Poteptana ljubezen - Švajncer, Marija (knjige, 2024)
Življenje ni velika filozofija, temveč je kopica drobnih poniglavosti. Kadar je mlada ženska spremljala dogajanje na svetovni politični sceni, se ji je včasih dozdevalo, kot da so se ljudje zbrali v veliki hiši in zdaj drug drugemu nagajajo. Gre jim za to, kdo bo koga, kateri od njih se bo bolj uveljavil, dokazal svojo moč in se povzpel nad preostale, predvsem pa, komu bo uspelo, da si bo nagrabil čim več denarja. Roman Poteptana ljubezen pisateljice, pesnice in filozofinje Marije Švajncer na duhovit in ironičen način govori o ljubezni med mlado ženski in moškim, razmerjem med humano in svojemu poklicu predano terapevtko in partnerjem, ki se čedalje bolj predaja nečednim poslom in se osebnostno spreminja. Vsak po svoje zapolnjujeta čas v kaotični družbi in razburkanem svetu ter se tudi sama znajdeta v skrajnostih, zapletenosti in nerazrešljivosti medsebojnega odnosa. Dogajanje se izrodi v položaj, ki ima z literarnega vidika prvine kriminalke.