International Conference Unwounded World: a Marian Peace for Our Shared Future - Trebežnik, Luka (knjige, 2022)
Mednarodni simpozij, posvečen trpljenju otrok, žensk in moških v Mariupolu, obravnava možnost prihodnje miroljubne politike kot znak prihajajoče skrbne in neokrnjene demokracije. Če obstaja ključni znak demokracije, potem je to misel na demokracijo kot na zaščito ranljivih skupin. Kot ideja, ki je na nasprotni strani nasilja, uničevanja in vojne, si je treba demokracijo predstavljati v ženski obliki kot miroljubno in negovalno vzdušje sočutja, skrbi in ljubezni.Ker je Evropa ujeta v vojno in ker v Ukrajini prevladuje in vlada nasilje, potreba po zaščiti otrok še nikoli ni bila večja, z njimi pa se tudi vsi mi počutimo izpostavljeni v svoji temeljni ranljivosti. Da si lahko predstavljamo mir in ga prikličemo, nam lahko pomagajo pesniki. V Hölderlinovi himni Mariji otroke varuje kraljica, zato lahko brezskrbno spijo pod njenim okriljem, sveto zaščito. Drugi evropski pesnik Gerard Manley Hopkins v svoji čudoviti pesmi "Blažena Devica v primerjavi z zrakom, ki ga dihamo" razmišlja o mirnem ozračju materinskega zraka, ki se širi okoli Marijine navzočnosti. Nazadnje, v knjigi Skrivnost Marije (Il mistero di Maria) Luce Irigaray, je Marija prvo posredovanje med božanskostjo in človeškostjo, med Bogom in ljudmi, ki omogoča prihod odrešenja sveta - lahko dodamo, da je to prihod miru. Marijina skrivnost je sestavljena iz obljube miru, ki se razodeva otrokom, nosečnicam, ponižnim, čistim srcem, vsem tistim, ki jokajo, in končno vsem tistim, ki so lačni po pravičnosti.
Keywords: Krščanstvo; Mir; Posvetovanja