Pregled organiziranosti knjižničnih storitev za slepe in slabovidne v izbranih državah - Vovk, Damjana (Knjižnica, 2011)
Namen: V študiji smo preučili modele organiziranosti knjižničnih storitev za slepe in slabovidne v izbranih državah. Zanimala so nas tudi strokovna in zakonodajna izhodišča ter temeljna strokovna priporočila in trendi, nakazali smo določene terminološke nejasnosti in ovire, ki se pojavljajo na področju izvajanja tovrstne knjižnične dejavnosti. Metodologija/pristop: Eksplorativno-primerjalna študija je bila izvedena v obdobju 2009-2010 in vključuje primerjalno analizo podatkov, pridobljenih z anketo, in analizo strokovne literature. V vzorec je bilo zajetih 14 držav - enajst evropskih ter ZDA, Avstralija in Kanada. Rezultati: Primerjava podatkov je pokazala razmeroma visoko stopnjo heterogenosti v organizaciji knjižničnih storitev, vendar pa tudi razvojni premik od društveno-zasebne in praviloma z dobrodelnimi sredstvi financirane k formalizirani, s strani države podprti dejavnosti. Večina držav ima centraliziran sistem z eno specialno/osrednjo knjižnico, vključevanje splošnih knjižnic je redko. Velik poudarek je na sistematičnem razreševanju avtorskih pravic in širjenju skupine končnih uporabnikov ter implementaciji informacijske tehnologije, ki omogoča večjo produkcijo in dostopnost gradiva v alternativnem formatu. Omejitve raziskave: Zaradi slabega odziva na anketo ter velike raznolikosti v organiziranosti knjižnične dejavnosti in mrež zajetih držav so pridobljeni podatki pomanjkljivi ter deloma neprimerljivi. Izvirnost/uporabnost raziskave: Rezultati študije so uporabni pri oblikovanju modela knjižničnih storitev za slepe in slabovidne v Sloveniji.
Keywords: javne knjižnice; uporabniki s posebnimi potrebami; slepi; slabovidni; knjižnične storitve; primerjalna analiza