Diabetes pri umrlih v letih 1992 do 1996 na področju Zavoda za zdravstveno varstvo Nova Gorica - Burnik, Janez (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča, bolniki in metode. Z analizo zdravnških poročil o vzroku smrti za 5431 umrlih prebivalcev s področja Zavoda za zdravstvena varstvo Nova Gorica vobdobju 1992-1996 smo želeli ugotoviti; ali je iz poročil magoče dobiti uporabne podatke o prevalenci diabetesa. Poročila imajo nekaj slabosti v popolnosti podatkov, vendar so podatki o številu umrlih s sladkorno boleznijo uporabni. Omogočajo oceno prevalence diabetesa v populaciji, ki je starejša od65 let. Rezultati in zaključki. Analiza je pokazala, da je na Goriškem prevalenca diabetesa ob koncu življenja med 6 do 15 odstotki Pri ženskah je diabetes ugotovljen dvakrat pogosteje kot pri moških; razmerje pa ostane enakotudi pri specifični umrljivosti. V predelu Ajdovščine je razmerje celo do3:1. Na Tolminskem je po teh podatkih prevalenca diabetesa komaj polovična od prevalence v predelih Ajdavščine in Nove Gorice. Mogoče je, da gre za smrtiizrazito stare populacije, ki je v zdravstveni službi na Tolminskem pretežno slabo evidentirana in kjer moški še bolj poredko obiščejo zdravnika kot ženske. Tretjina umrlih z diabetesom je umrla zaradi sladkorne bolezni alinjenih trajnih zapletov Polovica ljudi s sladkorno boleznijo je umrla zaradi bolezni obtočil, zaradi raka in bolezni dihal jih je umrla desetina. Drugi osnovni vzroki smrti so redki. Umrljivost zaradi sladkorne bolezni je v področju višja kot je slovensko povprečje in presega celo v virih navedeno oceno za ZDA. Najmlajši umrli z diabetesom je imel 41 let, srednja starost umrlih z diabetesom je 75 let. Starostno standardizirana srednja starost umrlih diabetkov presega slovensko povprečje vseh umrlih za 3 do 5 let.
Keywords: Cause of death; Diabetes melitus; Diabetes mellitus; Epidemiology; mortaliteta; Mortality; Nova Gorica; Prevalenca; Prevalence; Sex factors; sladkorna bolezen; Spolni dejavniki; Umrljivost