How do local authorities prepare their headteachers in Taiwan? - Chen, Hung-Chang (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Študija je proučevala razvijajoči se pristop k službenemu usposabljanju za pripravljanje vodstva šol na Tajvanu, tj. administrativno nastavitev (AN) ravnateljev začetnikov na izobraževalnih področjih, in sicer z očmi Foucaultovega pojmovanja disciplinske oblasti in na podlagi metodologije študije primera z napol strukturiranimi intervjuji in analizo dokumentov. Izsledki kažejo, da ravnateljev začetnikov v programu AN niso samo razvijali v uspešne šolske vodje, temveč jih tudi disciplinirali. Prevladujoči program AN v lokalnih upravah uteleša novo disciplinsko tehnologijo, ki jo lokalne oblasti uporabljajo ne samo za zagotavljanje produktivnosti vodij šole, temveč tudi njihove poslušnosti in krotkosti. Sestavek torej prispeva alternativni teoretični pogled na pripravo vodstva šol.
Keywords: ravnatelji; schools; leadership; vodenje; preparation; strokovna usposobljenost; profesionalni razvoj; administrative placement; Foucault; Tajvan; disciplinary power; Taiwan