Vporaba gob. Znan, veleugleden zdravnik nam piše: V ^Slov, Gospodarju" od dne 28. kimovca 19J8 st« v Clanku: nVarujte se pred strupenimi gobami" napisali stavek: Ako goba, ko jo rarrežeš, postane Irna, ali če dobi v loncu, kjer se kuhat, 6rno barvo, 3« prav gotovo stmpena." iTa trditevi je napačna, kar ve vsakSo, ki gob» pozna. Ravno najbolj strupene gobe: Agaricus aB Amanita phaloides, Amanita mappa in Umanata viepna, ki so si vse sorodne in ki se nemški navadno kot Knollenblatterpilz imenujejo, ne počrnijo. In vei>dar je ta goba, ki se zelo lahko zamenja s šampijonom, vzrok najnevarnejših, skoro vedno smrtnib. zastrupljenj, Dokazano je, da lahko jedna do dveh takih gob povzročujejo smrt. Strupena snov v teh gobab. se imenuje Phallin in začne šele 10—12 ui\ vtosih šele 20—30 ur po zavživanju strupeno ufinkovati, kar je pa tudi vzrok, da je vsaka pomoč prep©z na, ker je strap že prestopil v krvna pota, Sampijois S8 loči od teh gob najbolj na spodnji strani, M je pri šampijonu sivorudečkasta ali rožasta, prl stareiši gobi sivorjava, pri strupenih .vrstah pa vedno b€H la in na drugi strani je kocen strupenib. vrst zdatnci debelejši na spodnjem koncu in gomoljast, Na drugi strani nam je znana cela vrsta zeto dobrih in okusnih gob, ki počrnijo, če se prerežejo? in postanejo kuhane črae, n. pr. znani dedeci, bn&zovke (Boletus scaber), rdeče kapce ali Turki (Boletus rufus), rumene globanje in neke vrste gob, katere Nemci imenujejo ,,der Kuplerpilz" in ki je tdS& zelo okusna goba, čeprav počrni. Zanesljivo strnp»ne gobe so pri nas razun že omenjenib.: 1. Amanit«. muscaria ali mušca, 2. Boletus satvnas ali steklaSa* 3 Boletus pactypus (DickfuJB-Rotling), 4. Sclerodfflsma vulgare (Kartoffel-Bovist), 5. Russula emetict^ (Speitaubling), zelo nevarna goba, ki se lahko ran»nja « rudečkastimi russula-vrstami. Vse te vrste pa vsebujejo strup: Muscarin, kl je manj strupen, lč(Wr aačne kmalu delovati: 1—3 ure po zavžitju gob ic se navadno lahko še iz želodca ali vsaj iz ftrev ofl~ pravi. Smrtnih slučajev je malo znanih. Strupeno zamorejo pod gotovimi razmerami *plivati tudi jurčki (Helvrella-vrste), ki se raili t0g« morajo vedno vrofce popariti in vodo odliti. in va* drug« gobe, 6e so starejše ali če so delj 6asa telfc1«. V tem oziru treba velike previdnosti! Za nekatere gobe nisem mogel dognati sloveaskHi imen. Hvaležen bi bil, Že bi jih zvedelt Dr. Fr. *.