Krizna tranzicija (ali postmodernizacija), kriminaliteta in strukturno nasilje - kriminološki vidik - Kanduč, Zoran (Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 2010)
Beseda "tranzicija" označuje prehod iz "socialističnega" sistema v tržno kapitalistično socialno formacijo (v širšem pomenu pa tudi demokratizacijo nesocialističnih režimov, npr. v Južni Afriki in v nekdanjih latinoameriških diktaturah). Ta oznaka pa se neredko nanaša tudi na preobrazbo modernih/industrijskih kapitalističnih družb, tj. na kompleksne procese, ki jih - v pomanjkanju bolj domiselne oznake - opisuje pridevnik "postmoderni".
Keywords: družbeni procesi; kapitalizem; kazensko pravo; kriminaliteta; strukturno nasilje; tranzicija