Lipoidna pljučnica po aspiraciji mešanice petroleja in parafina med predstavo "bruhanja ognja" - Triller, Nadja (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Požiralci ognja uporabljajo med predstavo bruhanja oz. požiranja ognja mešanico ogljikovodikov. Aspiriranje te mešanice lahko povzroči hudo lipoidno pljučnico. Predstavljamo dva bolnika s hudo lipoidno pljučnico, ki sta med predstavo bruhanja ognja po nesreči aspirirala mešanico petroleja in parafina. Zaključki. Podaljšano zdravljenje z antibiotiki in sistemskimi kortikosteroidi je bilo uspešno. Spremembe v pljučnem parenhimu so skoraj popolnoma izginile.
Keywords: Nafta; Occupational Exposure; Paraffin; Parafin; Petroleum; pljuča; pljučnica; Pljučnica lipidna; Pneumonia, Lipid; Poklicna izpostavljenost; zastrupitve