, kar lahko dosežemo s 3—5-kratnim škropljenjem. Najvažnejše škropljenje, ki ga tudi v sušnih letih nikakor ne smemo opustiti, je škropljenje v cvet. S poskusom smo se prepričali, da je najusodneje za kvaliteto hmelja, če izpustimo ali zamudimo škropljenje v cvet. Drobni hmeljev cvet mora biti prekrit z zaščitnim sredstvom. Ko se listi cveta razvijajo v liste storžka, se po njih širi tudi zaščitno sredstvo, ki smo ga s škropljenjem nanesli v cvet. V storžku je vedno toliko vlage, da se baker topi in širi po krovnih listih in predlistih storžka. Ta vlaga, ki pomaga, da se z zaščitnim sredstvom zavaruje tudi izrasel list, pa v primeru, da cvet ni pravočasno poškropljen, pripomore k razvoju peronospore na storžkih. V dejstvu, da je v storžkih vedno dovolj vlage in da so storžkovi listi posebno nežni, je iskati vzrok za izreden napad peronospore prav na storžke. Na vcvet dobro poškropljenem hmelju opazimo peronosporo v zelo deževnih letih le na gornjih lističih storžka, to je na listih, ki so dežju direktno izpostavljeni. Škropljenje v cvet izvedemo torej brez ozira na razvojni stadij glivice. V cvet škropimo tudi če v času cvetenja za razvoj peronospore niso ugodni pogoji, kajti pozneje nimamo več prilike storžke tako temeljito zavarovati, kakor to lahko naredimo v času cvetenja. Prvo škropljenje, ki ga pa prav radi opuščamo, izvršimo ko smo odstranili in zažgali kuštravce. S tem škropljenjem uničimo prve generacije poletnih trosov in s tem najvažnejši del peronospornega zaroda. To škropljenje bi brez škode opustili samo v izredno suhem vremenu, sicer pa ga opravimo brž ko je padlo nad 10 mm dežja in je temperatura tudi ponoči nad 5° C. Včasih izvršimo prvo škropljenje istočasno s škropljenjem proti ušem; tedaj so stroški zelo nizkii, saj ne porabimo na ha več kot 8—10 kg bakrenega apna, ker je tedaj rastlina še majhna. Drugo škropljenje izvedemo v času, ko se začno razvijati stranske panoge, ki nosijo cvet. Pri tem škropljenju upoštevamo razvoj hmelja in peronosporne glivice. To se pravi: škropimo tedaj, ko v razvoju stranskih panog pade toliko dežja, da je razvoj glivice mogoč. Če so padavine izredno močne v času nastavljanja stranskih panog, nam kaže škropljenje še enkrat ponoviti. Če to škropljenje opustimo, se nam lahko zgodi, da nam bo peronospora uničila precejšen odstotek cvetja. O škropljenju v cvet smo žč govorili. Četrtič škropimo, ko so hmeljni storžki že napol razviti, 1,5 do 2 cm dolgi. Pri tem škropljenju igra, prav tako kot razvojni stadij hmelja, važno vlogo tudi razvoj glivice. Za glivični razvoj pa je najvažnejša vlaga. V posebno nerodnih letih in legah, kjer se rada zadržuje megla, škropimo še enkrat tik pred obiranjem. da smo bolj brez skrbi. V sušnih letih, kot že rečeno, lahko kako izmed naštetih škropljenj opustimo, če je vreme tako, da se peronospora ne more razviti; v nobenem primeru pa ne smemo opustiti škropljenja v cvet. Razume se, da moramo škropljenje ponoviti, če je padel dež, preden se je škropivo na rastlini posušilo. Škropiva. Največ uporabljamo v naših hmeljiščih bakreno apno tvrdke »Zorka«. Letos pa smo morali precej uporabljati tudi modro galico, ker je bakrenega apna primanjkovalo. Bakreno apno nima takih fizikalnih lastnosti, kakor bi si jih želeli. Prehitro se seseda in preslabo lepi. Ta druga lastnost pride zlasti do izraza v deževnih letih. Zaščitno dejstvo modre galice je zelo dobro, je pa pri pripravljanju bolj nerodno. Pri pripravljanju modre galice moramo paziti na to, da ni brozga niti kisla niti preveč alkalična. Zato jo moramo vedno pred uporabo preizkusiti z re-agenčnim papirčkom. Če pripravljamo galico s sodo, moramo biti še posebno previdni. Za nevtralizacijo uporabljamo kalcinirano sodo (0,5—0,6 kg na 1 k” modre galice). Če nevtraliziramo z navadno sodo, jo moramo dati 1,2 kg na 1 kg modre galice. Tako pripravljena brozga pa pride precej dražja. Nekateri hmeljarji so dodajali bakrenemu apnu po četrt kilograma modre galice na 100 1, da bi poja-čili delovanje bakrenega apna. Ta modra galica pa seveda ni bila nevtralizirana in je povzročala opekline, zlasti kadar so jo dodajali po L kg na 1001. Upamo, da bodo lanskoletne drage izkušnje zadostovale, da v bodoče ne bomo več škropili na ta način. Mnogi hmeljarji imajo navado, da v deževnih letih zvišujejo koncentracijo bakreuega apna ali modre galice na 2 in več odstotkov, da bi pojačili delovanje zaščitnih sredstev. Inštitut za hmeljarstvo je letos poskusno škropil z bakrenim apnom v različnih koncentracijah, da bi ugotovil kakšno zvišanje koncentracije je upravičeno. Škropili smo z 1%, 1,5% An 2% bakrenim apnom. Poleg različnih koncentracij bakrenega apna smo preizkušali tudi škropljenje z 1 % bakrenim apnom in 0,5% Galartolom, lepljivim sredstvom. Potem smo po vsakem dežju jemali listje iz hmelja in z analizo ugotavljali, koliko bakra se na njem nahaja. Poskuse smo zaključili po 11 dneh, ko je padlo vsega skupaj 75 mm dežja, kar je izredno velika količina za tako kratek čas. Iz poskusa smo razbrali naslednje praktične zaključke. Uporaba 2% bakrenega apna ni upravičena, ker je že po dvakratnem spiranju v dveh dneh količina bakra pri 2% škropivu na listju bila enaka količini bakra pri 1,5% škropivu. Zelo dobro pa se je izkazalo škropljenje z 1% bakrenim apnom in 0,5 % Galartolom. Koncentracija naj se torej tudi v zelo deževnih letih pri bakrenem apnu in modri galici ne dvigne nad 1,5%. Če pa imamo na razpolago kakšno lepljivo sredstvo, uporabljajmo rajši tega v normalni 1% koncentraciji bakrenega apna. Pni škropljenju v storžke pa moramo dajati samo po 0,5 kg bakrenega apna na 100 1 škropiva, da ne bodo vidni madeži škropiva na storžkih. Inštitut za hmeljarstvo je v letošnjem letu preizkusil še dve škropivi proti peronospori, ki jih do sedaj nismo pri nas uporabljali. To je koloidni baker, katerega bo kmalu začela izdelovati tovarna »Pinus« in pa Dithan, to je organsko škropivo na bazi cinka, ki ga uvažamo. Obe sredstvi sta se pri poskusih dobro obnesli, saj sta se izkazali še učinkoviteje od bakrenega apna in modre galice. Koloidni baker je gosta pasta, ki v vodi lepo enakomerno lebdi. Uporabljamo ga v 0,6—0,8% koncentraciji (60—80dkg na 1001). Hmelj, ki ga škropimo s koloidnim bakrom, je še po trgatvi lepe zelene barve. Koloidni baker ne pušča pri škropljenju madežev na kobulah. Dithan je svetlorumen prah, ki daje