Rež in pšenica Rež in pšenica imate vlaknate koreninc. A iz korenin m priraste, kakor pri zeliščili, sofinato stelilo, ncgo travua bil. Bil jc volla, okrogla ia koleačasta. V kolencih atoji]O zrnje poSIjemo v mlin, ijer se ztnčlje t raoko. Iz moke pečemo k r u h. Bezeaa moka nij tako bela kakor pšenična; zatorej ima tudi krah temnejšo barro; praviino mu doniaf ali žrn krub. li bele pSeniCne moke peM nzlifine peknrije in ^ssikoTTsttie mofmte jedi. Suhe pSenifue in reiene bili imenajeino slamo. Slamo rabinao v pletenino, posebno pgenično slamo v pleteaje slatuaikov. Po kmetib pokriv&jo 9trehe a slamo, devajo jo v postelje in jo tndi žirini pokladajo. Drobno zrezana slama je živiui dobra klaja. Stvdri, ki se rade starejo, kakor steklene posode i. t. d., orijamo v slamo, kadar je kam iiošljemo. Tudi ceTf pri vodnjakib p« zimi s slamo ovijeniOi da Toda t njib ne znirziie. Kadar zrnje t klasji dozori, potlej se stebla i»auše in korenine poginejo, U) je, druzega leta ue poganjsjo ve6. Kmetu je tedaj treba vsako leto pše-nico in rti sejati. I. T.