Usodna emonska lepotica - Sivec, Ivan (knjige, 2021)
Pred dva tisoč leti so Rimljani na ozemlju zdajšnje slovenske prestolnice zaorali tako imenovano prvo brazdo in začeli postavljati novo rimsko mesto - Emono, legionarjem pa so začeli deliti zemljo vse tja do planin in južnih rek. Staroselci so se seveda počutili ogroženi, na naše ozemlje so začeli iznenada prihajati bogati trgovci, obrtniki, gostilničarji, pa tudi suženjska delovna sila. V lepo sužnjo Tesalijo se nesmrtno zaljubita kar dva staroselca, in sicer Ekaj in Brok, pa tudi sin rimskega patricija Gal. Bodo Rimljani uspeli na hitro zgraditi Emono, predvsem pa, kdo bo osvojil emonsko lepotico, ki igra povrhu še izredno lepo na harfo in iz nje izvablja nebeško lepe zvoke?