27. NOVEMBER / LISTOPAD 2000, GLASILO OB^INE DESTRNIK, LETO V, [TEVILKA 10 (50) NOVEMBER Ime je povzeto {e iz prvotnega rimskega koledarja, ko je bil ta mesec po vrsti deveti – “novem” pomeni v latin{~ini devet. Kot smo `e omenili, ta mesec Martin iz Loke imenuje kozowperschk – kozoprsk, l. 1557 pa Trubar `e listognoj. Slednjega imena so se ve~idel dr`ali tudi drugi slovenski pisci, le da so v~asih uporabili kar izraz gnilec. Pomen besede je jasen. Sorodno ime listopad, ki je bilo pri drugih Slovanih `e dolgo znano, pa sre~amo na Slovenskem {ele v 19. stoletju. J.N. Primic ga je v Abecedi za Slovence l. 1812 med prvimi uporabil za november, “uradno” pa je bil listognoj zamenjan z listopadom {ele v Novicah l. 1843. Prav “rovtarski” prizvok v besedi listognoj je bil namre~ poleg “spotakljivega” kozoprska kriv, da se je l. 1845 v Novicah spro`ila slovita slovenska pratikarska pravda. Na{tejmo {e nekaj slovenskih imen za november, ki so bila sicer samo omejeno raz{irjena, a so vendarle zanimiva. To so andrej{~ek, gnilolist, martin{~ak, martin{~ek, listnik in vahtnik ter naposled listnik pri Poto~niku in Pe~jaku. Nata{a @i`ek Letos je bila bogata gobarska jesen VABILO O[ DESTRNIK - TRNOVSKA VAS VAS - VITOMARCI Vabi vse, da obi{~ete POPOTNICA V DECEMBER Prvega dne v adventu mraz, trajal bo ves zimski ~as. Ak se grudna bliska in grmi, drugo leto dosti vetrov bu~i. Kolikor bli`e je bo`i~ mlaja, toliko huj{i mraz prihaja. O bo`i~u zeleno, o veliki no~i sne`eno. ^e otroci nedol`ni (28.XII.) so obla~ni, k letu ne bodo tvoji kruha la~ni. Za decembrsko {tevilko ~asopisa Ob~an sprejemamo va{a besedila in reklame do 5. decembra 2000, saj si je tudi uredni{tvo prislu`ilo nekaj prostega ~asa pred prazniki. Decembrska {tevilka bo iz{la pred bo`i~em. Uredni{tvo DOBRODELNI BO@I^NO-NOVOLETNI KONCER T , ki bo v petek, 22. decembra 2000 ob 17.30 uri v telovadnici O[ Destrnik. Vstopnina je namenjena nakupu posebnega transportnega vozi~ka za invalide. PRIJAZNO VABLJENI! ODPRTJE VODOVODA V ZG.VELOVLEKU V soboto, 14. oktobra, so slovesno predali namenu novo vodovodno omre`je, ki je za va{~ane Zg.Velovleka velikega pomena. To je zadnji zaselek v ob~ini, ki je dobil prepotrebno pitno vodo, ki je je v leto{njem su{nem ~asu najbolj primanjkovalo. S pripravami za gradnjo vodovodnega omre`ja so pri~eli v lanskem letu, ko so krajani imenovali gradbeni odbor, vodil ga je Mirko Prese~ki. V juniju leto{njega leta je bila izdana Odlo~ba za prigla{ena dela izvedbe vodovodnih priklju~kov v Zg.Velovleku, zaselek Graba. Izvajalec Komunalno podjetje Ptuj je pri~el z deli koncem avgusta. Vodovod sta skupaj z va{~ani gradili Ob~ina Destrnik in Mestna ob~ina Ptuj. Vrednost celotne investicije je zna{ala 7 milijonov tolarjev, del sredstev so pridobili tudi iz dr`avnega prora~una. V Zg. Velovleku se je na vodovod priklju~ilo 15 gospodinjstev, vsako je prispevalo 180.000,00 tolarjev lastnih finan~nih sredstev. @upan Franc Puk{i~ in svetnik Ivan Slukan sta na otvoritvi iz hidranta simboli~no izpustila nekaj dragocene kapljice (vode). Po slovesni otvoritvi je sledila pogostitev na “ran~u” Petra [tarkla, kjer so pomembni pridobitvi nazdravili z dobro kapljico (vina ne vode). SLOVESNO ODPRTJE ASFALTNE CESTE V petek, 13. oktobra, so se va{~ani Jane`ovskega Vrha zbrali ob cesti Jane`ovski Vrh – odcep [el – Irgl- Simoni~ na slovesnem odprtju asfaltne ceste. Med gosti so bili `upan ob~ine Franc Puk{i~, pod`upan Branko Zelenko, ob~inski svetniki, direktor ob~inske uprave Miran ^eh in nadzorni Drago [trafela. Cesto (v dol`ini 1300 metrov) so pri~eli graditi letos spomladi. Omenjena cesta je slu`ila kot slu`nostna pot, krajani so podpisali odstopne izjave v javno dobro, odmeritev pa je investirala ob~ina. Cesta je sedaj kategorizirana kot javna pot. Vrednost investicije zna{a 14 milijonov tolarjev (brez prostovoljnega dela krajanov bi bila vrednost investicije vi{ja). Krajani so s svojimi finan~nimi prispevki uredili tampon, sredstva za asfaltno prevleko je prispevala ob~ina, asfaltiranje pa je izvedlo podjetje Asfalti d.o.o.. Otvoritveno vrvico sta prerezala `upan Franc Puk{i~ in predsednik gradbenega odbora Ciril Koser. Novo asfaltno prevleko je blagoslovil destrni{ki `upnik Mihael Valdhuber. Krajani in gostje so se po kon~ani slovesnosti zbrali na dru`abnem sre~anju. Tekst in foto: Nata{a @i`ek Tekst in foto: Nata{a @i`ek ... in voda je stekla Izdajatelj: Ob~inski svet Ob~ine Destrnik Uredni{tvo: Nata{a @i`ek, Slavica Kramberger in Milena Širec. Glasilo prejemajo vsa gospodinjstva v Ob~ini Destrnik brezpla~no. Javno glasilo OB^AN - GLASILO OB^INE DESTRNIK je vpisano v evidenco javnih glasil pod zaporedno {tevilko 1365. Na podlagi Zakona o DDV sodi javno glasilo Ob~an med proizvode, za katere se obra~unava DDV po stopnji 8 %. Naslov uredni{tva: OB^AN, Vintarovci 50, 2253 Destrnik. Telefon: 062/752-09-00 Telefaks: 062/752-09-02 E po{ta: casopis.obcan@siol.net ^asopis OB^AN izhaja v nakladi 850 izvodov Prva {tevilka ~asopisa Ob~an je iz{la 25. julija 1996. Odgovorna urednica: Nata{a @i`ek Lektorica: Bojana Kolenko Oblikovanje in tehni~no urejanje: Zmagoslav [alamun Tisk: Tiskarna Grafis, Po`eg 4, Ra~e 2 Vrvico sta prerezala `upan Franc Puk{i~ in predsednik GO Ciril Koser SPREJELI PLAN ZIMSKE SLU@BE 2000-2001 V ponedeljek, 6. novembra, so se ~lani odbora za infrastrukturo, plan in finance sestali na 13. redni seji. Obravnavali so vlogo VO Vintarovci za sofinanciranje dograditve javne razsvetljave (relacija pokopali{~e – kri`i{~e za Trnovski Vrh) in sklenili podati predlog ob~inskemu svetu, da vlogo generalno obravnava ob sprejemu prora~una za leto 2001. Osnutek Odloka o plakatiranju in ogla{evanju v ob~ini Destrnik so sprejeli v predlagani obliki in ga posredujejo v nadaljnjo obravnavo ob~inskemu svetu. Izvedli so tudi prvo branje Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah. Obravnavali in sprejeli pa so tudi Plan zimske slu`be na lokalnih cestah v letu 2000-2001, na katerega ~lani niso imeli bistvenih pripomb. Zimsko plu`enje lokalnih cest bo izvajalo Cestno podjetje Ptuj. Nata{a @i`ek Ob~an 27. november 2000 KAKO PREMAGATI STOPNICE? LE Z VA[O POMO^JO! ^etrtega septembra je {ola Destrnik ponovno sprejela u~ence. Veliko je bilo takih, ki so se v {olo vrnili, in nekaj takih, ki jim je bila na{a {ola popolna novost. Ena izmed u~enk, ki ji je {ola popolnoma nova, je Tamara Mahori~. Na na{o {olo je pri{la iz ZAVODA ZA USPOSABLJANJE INVALIDNE MLADINE Kamnik, kjer je obiskovala in uspe{no kon~ala 1. razred. Tamara je sedaj z nami `e dobra 2 meseca. Spoznala je so{olce in so{olke, u~itelje in u~iteljice, navezala je prva prijateljstva. Zakaj pravzaprav `elimo pisati le o Tamari kot novinki v na{i {oli, ko pa jih je na {oli kar nekaj deset? Zato, ker je Tamara prav posebna deklica, prav posebna u~enka. Zanjo in njej podobne v pedago{kih zakonih uporabljajo termin – u~enka s posebnimi potrebami. Vezana je namre~ na invalidski vozi~ek. ^e bi morali Tamaro na kratko opisati, bi dejali, da je dolgolasa deklica s prikupnim obrazom, na katerem se vse premalokrat slika nasmeh. V `ivljenje zre s svojimi radovednimi o~mi, v njih pa je v~asih prepoznati tudi jezo in nemo~. Tamari je narava odvzela mo`nost hoje in jo s tem prikraj{ala za samostojno gibanje. Ne more razposajeno ste~i v 1. nadstropje in pozdraviti prijateljice, ne more samostojno v jedilnico ali telovadnico, ~e ji pri tem ne pomaga njena negovalka. Tamara pravzaprav nikamor ne more sama, ker njen vozi~ek pa~ ne zmore vo`nje po stopnicah. Vse osnovne {ole morajo po Zakonu o O[ na {iroko odpreti svoja vrata tudi u~encem s posebnimi potrebami, torej u~encem z motnjo sluha, vida in govora ali z motnjo v telesnem ali du{evnem razvoju. Osnovna {ola DestrnikTrnovska vas - Vitomarci se lahko pona{a z dejstvom, da je tak{ne u~ence sprejemala `e veliko pred sprejetjem novega zakona. Na tem mestu bi se torej veljajo zahvaliti vsem zaposlenim na {oli, ki imajo voljo, posluh in strokovno znanje za delo s temi u~enci in seveda tudi u~encem in star{em, ki v svojo sredino sprejemajo druga~ne in tako potrjujejo geslo VSI DRUGA^NI – VSI ENAKOPRAVNI. Ker `elimo, da bi se Tamara na na{i {oli po~utila kar najbolj enako med enakimi, bi ji `eleli odpraviti {e zadnjo prepreko na {oli – STOPNICE. Zato pa potrebujemo poseben transportni vozi~ek za prevoz invalida po stopnicah (goseni~ar). Po predra~unih, ki smo jih prejeli, je cena tak{nega vozi~ka cca 1.100.000,00 SIT. Zavedamo `iro ra~un: 52400-603-30026 sklic: 737-2000 FOTO O[ DESTRNIK, JEAN BOHOR^ 27. november 2000 obiskani in v telovadnici skoraj ni bilo koti~ka, ki bi ostal prazen. Upamo, da bo tako tudi letos, ko bomo za koncert prodajali vstopnice po 500,00 SIT, vstopnina pa bo namenjena izklju~no za nakup vozi~ka. Mira ANDERLI^ OJ, TA NESRE^NI VETER! V dnevih od 23. do 26. oktobra 2000 smo v JVIZ O[ DestrnikTrnovska vas - Vitomarci organizirali dneve dru`beno-koristnega dela. Namen teh dni je predvsem osve{~anje in vzgojno delovanje na u~ence in u~enke. U~enci in u~enke so na razrednih urah ugotavljali, da je v okolici {ole veliko smeti, ki kazijo sliko lepotice ob topolih. Da ne bi ostalo samo pri besedah, smo pre{li k dejanjem. Vzeli smo vre~e in jih v treh dneh dodobra napolnili s smetmi, ki jih je najbr` na plano prinesel “ta nesre~ni veter”. Je `e res, da nekaj vre~k od ~ipsa, sladoleda in bonbonov odvr`ejo nekateri neosve{~eni u~enci na poti iz trgovine do {ole. Da je vse skupaj videti {e bolj onesna`eno, je verjetno krivo tudi to, da na tej poti ni name{~en noben ko{, v katerega bi u~enci lahko odlagali smeti. Vse smeti, ki smo jih nabrali pa le niso samo na{e, saj je bilo med njimi videti ogromne koli~ine praznih cigaretnih {katel, “~ikov”, olupkov klobas in drugih najrazli~nej{ih smeti. Svojo okolico `elimo ~isto in urejeno. Tudi v naslednjih letih bomo pobirali smeti. Prav pa je, da za ~isto okolje skrbimo vsi, ne samo u~enci. Mira ANDERLI^ Sredstva za nakup vozi~ka lahko naka`ete `e prej na TAMARA NA VOZI^KU, LEVO NEGOVALKA NADA JEZA, DESNO U^ITELJICA ALENKA FERK Ob~an se, da je to veliko denarja. Ampak z malo trme in veliko dela upamo, da nam bo s pomo~jo dobrodelnosti uspelo zbrati potreben denar. Prva tak{na akcija, ki jo na~rtujemo, je bo`i~no - novoletni koncert, letos `e peti. Do sedaj so bili na{i koncerti zelo dobro ZAHVALA Leto se hitro bli`a koncu. Po dru{tvih `e preverjamo uspe{nost dela skozi leto. Z veseljem ugotavljamo, da smo bili v turisti~nem dru{tvu zelo uspe{ni. A uspe{nost ne bi bila tak{na, ~e nam posamezniki s svojim brezpla~nim delom ne bi pomagali urediti na{ega doma. Zahvala velja posameznikom in podjetjem, ki so z brezpla~nim delom pomagali turisti~nemu dru{tvu: Ob~ini Destrnik – vodstvu za pomo~ pri izvedbi del, Sre~ku Arnu{u iz Gomilc – za pleskarska in {tukaterska dela v vseh prostorih dru{tva in ob~inskega predprostora, Umetnemu kova{tvu d.o.o. iz Vintarovc, ge. direktorici Majdi Graj – za izdelano za{~itno ograjo in za{~itne ograde za cvetli~na korita na oknih, Slikopleskarstvu Lozin{ek iz Drstelje – za za{~ito vhodnih vrat, Francu Murku st. iz Svetincev – za mizarsko obnovitvena dela na vhodnih vratih, mizarjema Branku Horvatu in Francu Irglu iz Svetincev, Albinu Brumnu iz Svetincev – za kovinska stojala za posodo, Parketarstvu Mirana P{ajda iz Doli~a – za bru{enje miz in klopi, Vrtnarstvu Marini~ iz Placarja – za podarjene ro`e in Elektroinstalaterstvu Otmarja Arnu{a – za elektro storitve. VSEM ISKRENA HVALA ! Ivan Zorec 3 PODELILI TRI KNJI@NE IN PRAKTI^NE NAGRADE V petek, 10. novembra, je Gasilska zveza Destrnik gostila tri u~ence, ki so se najbolje odrezali pri pisanju spisov na temo Oktober – mesec po`arne varnosti. Izbiro najbolj{ih spisov je Gasilska zveza Destrnik prepustila strokovnim delavcem {ole. Podelili so tri nagrade, dve na vi{ji in eno na ni`ji stopnji. Knji`ne nagrade, ki jih je prispevala ob~ina, je podelil `upan Franc Puk{i~, prakti~ne nagrade pa sta podelila predsednik GZ Janez Irgl in poveljnik GZ Marjan Irgl. Nagrade so prejele: Jasmina in Natalija Hauptman, u~enki 5. razreda in [pela Ta{ner, u~enka 1. razreda. Poveljnik GZ Marjan Irgl je {e predstavil program dela v oktobru – mesecu po`arne varnosti, ki so si ga v GZ zadali septembra in so ga predstavili tudi na svetu Podravske regije: 1.organizacija 20.sre~anja dru{tev Mladi gasilec, ki je potekalo na Destrniku, 2.ob~inska prevera znanja – tekmovanje je potekalo v Desencih (organizator je bilo PGD Desenci), 3.pregled hidrantov, ki sta ga izvedli obe dru{tvi, vsako na svojem podro~ju, 4.pregled gasilske tehnike na O[ Destrnik – poudarek je bil na izobra`evanju u~encev v preventivnem smislu – kot zanimivost naj povem,da sta bila v leto{njem letu na obmo~ju ob~ine 2 po`ara, vendar ~love{ki faktor v nobenem primeru ni bil vzrok za po`ar, 5.pisanje spisov na temo prepre~evanja po`arov. @elja predsednika GZ ostaja, da bi ta program postal celoleten in ne samo program enega meseca. Zahvaljuje se vsem u~encem, ki so pisali spis, u~iteljem, ravnatelju in star{em ter upa, da bodo prihodnje leto spet podelili zanimive nagrade. Ob tej prilo`nosti je GZ Destrnik podelila tudi tri priznanja za sodelovanje pri izvedbi 20. sre~anja dru{tev Mladi gasilec na Destrniku: `upanu Francu Puk{i~u, ravnatelju Dragu Skurjenemu in O[ Destrnik. Tekst in foto: Nata{a @i`ek PO@AR V GOZDU Nekega lepega popoldneva so `ivali v gozdu kuhale kosilo. Mravlja je pozabila, da kuha. Nenadoma je za~elo goreti. Mravlja se je prestra{ila in zbe`ala iz hi{e. To vse je sli{al zaj~ek. Stekel je po gasilce. Pripeljali so se in pogasili ogenj. Potem se je pripeljal {e re{ilni avto. Iz njega je stopila zdravnica veverica. Mravlji je obvezala ope~eno nogo. Vsi v gozdu so si oddahnili. [pela Ta{ner 1.r NEPAZLJIVI KOMBAJNIST Poletje je zame najlep{i letni ~as. Po~itnice so. Zato lahko u`iva{ na soncu in pije{ mrzlo limonado. Poletje pa je tudi su{no obdobje, ki prina{a gasilcem veliko dela. Suhi travniki in posu{eni gozdovi so najve~krat prizori{~a po`arov. Kmetje ravno ta letni ~as `anjejo p{enico. Najamejo si kombajn, ta se dvakrat zapelje po polju, pa je stvar urejena. Nesre~a se je lani, poznega poletja, zgodila tudi Kotarjevim. Imeli so obilo dela z `etvijo p{enice. Ni~emrn mo`ak, ki so ga poklicali za `etev, se je s svojim velikim kombajnom ponosno pripeljal v vas. Ko je pri{el na Kotarjevo kmetijo, je kar pri~el z `etvijo. Usedel se je v kombajn in se odpeljal na polje. To je bilo veliko kak hektar. Trdo je moral prijeti za delo. Bil je `e skoraj pri koncu, ko si je za`elel cigareto. Bil je namre~ strasten kadilec. Pri`gal si je cigareto. Kmalu je bilo polje po`eto. Cigaretni ogorek je vrgel na tla, sam pa se je odpeljal domov. Sploh pomislil ni, da je su{na doba, da lahko ogorek zaneti po`ar. In res, tako se je tudi zgodilo. Gore~i plameni so segali visoko v zrak, kmalu so zajeli vso njivo. Ko so Kotarjevi to opazili, so takoj poklicali gasilce, {tevilko 112. Ti so z rde~imi avtomobili in s tule~imi sirenami pridrveli v vas. Te`ko so pogasili po`ar. Kotarjevi so imeli veliko {kode. Po`ar pa je zanetil en sam cigaretni ogorek. Zato pazljivo ravnajmo z ognjem, posebno pa v su{nem obdobju. DE@EVEN DAN Bil je de`even dan. Nam otrokom pa niso kaj prida v{e~ ti de`evni dnevi. Po~eti tako ali tako nimamo kaj. Samo za lenarjenje nam je ter gledanje televizije. Tedaj pa se je Marko spomnil igre. Igrali naj bi se z v`igalicami. Izdelovali bi razne predmete, rastline, `ivali, ljudi. Pri~eli smo se igrati. Zgodilo pa se je, da Nika ni hotela posoditi Ani v`igalic. Ana je tedaj jezna vzela predmet in pri`gala v`igalico. Po nerodi ji je gore~a v`igalica padla na tla. Hitro smo poklicali star{e, saj se je ogenj zelo hitro {iril. Pri{li so star{i, poklicali gasilce ter nas spodili iz hi{e. Vse pa ni bilo po na~rtu. V hi{i je bila moja najljub{a igra~a, medvedek Medo. Stekla sem v hi{o in prijela medvedka, takrat se je name zvrnil visok predmet. Dalje se ve~ ne spomnim. Vem pa, da bom vedno hvale`na gasilcem, ker so mi re{ili `ivljenje. Na koncu pa {e: NE IGRAJ SE Z V@IGALICAMI IN Z OGNJEM !!! Natalija Hauptman, 5.a Jasmina Hauptman, 5.b 4 Ob~an 27. november 2000 OBISK POLICIJE NA O[ DESTRNIK V petek, 10. 11. 2000, so nas obiskali policaji s policijske enote Ptuj in Maribor. Na zelo nazoren na~in so prikazali aktivnosti in opremo, ki jo uporabljajo pri svojem delu. U~enci JVIZ O[ DestrnikTrnovska vas-Vitomarci so bili nad prikazanim presene~eni in zelo navdu{eni, saj so videli veliko novega in zanimivega. Tudi sami so lahko sodelovali pri dolo~enih aktivnostih: npr. test alkoholiziranosti, nadeli so si lahko za{~itno opremo in si podrobno in od blizu ogledali avtomobil, ki opravlja radarsko kontrolo, prav tako so lahko sodelovali pri izvedbi demonstracije dela specialne enote in videli, kako odvzemajo prstne odtise. Veliko u~encev se je ustavilo ob konjenici in vodnikih psov, kjer so izvedeli, kako trenirajo slu`bene pse in konje. U~enci so dobili veliko informativnih zlo`enk na razli~ne teme (nasilje v dru`ini, osve{~anje o drogah, o cestno prometnih predpisih …), ki so jih lahko pokazali star{em in se o tem pogovorili z njimi. Tak{ni prikazi dejavnosti policije so zelo dobrodo{li, saj prispevajo k ve~ji preventivi, hkrati pa nazorno predstavljajo delo poli- cije, kar pripomore k bolj{i poklicni orientaciji na{ih u~encev. Za sodelovanje in vse prikazane aktivnosti se policajem iz obeh enot najlep{e zahvaljujemo in si `elimo podobnih, prijetnih sre~anj tudi v prihodnje, saj s tem osve{~amo na{ mladi rod. JVIZ O[ Destrnik - Trnovska vas Vitomarci Foto: OŠ Destrnik ANALIZA PLAVALNIH TE^AJEV Tudi v leto{njem {olskem letu smo v JVIZ Destrnik-Trnoska vasVitomarci organizirali plavalne te~aje za u~ence od 1. - 3. razreda in za malo{olce. Te~aji so potekali od 24. 9. – 29. 9. in od 2. 10. – 6. 10. 2000. Letos je te~aj prvi~ potekal 13 ur, u~enci pa so bili razvr{~eni v manj{e skupine tako, da je bila zagotovljena ve~ja gostota vadbe. Prav zaradi pove~anega obsega vadbe (3 ure in gostote vadbe) so rezultati zaklju~nega preverjanja bolj{i, kot so bili v preteklem letu. Plavalnega te~aja se je udele`ilo skupaj 216 u~encev in sicer 42 malo{olk in malo{olcev, 61 u~enk in u~encev prvih razredov , 69 u~enk in u~encev drugih razredov in 44 u~enk in u~encev tretjih razredov. Za kvalitetno razumevanje analize je treba poznati tudi kriterije preverjanja. Kriteriji so za vso Slovenijo enotni in jih je izdelalo ministrstvo za {olstvo in {port: - u~enec dobi oceno 5 in s tem osvoji bronastega delfina ter obenem dobi naziv plavalec, kadar pri~ne plavanje s skokom v vodo na noge ali na glavo in preplava 50 m brez ustavljanja in pomo~i kogar koli in ~esar koli; - oceno 4 dobi u~enec, ki pri~ne plavanje s skokom na noge in preplava 35 m; - oceno 3 dobi u~enec, ki preplava 25 m; - oceno 2 dobi u~enec, ki preplava do 15m; - oceno 1 dobi u~enec, ki zna drseti na vodni povr{ini z rokami naprej, z glavo v vodi in aktivnost izvaja vsaj 5 sekund. V celotni analizi nas najbolj zanimajo u~enke in u~enci tretjih razredov (~eprav so tudi rezultati napredka ostalih razredov zelo vzpodbudni), ki nekako zaklju~ujejo ciklus plavalnih te~ajev skozi 4 – letno obdobje. Za primerjavo slu`ijo rezultati drugih razredov v {olskem letu 1999/2000 in rezultati tretjih razredov v {olskem letu 2000/2001. Ob~an 27. november 2000 Rezultati drugih razredov v {ol. l. 1999 /2000 ocena 0 1 2 3 4 5 Skupaj [t. u~encev 7 8 10 1 6 6 38 V lanskem {olskem letu je te~aj obiskovalo 38 u~encev. Naziv plavalec in s tem bronastega delfina je osvojilo {est u~encev. Isti u~enci so kot tretje{olci obiskovali tudi te~aj v tem {olskem letu in dosegli naslednje rezultate: Rezultati tretjih razredov v {ol. l. 2000/2001 Ocena 0 1 2 3 4 5 skupaj [t. u~encev 1 7 9 7 1 19 44 ker je bilo v tej populaciji `e lani 6 plavalcev, smo v tem {olskem letu pridobili {e 13 novih plavalcev. Odstotkovna primerjava: ocene Neplavalec (0,1,2,3 ) Polplavalec (4) plavalec (5) [olsko leto 1999 / 00 68,4% 15,8% 15,8% [olsko leto 2000 / 01 54,5% 2,3% 43,2% ^e odmislimo 6 plavalcev iz lanskega {olskega leta, se je v leto{njem {olskem letu pove~alo {tevilo plavalcev za 34, 2%, kar je zelo velik odstotek. Razveseljivo je, da je v generaciji, rojeni leta 1991 /92, `e skoraj 50 % otrok plavalcev in da je le 2,3% tak{nih, ki so le prilagojeni na vodo (ocena 0). Vsi u~enci, ki {e niso osvojili naziva plavalec in s tem bronastega delfina, bodo imeli {e veliko mo`nosti. Prva se jim ponuja `e ob koncu {olskega leta, ko bodo u~enci od{li v poletno {olo v naravi, kjer je glavni poudarek na plavalnem opismenjevanju otrok po nacionalnem programu Ministrstva za {olstvo in {port - vsaka Slovenka in Slovenec naj zna plavati. Pripravil {portni pedagog na JVIZ: Branko Lah 5 USTVARJALNA STRAN ZA NAJMLAJŠE JESENSKI MOZAIK Kmetje so `e pospravili poljske pridelke. ^e se sprehodimo po pospravljenih poljih, bomo na tleh na{li {e nekaj zrnja in semen. Poskusite izdelati zanimive mozaike ! POTREBUJEMO: -semena (bu~na, son~ni~na…) -trdo podlago -svin~nik in lepilo 2.Povr{ino prema`emo z lepilom. koruzna, 1.Na trdo podlago s svin~nikom nari{emo motiv, ki ga `elimo imeti na mozaiku. 3.Premazano povr{ino, prekrijemo s semeni. PRIZANJE DRU@INI LOVREC IZ JIR[OVC V uredni{tvu Kme~kega glasa so letos zaklju~ili `e trinajsto akcijo @ivimo s pode`eljem. Komisija v sestavi Nu{a Boh Pe~nik, univ.dipl.in`.arh., dr. @iva Deu, univ, dipl.in`.arh., Tea Kuzman, univ.dipl.in`.agr. in Meta @igon, univ.dipl.in`.agr. je pri ogledu kmetij presodila, da si priznanje za arhitekturno oblikovanje zaslu`i tudi dru`ina Lovrec iz Jir{ovc. Podelitev je potekala v gostilni Krona v starem mestnem jedru [kofje Loke. Priznanje je za dru`ino Lovrec izjemnega pomena, saj sta z na{ega podro~ja prejeli to priznanje samo dve kmetiji – druga je v Podgorcih. In obrazlo`itev komisije za podelitev priznanja za arhitekturno oblikovanje: “Vsi objekti na kmetiji so oblikovani preprosto, brez dodatnega kra{enja. Po tr{kih zgledih oblikovani fasadni ~leni v ometu niso dosegli tega odmaknjenega predela. Pri vzdr`evanju starih objektov doma~i uporabljajo le najpreprostej{i apneni bele`. Nekaj tega znanja je uspelo doma~im prenesti tudi na novo zgrajeni objekt, predvsem izstopata dobra umestitev v prostor in prostorninska zasnova, ki je enaka obstoje~im objektom. Pri zasnovi fasadnih povr{in so upo{tevali simetrijo ~elne fasade, poudarjenost glavnega vhoda, strukturno in barvno delitev fasadne povr{ine na temnej{e podno`je, belo ostenje in leseni zatrep ter uporabo drugih za to obmo~je zna~ilnih ~lenov.” Obrazlo`itev: Priloga revije Kme~ki glas Nata{a @i`ek Simona Koletnik Iz revije: Zmaj~ek OBVESTILO Turisti~no dru{tvo daje svoje prostore v najem za razli~na praznovanja, obletnice, sedmine… Prostori so ogrevani, na voljo so kompleti jedilnega pribora, kru{na pe~, trije {tedilniki, kombinirani hladilnik – zmrzovalna skrinja. Vse ostale informacije dobite na telefonsko {tevilko 753-0561 (Ivan) ali 041 603-963 (Franc) Mo`nost ogleda prostorov. Se priporo~amo ! OPOZORILO ! 25.09.2000 sem {la na pokopali{~e in sredi ceste v Zasadih je le`ala svinjska ko`a, obkro`ena z muhami, iz vre~e pa je gledala {e glava. Prosim Vas, ~e ste `e meso pojedli, pa vsaj ko`o pokopljite, da se ne bo raz{irila svinjska kuga… Kot da to ni bilo dovolj, je nekdo {e ukradel korito z ro`ami z na{ega smerokaza. Vedite, da ro`ica najlep{e tam cveti, kjer prostor in zemljo dobi. Prosim po{tenega tati~a, da vrne vsaj korito. Mislim, da smo v Zasadih tudi ljudje, ~eprav bolj ubogi kakor po drugih vaseh, a ne morem ~istiti vsega. Dovolj je, da ~istim postajo - zemljo smo “{enkali”, v zahvalo pa {e ~istimo. Opozarjam tudi osebo, ki je v na{ gozd prinesla eno vre~o smeti, naj drugi~ vsaj svoj naslov pusti doma in ne v vre~i. Gera Poli~ UPRAVNI ODBOR TD DESTRNIK 6 Ob~an 27. november 2000 TURISTI^NA AGENCIJA METKA VAM PRIPORO^A Kako ~as be`i. [e dober mesec nas lo~i od trenutka, ko si bomo zopet stisnili roke in za`eleli METKA KAJZER, s.p. sre~en vstop v novo tiso~letje. Slovenski trg 9 Zagotovo bo tudi leto{nji vstop 2250 Ptuj v novo leto tako slovesen in tel: 02/779-20-21 pester kot je bil lanski, zato se fax: 02/771-63-71 priklju~ite {tevilnim na{im gostom, ki bodo tokrat zares do`iveli MILENIUM – vstop v leto 2001. Posebno do`ivetje bo predbo`i~no vzdu{je na Dunaju in v Salzburgu, kamor se lahko odpravite vsako soboto v decembru, tik pred bo`i~em pa si privo{~ite {e bo`i~ni koncert. Za bo`i~no-novoletne po~itnice pa vam ponujamo zanimive kraj{e in dalj{e aran`maje ter potovanja po va{ih `eljah – na morju Slovenije in Hrva{ke, v planinah, ob jezerih, zdravili{~ih… * SILVESTROVANJE V DUBROVNIKU Ena od mnogih mo`nosti je silvestrovanje v Dubrovniku, kjer bo zabava na najbolj znani ulici – Stradunu, z znanimi glasbeniki hrva{ke popularne glasbe. Gostje lahko v Dubrovniku koristijo razli~ne mo`nosti namestitve : Dat. odhoda VKLJU^ENO 28.12.-01.01. BUS – BUS 3 X POLP, ogled mesta `ur v diskoteki Hoteli: SUMATRIN ADRIATIC DOBERDANOV SON^EK Hoteli: ARGENTINA KOMPAS, LERO SPLENDID, NEPTUN KOMODOR Letali{ke in TT takse 28.600,00 28.600,00 800,00 29.12.-01.01. 3 X POLP, letalo, LETALO – LETALO transfer letali{~e – 55.400,00 hotel – letali{~e, 62.900,00 6.000,00 ogled mesta LASTNI PREVOZ POLP - cena na dan 5.800,00 Najmanj 4 x POLP 7.500,00 250,00 Obvezna dopla~ila za silvestrsko ve~erjo v hotelih: ARGENTINA 20.000.00 SIT, KOMPAS -18.000.00 SIT, SPLENDID, KOMODOR, VIS – 13.000,00 SIT. V hotelu LERO silvestrska ve~erja ni obvezna. Z dopla~ilom 13.000.SIT pa je organiziran bogat program v posebni dvorani hotela ADRIATIC, na katerega meji ve~ina hotelov v uvali Lapad. * SILVESTROVANJE V UMAGU [t.dni Sol Elite KORALJ Hotel ADRIATIC Hotel SIPAR Hotel ISTRA Hotel UMAG 3 dni 28.600,00 17.200,00 17.200,00 15.900,00 15.500,00 5 dni 47.700,00 28.600,00 28.600,00 26.600,00 25.900,00 7 dni 66.800,00 40.100,00 40.100,00 37.200,00 36.300,00 Silvestrska 17.000,00 13.300,00 13.300,00 13.300,00 13.300,00 ve~erja Najdalj{o no~ v letu pa lahko pre`ivite tudi na ulicah velikih prestolnic Evrope, kjer bodo pripravili posebna silvestrovanja na prostem ali pa v diskotekah. Lahko se odlo~ite med razli~nimi programi: * RIM (28.12. - 01.01.2001 ) - CENA 49.500,00 SIT * PARIZ (28.12. - 02.01.2001 ) - CENA 59.000,00 SIT * RIMINI (30.12. - 01.01.2001 ) - CENA 29.900,00 SIT * MAD@ARSKA – Blatno jezero ( 29.12. – 01.01.2001 ) – CENA 29.900,00 SIT Za vse nadaljnje informacije in rezervacije smo vam na voljo na sede`u agencije ali po telefonu na {tevilki 02/779-2001. Metka Kajzer SRE^ANJE MINISTRANTOV Kar nekaj ~asa je trajalo, da so se uresni~ile `elje po sre~anju vseh ministrantk in ministrantov, ki smo svojo pot slu`enja pri~eli pri sedanjem `upniku Mihaelu Valthuberju v cerkvi sv. Urbana. Tako smo se 22.10.2000 zbrali pri ma{i v na{i cerkvi, potem pa smo sre~anje nadaljevali v gosti{~u Pri Mici v Jane`ovcih na skupnem kosilu. Sre~anja smo se udele`ile generacije, ko je bilo {e ve~ kot pol razreda ministrantov, tu so bile tudi prve ministrantke. Prve zato, ker je nekdaj bila navada, da so ministrirali samo fantje. Na{ `upnik je naredil izjemo in tako dekleta ministrirajo {e danes. Med nami je bil tudi nekdanji ministrant, ki je svojo pot slu`enja nadaljeval, in postal duhovnik. Sre~ali smo se vsi, ki nas na ~as, ko smo bili ministranti, ve`ejo lepi spomini na del otro{tva, ki smo ga pre`iveli tudi v cerkvi. Sre~anje je potekalo v prijetnem vzdu{ju obujanja spominov, kako je bilo, ko nismo vsega vedeli in kak{ne nezgode so se nam Ob~an 27. november 2000 dogajale, ko v otro{ki razposajenosti nismo vedno poslu{ali, kaj nas je u~il g. `upnik. In ko nismo vedeli kako kaj narediti, da bi bilo prav, nam je in {e vedno prisko~i na pomo~ na{ “ve~ni” ministrant me`nar Tonek, ki nas je velikokrat izvlekel iz nerodne zagate. Tudi on nam je pomagal obujati prijetne in neprijetne spomine na dogodke, ki smo jih “zagre{ili” med ma{o in smo se jim sedaj od srca nasmejali. Ampak verjemite, takrat nam ni bilo prav ni~ sme{no, saj so nas v cerkvi vendar vsi videli in nam je bilo nerodno. Res je bilo v~asih te`ko, ko si moral zgodaj vstati in se napotiti k ma{i, vendar ne more ni~ odtehtati spominov na vse lepo, kar se nam je zgodilo, in na ~loveka, ki nas je pritegnil k oltarju, na{ega `upnika. Vsak od nas bi lahko povedal svoj spomin; svojo zgodbo, tudi tisti, ki so se `e preselili v ve~nost. Tudi teh smo se spomnili, saj smo vsi udele`enci sre~anja po ma{i od{li na pokopali{~e, na grobove pri`gali sve~ke in polo`ili {opke, ki jih je v ta namen podarilo vrtnarstvo Marini~. Danes, ko vidimo, kako malo ministrantov imamo pri nas, nam je te`ko, saj {e niso tako dale~ ~asi, ko nas je okrog oltarja stalo petnajst ali ve~. Biti ministrant je ~astno in odgovorno delo, zato vas, fantje in dekleta, vabim, pridru`ite se ministran- tom. Verjemite, ~ez leta, ko boste starej{i, boste na to ponosni. Naj bo ta sestavek zahvala g. `upniku, ki je dal pobudo za sre~anje, in vsem nekdanjim ministrantkam in ministrantom za lepo pre`iveto nedeljo, ki je bila prepredena s spomini na del na{ega otro{tva. Nekdanji ministrantki Lidija in Majda Ministrantke in ministranti z `upnikom pred cerkvijo sv. Urbana Foto: Betka Fras 7 V^ERAJ IN DANES ENEGA KMETA IN KMETICE BREZ @MAHILA SO KOLINE KAKOR BLATO1 Koline nimajo ni~ opraviti s kak{nim posebnim datumskim dnem na letnem koledarju2, so pa bile eden najve~jih praznikov slovenskega kmeta. Zakaj? Svinja ni le doma~a `ival s posebnim mestom v gospodarstvu, ampak prastari ~love{ki mitolo{ki in kulturni simbol. @e v starih civilizacijah je svinja namre~ simbolizirala na eni strani plodnost in razcvet, na drugi pa {e po`re{nost, po`elenje, jezo in ne~istost3. Medtem ko so druge `ivali dele`ne imen in ljubkovalnih imen, so svinje za to prikraj{ane. Ljudje morajo svinje lo~iti od drugih `ivali, ker so edine `ivali, ki jih v najbolj{em `ivljenjskem obdobju neusmiljeno in redno ubijajo. Med svinjo, ki jé tudi ostanke ~love{ke hrane, in tistim, ki jo hranijo, nastane posebna vez, zato je nazadnje ni ravno najla`je zaklati. Zakol je zavit v skrivnost: dokler pra{i~ ni mrtev, vlada na dvori{~u popolna ti{ina; pra{i~eva smrt pomeni prehod od ne~love{kega k ~love{kemu, od odbijajo~ega k za`elenemu4. Praznik kolin naznanja `e od 8 davnih ~asov prve zimske dneve. Proti zimi so bile `ivali spitane in treba se je bilo pripraviti na te`ke ~ase. V~asih so klali tudi perutnino in govedo, od nekdanjih kolin pa je pri nas ostalo v glavnem le {e klanje pra{i~ev. Koline so bile vesel praznik, doma~i praznik. V~asih so si le takrat lahko privo{~ili ve~je koli~ine mesa. Koline so jedli potem ve~ tednov, ~eprav se je dogajalo tudi, da so doma~i, sosedje in sorodniki pojedli kar celega pra{i~a naenkrat in zau`ili toliko hrane in pija~e - od potic in vina, da so zajedli v eni no~i ve~, kakor je bil vreden ves pra{i~5. Koline zahtevajo dosti priprav. Otrokom `e od nekdaj ni bilo treba v {olo, saj so imeli tudi oni svoja opravila. Posebno skrb zahtevajo no`i. No` zabodjak mora biti zelo nabru{en. Svinje ni lahko odgnati pod no`; v~asih se izmuzne. V Slovenskih goricah je zato gospodinja, ko je odprla vratca svinjaka, sunila “krmljenko”6 v o~i, kar naj bi ji vzelo vid. Kri zaklane svinje so prestregli v krnico7, kamor so za sre~en potek nasuli nekaj [tefanove soli8. [tevilne vra`e govorijo o tem, da je bil zakol `rtev, obredno dejanje. Svinjo so potrosili z `egnano soljo, preden so jo zaklali. Klobase so za~eli delati proti ve~eru; v~asih so ~reva prali v potoku. Za krvavimi kolinami so pri{le na vrsto (v Slovenskih goricah) “bele koline”, njihov nadev je iz prosene ali katere druge vrste ka{e, ki ji niso prime{ali krvi. Anton Veliki je zavetnik svinj. Zgodba govori o Antonovi svinji: Antoniti9 so za pla~ilo, ker so negovali bolnike, smeli svobodno pasti svoje svinje, kot razpoznavni znak pa so te svinje nosile zvon~ek; pogosto so 17. januarja zaklali `ival, meso blagoslovili in ga razdelili reve`em. Tudi Antonova ku`na bolezen, ki je napadala zlasti svinje obstaja; Anton jo je lahko povzro~il za kazen ali pa jo je ozdravil. Da je bilo res tako, nam v svoji knjigi Kmetje v~eraj in danes, tolikokrat citiranem in izposojenem gradivu, iz katerega veliko ~rpam za svoje etnolo{ke snovi, in je pomembno delo za prou~evanje preteklega kme~kega `ivljenja in vsakdana v Slovenskih goricah, potrdi tudi Ignacij Koprivec. “Prebirajte,mati, prebirajte, za sveto bo`jo voljo! Do ve~era mora biti p{eno prebrano, da ga {e danes skuham, jutri za to ne bo ~asa. Pa tudi koline so bolj{e, ~e se ka{a nekoliko ohladi in sprime. Toma`, ti pa pripravi {pile! Osmodi jim konice, da se ne bodo trle pri vezanju kolin. Poglej, ~e so ro`i~i za nadevanje klobas v skrinji, pripravi trske za `lemanje10 ~rev, nare`i go`ice11 in poglej, ~e je {kaml12 v redu! Potem pa {e to: da mi gre{ zve~er spat! Ne kri~i po vasi do polno~i; zjutraj bo treba zgodaj vstati. Boter in stric prideta takoj po jutrnici,” je naro~ala v skrbi pogreznjena gospodinja na pragu sobe. Zatre{~ila je vrata ter odvihrala v kuhinjo, kjer je pripravljala za mesarijo kropnice13, piskre, peka~e. Pogledala pa je tudi, ~e je pri hi{i dovolj soli, ~e so na mestu `mahila14, brez katerih so koline kakor blato. Ko je ugotovila, da je nakupljeno vse, je {la v uto, kjer je fant brusil no`e. Vzela je nabru{en no` v roke, trznila po rezilu z nohtom, skimala z glavo in rekla: “Iglo vzemi z njega, Franc, iglo! Pa malo hitreje se giblji! Kmalu bo ve~er, dela je pa {e toliko.” Jutro prihodnjega dne je bilo mrzlo. Sever je bril, pozvanjal s {ipami na oknih in vrtin~il po zraku redke sne`inke, ki so se trgale od oblakov nekam bolestno, te`ko, ter legale nemirno na podstenju hramov, za sepe goric in zati{ja, kjer so ve~ale zamete, ki so bili tam `e od prej. Ko je me`nar pri Svetem Bolfenku odzvonil jutrnico, sta mesarja mrmraje otresala sneg s svojih {kornjev na podstenjah15 pred hi{o. Gospodinja je vstala, se pokri`ala, pri`gala lu~ ter jim odprla. Vstopila sta. Mol~e sta odlo`ila no`e in obstala sredi sobe. “Sedita, sedita!” ju je prosila gospodinja prijazno. Segla je na polico po slatinar16 `ganjice, ga postavila pred njiju in ju prosila, naj se je poslu`ita. Ko pa je videla, da nobeden ni segel po nji, je nato~ila kro`ico sama. Postavila jo je pred botra in rekla: “Po`rita, da vaju ne bo zeblo!” Potem sta si nato~ila in pila, in jezika sta se jima razvezala. Prigrizovala sta tudi ~rn kruh in ona je zdaj pa zdaj pripomnila: “Denita na zob malo kruha, boter! Bosta la`e po`rla `ganjico.” Zbudila je otroke, ki so bili dolo~eni za pomo~ pri klanju. “Toma`, ti bo{ dr`al krmljenko pri zadnjih nogah; ti, Franc, bo{ pazil na krnico za kri, Micika pa bo svetila,” jim je zapovedovala. Mesarja sta se pokrep~ala, po`rli pa so iz kro`ice tudi doma~i, da bi jih ne za~elo zebsti. Boter, ki je bil dolo~en, da bo zabodel krmljenko, si je zavihal rokave, nastrgal z zabadjakom `egnane soli v krnico za kri, izrekel: “Bog pomagaj!” in od{li so. Tiho so se pribli`evali svinjakom. Zadr`evali so sapo ter opominjali drug drugega z migi rok k mol~anju. Gospodinja je Ob~an 27. november 2000 Mesar in gospodar pri delanju klobas. stopila k veki, jo odprla, stresla svinji, ki je bila nekam nemirna, v kopanju koruze, jo sunila mimogrede z brezovo metlo v o~i ter jo tako pocoprala in ji odvzela vid. Ko je opravila to, je {la k nji skozi vrata. Zadrgnila ji je na zadnjo nogo vrv in dala znamenje mesarjem, ki so vdrli v hlev. Svinja je dvignila u{esa, se stresla, prestra{eno zakrovkala, ali vrgli so jo, preden se je imela ~as postaviti po robu. Z glavo je sicer klestila pred seboj, sekala s ~ekani naokrog hote~ se braniti, a prvi mesar ji je zastavil rilec z nogo. Ko so uredili tudi pri zadnjem delu, je stopil iz ozadja Franc, dal botru no` in trenutek za tem je bilo ~uti rsk no`a, ki je drsel skozi ko`o v `ival. Krmljenka je zacvilila huje. Zganila se je vsa ter z zadnjimi nogami pometala mesarje s sebe, ali vrv je opravila svojo nalogo in ni se ji posre~ilo, da bi se dvignila. Boter je izvlekel no`. Val krvi je brizgnil dale~ po hlevu ter po{kropil {kornje celo Francu, ki je nekam nerodno lovil v krnico kri. Izgledalo je, da se zabodljaj ni posre~il, zakaj svinja ni hotela nehati cviliti. Parkrat je `e omagala, ali kr~ jo je znova popustil, da se je skoraj dvignila. Mesar je segel po no` znova, ga zapi~il v rano ter ga znotraj zaobrnil nekoliko proti srcu. Svinja je vztrepetala. S poslednjimi mo~mi se je hotela braniti, a o~i so ji bolj in bolj medlele. Mo~ jo je zapustila in po par minutah je oble`ala negibno. Izvlekli so jo iz hleva, ji zaprli rano s koruznim stor`em, nato pa so jo polo`ili na sani. Vlekli so jo k hi{i. Med potjo se je boter {alil: “Pjebi {tirje mesari! Dobro ga primte za hrtalec, ka van nede po listje smükna!” “Zaj `e nede, Ob~an 27. november 2000 pje, prej bi nan pa skoro!” so se smejali. Na ve`nem pragu so nekoliko postali. Gospodinja je prinesla iz hrama blagoslovljeno vodo, po{kropila z njo krmljenko, nato pa so jo odvlekli v sobo, kjer je ~akal {kaml, na katerega so jo polo`ili. Privezali so ji noge z vrvmi na tramove, nabrusili {e nekoliko no`e in glavni mesar je zarezal ~rte, na katerih so za~eli jemati s svinje ko`o. Ko je bil nasoljen poslednji kos mesa, ko je bil obe{en pod streho tudi `e “{peh”, {kaml pa odstranjen iz sobe, sta pri~ela mesarja nadevati koline. Usedla sta se na klop, na kateri so bile velike ni~ke17. Vanje je vlila gospodinja iz krnice strjeno kri, ki sta jo morala zdruzgati18 med dlanmi. Potem jo je osolila, zabelila z ocvirki, ji prime{ala mastne juhe in ajdove ka{e, in ko je dodala {e razna `mahila, sta vse skupaj dobro preme{ala ter za~ela z nadevanjem. “Metlo prinesi, Zepek, pa pometi pod klopjo, da bomo lahko delali koline na sna`no!” je velel `e nekoliko okajen mesar doma~emu otroku, ki je ubogal ter za~el pometati, a gospodinja ga je odrinila. Postavila je kropnico pod klop in mu rekla: “Nor~ek! Kaj res misli{, da bodo zlagali koline na tla? Za norca so te imeli.” Otrok je pogledal nejevoljno in od{el, mesarja sta se pa smejala. Segala sta v lonec po ~reva, ki so bila narezana na enake kose in za{ita na eni strani s {pilami. Porinila sta na prosti strani v ~revo ko{~en ro`i~, skozi katerega sta tla~ila ka{o. Izgotovljene koline sta metala v kropnico, ki jo je gospodinja odnesla, ko je bila polna. Za krvavimi kolinami so pri{le na vrsto bele. Napravljene so bile iz prosene ka{e, h kateri se ne me{a kri in ki se delajo le iz velikih ~rev. ^as se je vrtel naglo. Kmalu je pri{la no~, in ko so mesarji kon~ali, je bilo `e pozno pono~i. Po delu so sedli za mizo. Zalagali so se s pe~enimi kolinami in jih zalivali z vinom. Ko sta boter in stric vstajala, hote~ oditi domov, je gospodinja opazila, da ju noge ve~ ne dr`ijo, pa je dejala: “E, tja za pe~ se spravita, boter, pa bosta {la jutri domov. Nocoj je frdamano mrzlo in ceste so slizke19!” In tako je ostalo. Ponekod je ta dan veselica. Zve~er pridejo na koline sorodniki in kak sosed. Ko se ljudje nekoliko napijejo, za~no peti. Najprej zapojejo navadno pesem o pra{i~u, ki se glasi: “Dobro ve~er gospod bog vam daj! Mi smo zdaj pri{li v ta zvoleni kraj, kjer bomo jeli klobase, meso, bomo veseli no dobro nam bo. Mi si gu~imo, kak dobro nam bo, Bog ve, kak pa v hlevu s pra{i~kom je {lo? Tisti, ki je v jütru pra{i~ka lovija, se je `e davno za dveri nam skrija. Skoro on pride prestra{eni zlo, pred kak pra{i~ek jemlje slovo. Prosti te svoje: “Ne pozabte na me, ~e bi pra{i~ek buja me ge.” Komaj on rep v svoje roke dobi, `e ga pra{i~ek na tla polo`i. On se gor skoplje no hitro zbe`i, pra{i~ek mu `e na brgü{ah visi. Zdaj {e dobil je on enkrat volo, prime za rep ga, za zadnjo nogo. Dvakrat preple{eta okoli v kalop, pra{i~ek pa v bedro zaseka mu zob. Zdaj se on dere no mo~no kri~i: “Odprite dveri, no primte ga vsi!” Vsi so lovili ga, pra{i~ek je {a, kak da bi neba nikol tam doma. Vsi se prestra{ijo kaj jih je tam, vse je tud precej gratalo sram. Mislijo, zdaj je s kolinami {a, nemo vam jeli klobas no mesa. Zdaj jih je pri{lo krez njega deset. To je pa~ bija en stra{en cepet! Pra{i~ek jih zagleda in tam omedli, hitro ~epijo gor na njem zdaj vsi. Zdaj {e predere mu z no`em goltan, ker je on bija s sovra{tvom obdan. Zdaj se on dere no mo~no kri~i, brate spominja: “Te varte se vsi!” Zdaj pa le v hi{o, `e velki je den! Dosti napravil je vetra nam vsem. To mo pa punli! Do te nede mir, kda de `e visa na pe~i mehir. O~a no mati ne `alita se, ~e mo pojedli vam celo prase! Bog vam dodeli klobase, meso, naj tota hi{a po`egnana bo. Bog vam dodeli mesa no klobas, naj do vas pride zahvalni{ki ~as. Mi pa le pijmo, ~astimo boga, kajti on svoje nakrmiti zna.” Literatura: Damjan J. Ovsec, Velika knjiga o praznikih. Ignacij Koprivec, Kmetje v~eraj in danes. Vera Schauber in Michael Schindler, Svetniki in godovni zavetniki. JELKA P[AJD 1 Ignacij Koprivec, Kmetje v~eraj in danes, stran 78. 2 Ker pa so si v~asih “kolinili” v glavnem pred bo`i~em in se bli`a ta ~as, sem ta mesec za mojo rubriko v literaturi pobrskala o kolinah. 3 Sama dvomim, ~e se osredoto~im na doma~e okolje, da ljudje tu vemo o simboliki svinje. Zagovarjam pisanje {tudije o `ivljenju v Halozah, ki sledi v nadaljevanju ~lanka. 4 Koliko je svinja pomenila kmetu, ka`e tudi copranje in zdravljenje svinj. (Glej v: Ignacij Koprivec, Kmetje v~eraj in danes, str. 200 – 210 in Jelka P{ajd, Trda vera v coprnice, Diplomska naloga.) 5 Ko so tako pojedli celega pra{i~a, so {li k sosedom ali sorodnikom in tam tudi pojedli celega pra{i~a. 6 Krmljena, napitana svinja za zakol, za koline. 7 Posoda (navadno lesena) za svinjsko kri. 8 Blagoslovljena sol na Štefanovo – 26.12. 9 Vite{ki red iz 14. stoletja. 10 Pranje in odstranjevanje sluznice s ~rev. 11 Šiba. 12 Škaml, lesena miza ali orodje, priprava na {tirih nogah, na kateri razkosavajo svinjo. 13 Lon~ena posoda za krop. 14 Za~imbe. 15 Prostor pod napu{~em hi{e. 16 Steklenica za slatino, radensko, v na{em primeru za `ganje. 17 Ne~ka, posoda iz enega kosa lesa za mesenje kruha. 18 Zme~kati, zdrobiti. 19 Slizek, spolzek. Dragi, ljubljeni, vsi kaj vas je tu, ki na koline povabljeni so! Zdaj pa le jejmo vsi z dobre vole svinjo od repa no gor do glave. 9 ZA OBOGATITEV VAŠIH JEDILNIKOV DROBNO – ^AJNO PECIVO lade. Priprava: 20 dkg gladke moke presejemo in dodamo 14 dkg masla, 7 dkg mletega sladkorja in eno drobno jajce. Iz sestavin na hitro ugnetemo testo in ga damo po~ivat na hladno vsaj za pol ure. Nato ga razvaljamo 3 mm na debelo in nare`emo okrogle kolobarje – najve~ do 4 cm velike. Po mo`nosti uporabite valovit okrogli model. Pe~emo v pe~ici pri 180 C. Posebej pripravimo le{nikovo maso iz 2 beljakov, ki ji stepemo v trd sneg, nato jim po~asi med me{anjem dodamo 1/8 kg kristalnega sladkorja. Dodamo {e 1/8 kg grobo mletih le{nikov in sok pol limone. Pripravljeno maso nabrizgamo na skoraj pe~ene kekse, vse skupaj damo nazaj v pe~ico in pe~emo {e 10 minut. Pe~ene ohladimo in v vdolbinico damo ko{~ek sadnega `eleja ali malo marmelade. Dober tek! Nekoliko pred prazniki si pripravimo drobno ali ~ajno pecivo, ki je primernej{e za dalj{e shranjevanje. Med drobno pecivo ne sodijo samo razli~no oblikovani in izrezani keksi, ki jih lahko {e dodatno okrasimo ali nadevano, temve~ tudi razli~no pecivo, ki ga pe~emo v modelih v pe~ici. Sestavljeno je iz podloge, ki je razli~no krhko ali ume{ano testo, nadeva ali iz biskvita. Tako pripravljeno pecivo kasneje nare`emo na manj{e kose poljubne oblike. Tak{no drobno pecivo lahko zaradi neob~utljivih sestavin pripravimo tudi nekaj dni pred prazniki. Med prazni~no drobno pecivo sodijo {e razli~ni keksi (razli~no oblikovani in pripravljeni medenjaki in medene zvezdice, pri katerih sre~ujemo kot za~imbe cimet, mlete klin~ke, vanilijev sladkor in kot rahljalno sredstvo sodo bikarbono ali jelenovo sol). Iz medenega testa pa pripravljamo tudi ve~ino figur ob razli~nih praznikih parkelj, {kof, dedek Mraz. Vsaka figura je po svoje dekorativno obdelana z razli~no obarvano sladko glazuro. Model za poljubno figuro dobite zelo enostavno. Iz revije preri{ite figuro na karton, nato jo izre`ite, model postavite na testo in obre`ite. Grobi robovi se bodo med peko spremenili in zaokro`ili. Sladkorno glazuro (kot je beli led) nana{ajte na figure, ko se pe~eno testo ohladi. LE[NIKOVE TORTICE so keksi oblikovani iz treh delov, treh vi{in in so najbr` ravno zaradi tega dobili ime le{nikove tortice. Sestavljene so iz podlage oz. v krog oblikovanega krhkega testa, iz le{nikove mase ali nadeva in dekoracije, ki je lahko kup~ek marme- 10 krog in konce dobro stisnemo, da se ne odpirajo. Pe~emo 15-18 minut pri 180 C. Tople lahko povaljamo v sladkorju v prahu in jih obesimo na smre~ico. POSEBNI KEKSI IZ KRHKEGA TESTA Sestavine: 50 dkg mehke moke, 2 `li~ki pecilnega pra{ka, 25 dkg sladkorja v prahu, 1 vanilijev sladkor, 2 `li~ki cimeta, 20 dkg margarine, 10 dkg zmletih le{nikov, 2 jajci, malo zmletih klin~kov. Iz testa lahko oblikujemo poljubne oblike keksov ali uporabljamo testo za zavitke, rulade, rezine ali tortice z nadevi. Pribli`ujemo se prazniki, zato vam `elim obilo veselja ob pripravah oz. peki raznovrstnega peciva, sladic in keksov. Ivan Flaj{man BERLINSKE REZINE pripravimo iz krhkega testa, ki je za podlago nadeva (lahko je mandljev, orehov ali le{nikov) ter iz pokrova iz biskvitnega testa. Krhko testo pripravimo iz 25 dkg mehke moke, ki ji dodamo 15 dkg margarine, 8 dkg sladkorja v prahu, 2 rumenjaka in pecilni pra{ek. Iz sestavin ugnetemo gladko testo in ga damo po~ivat. Medtem pripravimo nadev iz 15 dkg mandljev, 15 dkg sladkorja v prahu, 15 dkg drobtin, malo cimeta, 2 `lic rozin in 1 dcl vode. Spo~ito testo razvaljamo v obliko peka~a. Peka~ nama`emo z margarino, potresemo z ostro moko ter vanj polo`imo razvaljano testo. Na testo razporedimo nadev, ~ez nadev pa biskvitno testo, ki ga pripravimo iz treh jajc (beljake lo~imo od rumenjakov). Rumenjakom dodamo 6 `lic sladkorja in penasto ume{amo, nato dodamo {e 6 `lic gladke moke ter preme{amo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga s kuhalnico prime{amo rumenjakom. Biskvitno testo razporedimo na nadev in damo v pe~ico ter pe~emo minimalno pol ure pri 180 0C. Pe~ene rezine do mla~nega ohladimo ter nare`emo na poljubne oblike (kvadrate, pravokotnike, trikotnike) v velikosti enega do dveh gri`ljajev. NAGRADE ZA IZ@REBANE PIZZE SO PRISPEVALI Nada Ducman, s.p. Slom{kova 20, 2250 Ptuj Tel.: 02/771-17-31 KRHKO TESTO Z DODATKOM SKUTE Sestavine: 60 dkg gladke moke, 40 dkg masla, 4 dkg sladkorja v prahu, 25 dkg skute, 6 rumenjakov, limonine lupine. Priprava: Iz sestavin ugnetemo gladko testo in ga damo za pol ure po~ivat. Polovico testa obarvamo s kakavom v prahu, Testo oblikujemo v podolgovat svaljek, ga razre`emo na enakomerne dele, iz njih oblikujemo podolgovate palice in po dve in dve razli~nih barv med sabo zvijemo. Na koncu oblikujemo v GOSTILNA PRI ROZIKI Dragica Esih, s.p. Ptuj Ob~an 27. november 2000 TERMINI V TELOVADNICI VOLITVE V DR@AVNI ZBOR [portno dru{tvo Destrnik objavlja termine v telovadnici, vse zainteresirane ob~ane vabimo, da se udele`ijo posameznih rekreacij. Volitve v dr`avni zbor so za nami. Prav je da ob~ane ob~ine Destrnik seznanimo z rezultati, ki jih je na volitvah v 8. volilni enoti – 9. volilnem okraju dosegel `upan in poslanec Franc Puk{i~, na listi Socialdemokratske stranke Slovenije. V naslednji tabeli je prikazano {tevilo glasov, ki jih je dobil g. Puk{i~ v ob~ini Destrnik po voli{~ih in v ostalih ob~inah. PONEDELJEK 16.30 – 18.00 URE: CVETKO – KARATE (JUDO O[) 18.00 – 19.30 URE : FRANC LENART, JIR[OVCI - NOGOMET 19.30 – 21.00 URE: AEROBIKA – MAJDA PETRI^ (ZASEDENA JE ½ TELOVADNICE) TOREK 16.00 – 18.00 URE: ODBOJKA O[ 18.00 – 19.30 URE: KLUB MALEGA NOGOMETA VITOMARCI, DRBETINCI 34 SREDA 16.30 – 18.00 URE: JUDO - [OLA 18.00 – 19.30 URE: CVETKO – KARATE 19.30 – 21.00 URE: NOGOMET – TALUM, MILAN PETRI^ ^ETRTEK 18.00 - 19.30 URE: JO@E LENART, @ABJAK 59, 2250 PTUJ 19.30 – 21.00 URE : AEROBIKA – MAJDA PETRI^ (ZASEDENA JE ½ TELOVADNICE) PETEK 18.00 – 19.30 URE: KARATE - CVETKO 19.30 – 21.00 URE: NOGOMET JANE@OVSKI VRH – ROBI MARKE@ SOBOTA 16.30 – 18.00 URE: KARATE - CVETKO 18.00 – 19.30 URE : MATIJA ZOREC - KO[ARKA 19.30 – 21.00 URE: VEN^ESLAV KRAMBERGER -REKREACIJA 21.00 - 22.30 URE: JANEZ MURKO – NOGOMET Voli{~e [t. glasov gasil. dom Destrnik osnovna {ola Destrnik postori ob~ine Destrnik Pihler, Levanjci Fras, Placar Lacko, Drstelja ^u~ek, Gomilci Caf, Gomila Kramberger, Lo~ki Vrh Han`elj, Svetinci Prese~ki, Zg. Velovlak Kokol, Jane`ovci ^u~ek, Placar Nipi~, Doli~ Kru{i~, Jir{ovci Kocmut, Strmec Potr~, Zasadi Ob~ina Sv. Andra` Ob~ina Trnovska vas Ob~ina Dornava Ob~ina Gori{nica Ob~ina Markovci Ob~ina Jur{inci P^ Rogoznica in P^ Grajena 67 133 148 86 37 71 38 35 89 81 28 36 57 82 68 23 21 47 158 319 339 368 70 763 % 60,36 78,70 75,90 72,27 58,73 78,02 97,44 74,47 86,41 77,88 54,90 61,02 69,51 81,19 60,71 85,19 70,00 7,79 24,65 26,08 17,11 17,98 6,08 26,51 Prikazani glasovi poka`ejo, da je za g. Puk{i~a v Ob~ini Destrnik glasovalo 1100 volilcev ali 73,19 %. V volilnem okraju je Franc Puk{i~ dobil 3175 glasov ali 26,24 %, kar je bil tudi najbolj{i rezultat na listi SDS v 8. volilni enoti. [portno dru{tvo Destrnik ZDRAVA PREHRANA Strokovnjaki ugotavljajo kako velik pomen ima kombiniranje hrane na na{em jedilniku. Ta ugotovitev temelji na odkritje, da je nekatere sestavljene jedi mogo~e la`e in u~inkoviteje prabaviti kot druge. Klju~ je energija in pravilno kombiniranje hrane najbolj pospe{uje in spodbuja proces prebave. Kombiniranje hrane u~i, da lahko ~love{ko telo prebavi zgolj eno koncentrirano jed naenkrat. Koncentrirana jed pa je vsaka jed razen sadja in zelenjave. V enem obroku ni dobro zau`iti ve~ kot eno koncentrirano jed, ker ~love{ki `elodec lahko prebavi le eno tako jed naenkrat. To pomeni, da beljakovinska in {krobna hrana ne gresta skupaj. (npr. meso in krompir, riba in ri`, pi{~anec in testenine, kruh in sir), smo pa takih kombinacij najbolj navajeni. Pomeni, da lahko v enem obroku zau`ijemo npr. samo meso in solato, katerokoli zelenjavo pa testenine in solato, ne pa vsega skupaj. Solato katerokoli pa lahko u`ivamo pri vseh Ob~an 27. november 2000 obrokih. Za razgradnjo hrane v `elodcu so potrebni prebavni sokovi. Za razgradnjo beljakovinske hrane (npr. meso) so potrebni kisli sokovi, za razgradnjo {krobne hrane (npr. krompir), pa bazi~ni. ^e torej zau`ijemo oboje skupaj, pride do nevtralizacije sokov in je prebava motena. Tako mora telo za razgradnjo hrane izlo~iti ve~ prebavnih sokov, zanje pa potrebuje ~as in energijo. Ker nam telo vzame veliko energije za prebavo, se po kosilu velikokrat po~utimo utrujene, pe~e nas zgaga ali za~utimo prebavne motnje. Beljakovine, ki se predolgo zadr`ujejo v `elodcu, razpadejo, ogljikovi hidrati pa zavrejo. Razpadanja in vrenja pa telo ne more izkoristiti. Tak{na hrana poraja v telesu strupe. Neprebavljena hrana na silo ostaja v `elodcu in gnije, hranilne snovi v njej pa se izgubijo. Tak{na hrana potrebuje pribli`no osem ur, da pride iz `elodca, nato pa {e kakih dvajset ur, da prepotuje ~revesje. Na~elo kombiniranja hrane pravi: “No~emo izgubljati energijo, `elimo, da se hrana zadr`i v `elodcu le kake tri ure, ne da bi razpadla in vrela, brez plinov in napenjanja, zgage in prebavnih motenj.” Pa {e nekaj o sadju: Priporo~ajo sadje `e na te{~e in ~im ve~ dopoldne. Ker sta sadje in zelenjava lahko prebavljiva se v `elodcu zadr`ita le kak{ne pol ure. Ni pa dobro jesti sadja takoj po kosilu, ker se sadje v `elodcu zadr`uje le kratek ~as, ostala hrana pa ne (npr. meso) in sadju prepre~uje, da bi se prebavilo. Tako sadje nima pravega u~inka. Po obroku naj pote~e tri do {tiri ure, do zau`itja sadja. S takim na~inom prehranjevanja ni treba stradati, ampak ravno obratno, zau`ijemo lahko ve~ hrane, pa {e ve~ energije nam ostane za `ivljenje. S tak{nim kombiniranjem hrane se za~nejo tudi procesi huj{anja – seveda, kjer je to potrebno. Odlo~itev pa je seveda Va{a. Nata{a ^eh 11 Nove prilo`nostne po{tne znamke NA[I OLIMPIJCI NA PO[TNIH ZNAMKAH Prve zlate olimpijske medalje v zgodovini samostojne Slovenije so prav gotovo ve~ kot zadosten razlog za izdajo posebnih prilo`nostnih znamk, s katerimi je tudi Po{ta Slovenije po~astila dose`ke na{ih vrhunskih {portnikov. Vesla~a v dvojnem d v o j c u Iztok ^op in Luka [pik sta zaslu`na, da se je na prizori{~u OI Sydney 2000 prvi~ v zgodovini letnih olimpijskih iger razlegala slovenska himna. Iztok ^op je na olimpijskih igrah `e osvojil medaljo. V Barceloni sta leta 1992 z Denisom @vegljem prejela bronasto 12 medaljo, ki sta si jo priveslala v dvojcu brez krmarja. Po nekajletnem tekmovanju v enojcu je ^op leta 1997 spet za~el veslati v “dru`bi”, tokrat v dvojnem dvojcu z Luko [pikom. Mladinski prvak v enojcu, z izku{njami v dvojnem dvojcu, v katerem pa z Erikom Tulom nista bila tako uspe{na, je o~itno pomenil pravo kombinacijo. Nova dru`abnika sta za za~etek premagala “zlati” italijanski ~oln iz Atlante in tako nadaljevala do zmage na svetovnem prvenstvu v Kanadi leta 1999. Od takrat nista do`ivela poraza. Rajmond Debevec je poskrbel, da se je na{a himna sli{ala tudi drugi~. Po manj uspe{nih nastopih na {tirih olimpijskih igrah v preteklosti mu je kon~no uspelo. Eden najbolj{ih strelcev na svetu je zablestel v trojnem polo`aju z malokalibrsko pu{ko. Dose`ek, za katerega si je prislu`il zlato medaljo, je pomenil tudi nov olimpijski rekord v tej strelski disciplini. Prilo`nostni p o { t n i znamki z motivi Iztoka ^opa ter Luke [pika (dvojni dvojec) in Rajmonda Debevca (tekmovanje v trojnem polo`aju z malokalibrsko pu{ko) ter z nazivno vrednostjo 21 tolarjev sta iz{li 16. oktobra. Oblikoval ju je Du{an Braji~, natisnila tiskarna Delo. PO[TA SLOVENIJE Ob~an 27. november 2000