logo
išči
išči tudi po celotnem besedilu
išči tudi po Europeani
Epošta:
Geslo:
Prijava
 

>>
<<
 
Odpravljanje napak
Ste pri uporabi portala naleteli na napako pri gradivu (manjkajoče številke, manjkajoče strani) ali podatkih o gradivu (napake v metapodatkovnih zapisih)? Pošljite nam sporočilo z opisom napake na dlib@nuk.uni-lj.si in v najkrajšem možnem času jo bomo odpravili. Pri zagotavljanju čim višje kakovosti naših storitev šteje tudi vaš prispevek.
Virtualne razstave
Odloči se pravilno! Propaganda v času druge svetovne vojne na slovenskih tleh.

70-letnico konca druge svetovne vojne na naših tleh obeležujemo z digitalizacijo medvojnega gradiva. Virtualna razstava prikazuje trosilne listke, ki s svojimi kratkimi a bistvenimi sporočili v sebi nosijo resnični duh medvojnega časa.  več

arhiv razstav
 
 
video
 
Na današnji dan
Mnenja uporabnikov
Dokler mi ni prijazna gospodična iz NUK-a povedala, da obstaja tudi digitalna knjižnica, sem po raznih antikvarjatih brez uspeha kot mona iskal neko revijo. Potem sem šel samo na dlib.si in skoraj v trenutku našel tisto, kar sem pred tem dolga leta zaman iskal. Hvala lepa za razsvetljenje.

Andrej Remškar

napišite svoje mnenje
 
Novice
25.5.2016
Slovenski izseljenski in zamejski tiski
Slovenci so se v različnih zgodovinskih obdobjih izseljevali iz matične domovine in povsod, kjer so se naselili, pustili svoje sledi. Negovali so svojo kulturo, jezik, običaje in poskrbeli za pisano besedo. Kar ena petina pripadnikov slovenskega naroda živi izven meja Republike Slovenije, številna je tudi tiskana beseda, ki je nastajala in še nastaja izpod slovenskih izseljenskih in zamejskih peres. Del te »produkcije« je v digitalni obliki dostopen na portalu Digitalne knjižnice Slovenije, kjer lahko listate med izjemno raznovrstnim časopisjem in mnogimi knjigami.
4.5.2016
Simpozij ob 75-letnici Brede Smolnikar
21. aprila 2016 je v čitalnici Rokopisne zbirke NUK potekal simpozij ob 75-letnici pisateljice Brede Smolnikar in njeni razstavi Ena s špago zvezana. Prispevke si sedaj lahko ogledate tudi na posnetku.
26.4.2016
Praznik dela, 1. maj
Bliža se 1. maj, mednarodni praznik dela, zato vas vabimo, da na našem portalu raziščete odmeve na praznik dela skozi različna zgodovinska obdobja.
1. maj je vzniknil leta 1886 v Chicagu z množičnimi delavskimi demonstracijami. Delavci so se uprli težkim razmeram in nečloveškim urnikom (tudi po 16 ur, 7 dni na teden). Njihovo geslo treh osmic je pomenilo naslednje zahteve: 8 ur dela, 8 ur počitka in 8 ur kulture oz. zabave. V kasnejših spopadih so stavke zaznamovale tudi smrtne žrtve, veliko je bilo ranjenih, voditelje delavskih gibanj pa so obsodili na dosmrtno ječo, celo na smrt.
Dve leti kasneje, leta 1888, so na kongresu federacije dela v Saint Louisu razglasili 1. maj za dan spomina na žrtve majskih stavk. Mednarodno pa je bil praznik dela priznan na zasedanju Druge Internacionale v Parizu leta 1889 ob 100-letnici francoske revolucije.
Pri nas je Narodna vlada SHS v Ljubljani izdala uredbo o uvedbi osemurnega delovnika 30. decembra leta 1918. Takrat je deloval še 48-urni delovnik, kar je pomenilo, da se je delalo tudi ob sobotah.


arhiv novic
 
 
 
Izvedba, lastnina in pravice: NUK 2005-2016    |    pogoji uporabe    |    napišite svoje mnenje    |    na vrh