Slovenščina kot dediščinski jezik v slovenski skupnosti v Torontu - Kralj, Tadej (Jezik in slovstvo, 2020)
Slovenska skupnost v Torontu deluje v multikulturnem okolju z dvema uradnima jezikoma - angleščino in francoščino. V prispevku obravnavam slovenščino kot dediščinski jezik v tamkajšnji slovenski priseljenski skupnosti, ki so ga govorci ob priseljevanju prinesli s seboj iz svojega prvotnega, tj. slovensko govorečega okolja, in ga prenašajo na naslednje generacije potomcev slovenskih priseljencev. Obravnavam položaj slovenščine kot dediščinskega jezika v slovenski skupnosti. Zanima me vloga slovenščine pri treh različnih tipih uporabnikov slovenščine, ki sem jih opredelil na osnovi teorije o dediščinskih jezikih.
Keywords: dediščinski jezik; heritage language; language user; Slovenian community; Slovenian language; slovenska skupnost; slovenščina; Toronto; uporabnik jezika