Bipolarna artroplastika s steblom HP 2 v oskrbi zlomov stegneničnega vratu - Andoljšek, Matej (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Na kirurškem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice delamo primarno artroplastiko pri zlomih stegneničnega vratu od leta 1985. Sprva smo tako za parcialne kot totalne proteze uporabljali izključno cementna stebla. Prvo modularno samovrezno necementno steblo (HP 1) smo vgradili leta 1992. Dve letikasneje smo prvič uporabili biartikularno glavo. Leta 1994 smo začeli uporabljati modularno samovrezno brezcementno steblo druge generacije (HP2). Vprispevku predstavljava zgodnje rezultate primarnih bipolarnih artroplastik zmodularnim samovreznim brezcementnim steblom HP 2 in ocenjujeva uporabnost bipolarne artroplastike s HP 2 steblom v oskrbi zlomov stegneničnega vratu. Metode in rezultati. V letih 1994-1999 smo z bipolarno artroplastiko s HP 2 steblom primaruo oskrbeli 113 zlomov stegneničnega vratu (tretjina zlomov stegneničnega vratu oskrbljenih v tem času). Poškodovanci so bili ob operacijipovprečno stari 78 let in med njimi je bilo štiri petine žensk. Povprečno so bili poškodovanci hospitalizirani tri tedne. V tem času se je uspešno rehabilitiralo 80 oseb, pri 20% rehabilitacija ni uspela. Kar 88% odpuščenih poškodovancev je ohranilo predpoškodbeni socialni status. Hospitalna umrljivost je bila 4,4%. Tako zgodnjih kot poznih lokalnih zapletovje bilo razmeroma malo. Ponovno smo operirali enajst poškodovancev, sedem zaradi zgodnjih in štiri zaradi poznih zapletov (dve globoki okužbi, dvezlomljeni protezi; 3,5%). Do decembra 2001 (minimalna opazovalna doba dve leti) smo v analizirani skupini poškodovancev zabeležili le eno klinično pomembno aseptično omajanje HP-2 stebla. Zaključki. Preliminarna analiza potrjuje uporabnost bipolarne artroplastike s HP 2 steblom v primarni oskrbi zlomov stegneničnega vratu.
Keywords: Arthroplasty; Artroplastika; Femoral Neck Fractures; Femur, vrat, zlomi; Hip Prosthesis; Kolčni sklep, proteza; Surgery; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid