Narodni Gospodar GLASILO GOSPODARSKE ZVEZE. člani Gospodarske zveze dobivajo lisi brezplačno. Sklep urejevanja 5. in 20. vsaxega meseca. Cena listu za nečlane po štiri krone na leto; za pol leta dve kroni; jC Cene inseratom po 20 h od enoslopnc petit - vrste, za večkftitno za četrt leta eno krono; posamne številke"po 20 h. t insercijo po dogovoru. Telefon štev. 143. V Ljubljani, 25. julija 1900. Poštno-hran. št. 849.872 Kako zboljšajmo svoje gospodarstvo ? (Piše A. Š treke 1 j.) III. Zboljšajmo svoje polje. (Nadaljevanje.) Mnogo je tedaj rastlin, ki bi nam dajale morebiti večc dohodke nego nam jih daja sedaj žito. Samo si je treba pravo izbrati, ki bo vgajala deželi, zemlji in času. Da, času tudi, kajti nič nam ne pomaga, če še toliko pridelamo, a ne moremo pridelka spečati. Času pa vgaja ona rastlina, katero svet najbolj išče, a je ne more v polni meri dobiti. Rastlina se radi tega podraža, zveča se pridelovalen dohodek, a stroški ostanejo tisti — njegov dobiček je radi tega tudi veči. Čisti dohodki našega polja pa niso odvisni samo od rastline, ki jo pridelujemo, ampak tudi od pridelovanja samega. Naše pravilo pa hodi tudi tu: z majhnimi stroški mnogo doseči. Skoda je le, da se naš kmetovalec ne drži tega zlatega pravila. Kako pa se zamore z majhnimi stroški mnogo doseči? Kmetovalci v drugih deželah vedo to že zdavno. %e prej sem omenil, kako nado-mestujojo Amerikanci, kjer le morejo, človeško moč z živalsko ali pa s paro. Posnemajmo jih! Ne rečem sicer naj kar kupimo parni stroj, ne, moje mnenje je drugačno. Jaz mislim, da hi se dalo tudi pri nas mnogo nadomestiti z živalsko silo in z dobrim orodjem, kar moramo opravljati sedaj z rokami. Rad bi našteval tu različne priprave, ki nadomeščajo ročno delo, toda to bi me preveč zavleklo. Če si naroči bralec cenik kake veče tvrdke za kmetijsko orodje, lahko vidi take priprave tudi v podobi. Ne morem si pa kaj, da bi ne omenil, koliko dela bi si lahko prihranili, če bi rabili dobre brane in valjarje za razbijanje grude (kep), če bi okopavali z okopal-nikom, sejali s sejalnikom itd. Drugi taki stroji so za žetev in mlatvo, za košnjo, grabnjo in preobračanje sena. Dobijo se celi stroji, ki žanjejo žito, stavijo ga v enake snope in ga ob enem sami povežejo! Take stroje si nabavijo lahko seveda samo največi posestniki. Pa tudi drugih si ne more vsak navaden gospodar kupiti. Vendar pa je to na ta način mogoče, če se več sosedov združi. Stroški se na ta način radelijo. Tudi če si priskrbi en gospodar eno pripravo, drugi drugo, tretji tretjo in si jo potem medsebojno posojujejo, dosežejo svoj namen. Slabo orodje pa nam ne pomore mnogo k cenejemu pridelovanju. Kakor ne morejo konkurirati tvornice s starimi, okornimi stroji s tvornicami, ki pridelujejo z moderinim stroji in majhnimi stroški boljše in več blaga, ter morajo v tej konkurenci propasti, tako je tudi pri kmetovalcih. Tudi mi se ne moremo bojevati z našim slabim poljskim orodjem proti onim poljedelcem, ki imajo boljše orodje in jim je zato mogoče laže) in več pridelovati ter z nižjo ceno prodajati. Pri nas se strašansko greši v tem pogledu. Se celo popolen plug, ki je najbolj važna kmetova priprava, je pri nas nekaj redkega. Vendar priznavam, da gre zadnja leta, kar se tiče poljskega orodja, v nekaterih krajih na Slovenskem nekoliko na bolje. Rečem pa, samo v nekaterih krajih, kajti so tudi kraji pri nas, ki imajo tako slabo orodje, kakor morebiti nikjer v celem našem cesarstvu. Poglejmo samo Istro in Kras! Tako siromašnega ljudstva kakor je istrsko se ne najde z lahka. In vendar bi bila lahko ravno Istra avstrijski vrt. Sedaj pa ni, ampak je pusta dežela, za kar je preveč uzrokov, nego da bi jih zamogel tu naštevati. Povem pa naj le, da dela istrski kmet še vedno tako, kakor so delali pred tisoč in morebiti več leti njegovi očetje. Vsaj v poljskem orodju ni videti nobenega napredka. Njegov plug je še vedno popolnoma lesen, če odštejemo okorno skovan lemež na njem, brana obstoji iz par frask ali pa iz štirih v okvir zbitih stebričev, in če opustimo še jako primitiven voz, lahko rečemo, da istrski kmet ne pozna drugega vprežnega orodja. Saj mu tudi ni dana nikjer prilika, da bi ga videl, kajti kmetijski napredek zadnjih let ni ostal v temi samo istrskemu kmetu, ampak v isti meri, če ne še bolj, tudi istrski gospodi, ki je lastnica večih posestev. Kako težavno je oranje z lesenim drevesom, posebno v težkih istrskih zemljah, razvidno je tudi že od tega, da vpregajo predenj po tri in več parov močnih volov, a delo ni baš tako, kakoršno bi moralo biti pri taki sili. Prepričan sem, da bi se s parom volov in z dobrim železnim plugom popolnoma nadomestilo. Mnogi se izgovarjajo, da železen plug ni za njih zemljo, da se polomi itd. Seveda so ti izgovori brez utemeljitve, kajti ravno tisti, ki to govore, morebiti še pravega pluga videli niso, kaj pa še, da bi skušali ž njim delati. Pa tudi delo starega lesenega orala je vse drugačno nego pluga z dobro kovanim lemežem, z železno, pravilno zavito, gladko desko, pluga, kateri se po volji vodi in obrača. Staro oralo nima posebnega noža, ki bi zemljo pred desko rezal, marveč opravlja to delo lesen stebrič ali pa debel železen klin. Kakor je težavno delo, če hočemo rezati kruh z noževim hrbtom mesto z ostrilom, ravno tako težavno je oranje s takšnim oralom. Ker je deska na tem oralu lesena, zato navadno raskava, ravna, večinoma nizka in dolga, prime se je prav rada zemlja in obtežuje s tem delo. Ker je nadalje deska navpično položena, ne more se zemlja dovoljno preobrniti, marveč se pomakne le nekoliko na stran. Ce je zemlja bolj težka, se tudi ne more s tem drevesom zrahljati. Leseno drevo tedaj bolj odmika zemljo, nego da bi jo rahljalo in obračalo. Njegovo slabo delo vidimo najboljše, kadar podoravamo gnoj. Polovica in včasih tudi več ga ostane na vrhu. Vse drugače pa deluje dober železen plug. Deska je pri njem gladka, svedru podobno zavita, ne predolga in pritrjena neposredno na lemež. Zemlja, ki jo poslednji in pa na gredlju pritrjeni nož odrežeta, gre najprej po lemežu navzgor, ovije se ob deski na desno ter se na nji popolnoma preobrne. Pri tem preobračanju se zemlja deloma razpusti in zrahlja. Zemeljska plast, ki je prišla od spodaj na površino, sprhni na zraku in odpre rastlinam nove redilne snovi. (Dalje prih.) Kmetijstvo. Vinogradništvo in vinarstvo. Zavrelka ali Mrsa. Ta jako nevarna bolezen na vinu je pri nas v poletnem času nekaj jako navadnega. Posebno šibka črna vina iz mokrotnih let, ko je grozdje močno gnilo, so jej jako podvržena. Vendar ne prizanaša tudi belemu vinu, če pride to v sod, katerega je zavrelka pokvarila. Oni, kojemu vino zavre ali se mu zbirsi, ni nič kaj prav čislan kletar. Njegova klet je navadno zamazana, a reda ni v nji nobenega. Vino se v sodu le malokedaj polni, še manjkrat pa pretaka. Včasih stoji vino celo zimo in morebiti celo leto na drožju. Neumni kletar misli, da d& drožje vinu moč, toda se močno moti. Nesnaga in malopridnost je prvi uzrok tej bolezni, kajti s tema lastnostima priklatijo se v klet in v vino tudi neke glivice, ki vino zavrejo. Te glivice so tako majhne, da jih s prostim očesom ne vidimo a z drobnogledom le komaj. Kaj nam je tedaj storiti, da se nam ta bolezen ne priklati v klet? V prvi vrsti držimo se snage in vino večkrat zalivajmo in pretakajmo. Pretakati je mlada vina vsaj štirikrat v letu in sicer pred božičem, meseca marca ali aprila, meseca junija ali julija in v začetku oktobra. Ce se pa vino večkrat pretoči, tem bolje je. Mošt iz gnilega grozdja naj povre na zdravih tropinah in naj se dene v sod, ki se je zapuhal nekoliko z žveplom. (Glej št. 6. „Narodnega Gospodarja11.) Tudi je paziti, da se vino po leti preveč ne vgreje, zato naj se hrani vedno v hladni kleti. Se celo prevažanje v vročini vzbudi včasih bolezen. Zavrelko se spozna na tem, da se začne vino peniti, da pre-minja barvo in okus ter zgublja kislino. Črno vino postaja rujavo a belo bolj temno, oboje pa se moti. Vino diši, kakor bi bilo poparjeno in če se je bolezen že močno vkoreničila, je jako zoperno. Ako se zapazi že prve pojave bolezni, d& se vino še rešiti, če je pa bolezen že daleč, je izgubljeno. Niti dobrega žganja ni mogoče dobiti iž njega. V prvem slučaju naj se vino brž pretoči v sod, ki je z žveplom močno zapuhan. Res da izgubi s tem črno vino nekoliko barve, toda vsaj ostane nekaj časa pitno in zabrani nadaljno kvarjenje. Vendar naj se vino kmalu porabi. Kdor ima ali si lahko izposodi pasteri-zatorja, to je orodje, v katerem' se vino v ceveh segreje na GO0 C., je najbolje, da rabi to pripravo. Pasterizovanje ne dil vinu nobenega duha, ga nič ne pokvari a vbrani mu skoraj gotovo bolezen. Posoda, v kateri se je vino zbirsilo, naj se z vrelo vodo, kateri se je dodalo več vode in nekoliko žveplene kisline, večkrat opere in oriblje. Potem naj se napolni s čisto vodo, ki ostane nekoliko dni v nji. Kadar se posoda spet rabi, naj se ne deva v njo, vsaj v prvič ne, najboljega vina, ampak če mogoče le domačo pijačo. Če se pokvari slednja ni toliko škode kakor za drago vino. A. Štrekelj. Sadjarstvo. Kako napravljati sadni mošt. Sadno drevje obeta nam letos prav bogato in ne znamo, kaj bo s tolikim sadjem, če mu bo cena tudi letos tako nizka, kakor je bila navadno v dobrih letinah. Človeka sicer jezi, da mora dati svoje blago s ceno, katero postavijo drugi po svoji volji, toda kaj mu pomaga, če ne zna sadja na kak drugi način, ki bi mu prinesel več dobička, uporabiti. Ali naj ga pusti, da mu se-gnije? Kam pa s potolčenim in s slabejim sadjem, ki se ne da za nobeno ceno prodati? Če znamo, kako se napravlja iz sadja most, sušje, sok, marmelada itd., izognemo se mnogi nadležni skrbi in sadje mnogokrat bolje uporabimo nego bi ga prodali. Saj se dajo tudi taki pridelki dobro prodati, če so prav napravljeni. Najbolj navadna, najbolj priprosta in včasih najbolj koristna je uporaba sadja za mošt. Sadni mošt ni samo jako cena pijača, marveč tudi jako dobra in prav zdrava pijača. Posebno če ga znamo narediti kakor je treba, prekosi marsikatero vino iz grozdja. Saj sem imel mošt, o katerem bi nihče ne dvomil, da ni pravo vino. Sadni mošt napravlja se iz različnega sadja, najbolj pogosto pa iz jabolk, hrušk, grozdja sv. Ivana, kosmulj, včasih tudi iz črešenj in sliv. Slednji dve sadni vrsti pa niste za mošt prav sposobni,* ker nimate dovolj kisline. Če pa zmešamo črcšnjev mošt z moštom iz grozdja sv. Ivana, d tl ta zmes lahko izvrstno pijačo. To je tem lažej mogoče, ker zorita oba sadeža skoraj isti čas. Najboljši mošt, pravijo, da dajo jagode, za naše kraje pa so večinoma predrage, da bi jih v ta namen porabili. Glavna sadeža za mošt sta vendar še vedno jabolka in hruška. Vendar tudi to sadje ni vse enako dobro. Nekatero dtl bolj mehke mošte, drugo bolj trde, tretje šibke, četrto močne, peto čiste, šesto motne itd. Mošt s srednjimi lastnostmi naredimo, če zmešamo različno sadje. Za mošt se d& uporabiti pa tudi le deloma zrelo sadje, ki je odpalo z drevesa, bodi si, da ga je črv spodjedel, bodisi veter otresel ali pa da je odpalo vsled suše. Posebno v bolj vročih legah ostane jako težavno vse sadje na drevesu. Drevo, ki obeta meseca j unija mnogo kvintalov sadja, obdrži včasih samo nekoliko kilogramov zrelega sadja. Vse drugo počepa polagoma na zemljo. Tako sadje naj se skrbno pobira in hrani, da se skupi veča množina a potem porabi za mošt. Povem naj samo, da sem napravil pred par leti iz takega sadja v sadovnjaku, ki meri 5 oral zemlje nad 70 Id prav dobrega mošta, ki je bil vreden okoli 7 00 gld. Zdravo sadje sem seveda prodal ter skupil zanje nad 1000 gld. Koliko nese sadno drevje, če se pravilno ž njim ravna in če se sadje pravilno uporabi, znam povedati sam prav dobro. Za mošt smemo rabiti samo zdravo sadje. Kar je na njem gnilega, moramo odstraniti, ker bi dala gniloba povod nekaterim mo-štovim boleznim. Da dobimo zdravo sadje, ga moramo brati z rokami. Za ta posel so najbolj sposobni dečki. Sadja se tedaj ne sme klatiti s preklo, ne otresati. Slednje je dovoljeno samo, če se sadje kmalu zrnasti. Sadje, ki ni popolnoma zrelo, in pa ono, ki je odpalo pred časom z drevesa, treba je nekoliko časa mediti. Najboljše je, če se postavi sadje v nizki plasti na slamo. Z medenjem se spremeni škrob v sladkor in radi tega postane mošt iz mejenega sadja bolj močan. Seveda je paziti, da sadje med tem ne gnije. Gnilo naj se večkrat odbira. Tudi že zrelo sadje je dobro pustiti par dni, da se medi in napravi več sladkorja. Ko smo sadje tako pripravili, pričenja se maščenje. To delo se opravlja na različen način. Kdor ima mnogo sadja, je najbolje, da si priskrbi mlin za maščenje sadja, ki stane okoli 35 gld. Ta mlin je podoben onemu za grozdje, vendar so valjarji kameniti a vrhu njih se nahajajo na vretenu noži, ki sadje najprej razrežejo. Z njim se mnogo dela prihrani. Kdor pa ima manj sadja, pomaga si lahko na sledeči bolj priprosti način: Sadje se dene kakih 20 cm na visoko v široko, bolj nizko, toda močno kado (plavnik ali bedenj). Tu se sadje z lesenimi bati tako dolgo tolče, da se razdrobi. Bat si lahko vsakdo sam pripravi, če prežaga kakih 20 cm razsebe drevesno deblo in nasadi izžagan čok na leseno držalo. Da se sadje boljše razdrobi, deva naj se le po malem v bedenj. Zdrobljeno sadje pride v stiskalnico ali prešo. Najboljše so lesene stiskalnice. Železnih ne priporočam, ker se spoji čreslovina, ki se nahaja v moštu z železom, a mošt rad počrni po tej spojini. Črno barvo zadobi pa mošt navadno še le po nekolikem času in sicer še le ko smo ga natočili v kozarec ali če je bil nekoliko časa na zraku. Stiskati je treba tako dolgo, dokler teče mošt iz stiskalnice. Kadar se pa ta ustavi, razpusti naj se stiskalnica in tropine naj se v bednju spet nekoliko pre-tolčejo. Tudi ne de nič, če se jim pridene sedaj par litrov vode (2 do 4 litre na kvintal sadja). Pretol-čene tropine stiskajo se v drugič in če treba še v tretjič. Iz 100 Jcg dobrega sadja računi se navadno 50 do 60 litrov mošta. Jabolčni mošt ima povprečno 9 °/o sladkorja in 7 °/o kisline. Boljše sadje d Itr. buteljka po 60 ali 1*20 K Vrhpoljec črni po 2 K buteljka in Pikolit po 2 K 40 vin. Pošilja se v sodčkih nad 56 litrov. Na zahtevanje pošljejo se vzorci. — Večjim odjemalcem se dovoli primeren rabat. Kmet. zadruge ! Svoji k svojim ! ® e © e ® e © 6 © 0 © 'TTTTirTTizTTrrrTjrTTriiTTTirizjririrTiiii^ ♦ Odlikovan s 400 zlallml, srebrnimi In bronastimi kolajnami. ♦ Ph. Mayfarth & dr. c. kr. edino priv. tovarna kmetijskih strojev, livarna in fužina -•h- na par -t~*- . f n DUNAJ J II., Taborstrasse 71 ima v zalogi ročne, na gepeljne in na par patentovane mlatilne stroje, gedeljne, najnovejše čistilnike za žito, trijerje, rebljače za koruzo. Samodclujoče patentovane brizgalnicc za vni-čenje njivne gorčice, „Syplionia66; premakljive parne kotle za napravo živinske krme; stiskalnice za seno in slamo, ročne, premakljive ali nepremakljive; jeklene pluge, brane za travnike, za mah, na člene in diagonalne; najboljše stroje za sejati, „Agricola“; stroje za košnjo detelje, trave in žita; grablje za seno in za žito. Patentovane aparate za sušenje sadja, zeleujav i. dr.; stiskalnice za grozdje in sadje; rebljače za grozdje; stroje za rezanje krme; ročne mline za žito; stroje za rezanje repe. F«« se izdeluje po naj novejših napravah. Obširne cenike In mnogoštevilni! i)rlznimska pismu zastonj. Zastopniki in prekupci se iščejo. '\ritiiTijrTTTTTiimTiirziiiiiixziTiiTrTri' Šivalni stroji in kolesa Tovarniška zaloga Ivan V Ljubljani Dunajska cesta 17 priporoča svoje najbolj priznane Šivalne stroje in kolesa Ceniki se dopošljejo na zahtevanje zastonj. m "V. T. ZBott T7- Staro mesto, Malć namčstf, č. 142—I. Trgovec s stroji in kovanim blagom za vsakovrstne rokodelske potrebe priporoča stroje in orodja za vrtnarje, gospodarje, sadje-rejce, gozdarje, vinorcjce in čebelarje; jeklene kopače, lopate, grablje, motike, rovke, plevke, strgalke, prahulke za konje, _ nože, zobovje k žagarn, cevi za vodovode, demante za stek- Žž§» larje, pasli za krte, miši, podgane itd., škarje za konje, go- povejo živino in ovce, ostrine k rezalnim strojem, amerikanske vile, podajalnike, merila, vage, lote, stroje travoreznike. Potrebe za dom in kuhinje, mesarje in prekajalce mesa, škarje za brke in lase, angleške britve; domače telegrafe in njih posamezne dele. Cenike na zahtevanje. < Zaloga in kletarstvo na Glincah št. 20 pri Ljubljani na lastnem posestvu. Slov. vinogradniško društvo v Ljubljani registirovana zadruga z omejeno zavezo priporoča svojo veliko zalogo pristnih domačih vin starih in novih iz Dolenjske, Štajerske, Istre, Vipave in Goriške. Vino je deloma doma prešano, isto oddaje se v sodih in fino vino v steklenicah. Na zahtevo pošiljajo se uzorci brezplačno m —lil * ^ C. in Icr. priv. tvornica za gasilno in kmetijsko orodje R. L SmgM-a v Čehu na Moravskem nudi vsakovrstne brizgalnice za gasilna društva najnoveje sestave s sesalno in tlačilno o prtino na obeh straneh ter s patentom proti zmrzlini. — Brizgalnice proti peronospori, vsakovrstne cevi iz konoplje in gume; dalje gospodarske stroje vsakojakih vrst. Ceniki brezplačno. Vlačila tudi na obroke. Podružnica R. A. SmeKal f v Zagrebu. Slovenci, kupujte doma! Kmetijsko društvo v Dobrepoljah ima v zalogi dobro obležati s*" SIR dvojne vrste, masten in pust za delavce. Razpošilja se po pošti ali železnici v celih hlebih od 25 do 30 kg, pa tudi v manjših kosih. Razpošilja in odgovarja se točno. Vnanja naročila se izvršujejo točno proti poštnemu povzetju. Gabrijel Piccoli lekarnar v Ljubljani, Dunajska cesta dvorni založnik Njegove Svetosti papeža Leona XIII. Lekarnarja Piccolija zobne kapljice, vsled najvišjega priznanja in dovoljenja 1 steklenica 40 h. Štefanijine kapljice imenovane, devajo se na pavoli v votli zob ali pa se namaže bolna čelust, so učinkujoče sredstvo proti zobobolu. Odlični profesorji in zdravniki priporočajo lekarnarja Fmcohja tinkturo katera krepi želodec, provzroča veselje do jedi, upliva na pre-bavanje in odprtje, zlasti pri onih, ki trpijo stalno na telesnem zaprtju. — 1 steklenica 20 h., 12 steki, z zabojem vred 2 K 52 h. Pri slabokrvnih in nervoznih ali vsled bolezni oslabelih otrocih kakor tudi pri odraslih se uporablja lekarnarja Piccolija z najboljšim vspehom. Ima 20 do OOkrat toliko železa v sebi, kakor druga China-vina, katera nimajo železnato vino pogosto niti toliko železa, kot navadno namizno vino. Cena polliterski steklenici 2 K. Najboljše sredstvo, da se ohranijo konji, krave, teleta, voli, prešiči, ovce itd. zdravi in močni, je lekarnarja Piccolija v , , « , . katerega cenijo in radi kupujejo živinski prašek, „ . * 7 Zavojček 50 h., 10 zavojev C. In kr. izklj. privil, tvornica za čistilnice (trlerje) N. HEID X" Čistilnice in stroji za sortiranje različnega žita. Special-trierji za čiščenje leče, graha, fižola, ogerščice, lanenega semena, prosa itd. s patentovano pločevino; izborno čiščenje, brez vsake zgube dobrih zrn. Tricr za čiščenje detelje od pre-denice in drugih škodljivih primesi. Excelsior-mlini za razdrobljenje (Patent Heill) za razdrobljenje in mlenje rži. ječ-l mena, ovsa, koruze, fižola itd. Ti stroji so zelo lahko gonljivi, (ročni na gepel in na par), so zelo po ceni ter se le počasi izrabijo. Popolna oprava za skladišča, 2>o najnovejšetn sistemu. ”"V ES Ese m MS m m m m m to >50 pozor! sjp Naiboliša kisla voda j® o O 5!) to 83 s k; £ 6 it »Marijin studenec« C/D 0 Sto si s) — v okraju Rogatec. —r^-= S E 'si .a O ^ Q O) ^ S Ta slatina je bila po g. profesoiju dr. J. Grottliebu v Gradcu V* 0 S" e analizovana in soje ta analiza iz 30. zvezka št. 14, str. 191 1.1858 o1 ^ 'tž .o sejnega poročila matematično - prirodoznanskega razreda cos. akade- 0 »D mije znanosti na Dunaju v posebni brošuri odtisnila in se na str. 11 • "S6 s te brošure potrjuje, da se more „Marijin studenec" prištevati naj- r2 močnejšim natronovim studencem, in da presega z ozirom na mno- O O K e žino svojih delov, osobito dvojno oglenokislega natrona najbolj slo- OS veče studence te vrste, kakor studenec v Bilinu, Vicliy-ju, Ems-u, Selters-u in Rogatcu. m m 1 m r iiliaitlSESS Izdajatelj: Gospodarska zveza v Ljubljani. Odgovorni urednik dr. Viljem Sclnvcitzer, odbornik Gospodarske zveze v Ljubljani. — Tisek It. Miličeve tiskarno v Ljubljani.