Politično življenje izginulih - Kralj, Gašper (Časopis za kritiko znanosti, 2005)
V prispevku je najprej predstavljen kontekst Gvatemale, v katerega je nadalje umeščena etnografska refleksija iz opuščenega plantažnega posestva na vzhodu dežele. Primer je dan v presojo, kako misliti oblast v skrajnih različicah neoliberalne ofenzive kapitala. V drugem delu se besedilo osredotoči na možne izhode, predvsem estetsko-politične prakse svojcev izginulih (desaparecidos) med dolgoletnim vojaškim konfliktom. Študij primera je HIJOS, kot prostor srečanja, kjer so otroci izginulih svoje osebne zgodovine poenotili v pričevanje o celi generaciji družbenih upornikov. Na ta način so se postopno preoblikovali v kolektiv, sposoben političnega življenja, javnega branja realnosti in snovanja sveta po svoji podobi.
Keywords: dissappeard; izginuli; naracija upora; social anthropology; nova družbena gibanja; narratives of rebellion; Latin America; socialna antropologija; Latinska Amerika; new social movements; HIJOS; Gvatemala; Guatemala