314 Gospodarske izkušnje. Kako zeleni izrediti debele korenine? Znano je, da po mestih zeleno sploh pridevajo mesu zato, da je juha bolj okusna, pa meščani tudi korenino od zelene, kuhano in zabeljeno z oljem in jesihom, zel6 radi mešajo med krompirjevo, pesino in drugo zeleno solato, zato se tudi debele zelenine korenine prav dobro plačujejo. — Pa zelena ima pod zelenjavo svojo brezštevilno tankih koreninic in sama od sebe izredi prav droben koren. Kdor si hoče pa izrediti debelo korenino, naj ravna tako-le: V drugi polovici meseca avgusta odkoplje naj krog in krog vsake zelene prst, ob-trga vse stranske koreninice ter pusti samo srednji glavni koren, potem se zelena zopet obsuje z gnojno kompostno prstjo. Za daljno gnojenje namesa se v posodo zato med vodo pepela in saj ter se to redko mešanico zelena zaliva ves mesec september vsak teden po enkrat, in tako se zelena nenavadno debeli, nima rujavih lis in je prav lepo belega in okusnega mesa.