Ivanova pisma Micki - izseljenska zgodba - Janežič, Helena (2018)
Marija Krek se je rodila leta 1906 blizu Škofje Loke v današnji Sloveniji, ki je bila takrat del Kraljevine SHS. Leta 1921 je z mamo, bratom in sestro sledila očetu, ki je že nekaj let predtem odšel v ZDA in se naselil v rudarskem mestecu Yankee v zvezni državi Nova Mehika. S prihodom v obljubljeno deželo je Marija (Micka, Mici) postala Mary. Takoj po prihodu je poprijela za delo v hotelu in restavraciji, katere lastnik je bil njen stric. Na nedeljski veselici jo je opazil Ivan Bizyak iz kraja Dawson, prav tako Slovenec. Rojen je bil leta 1894 v Ospu, primorski vasici na slovenskem etničnem ozemlju, ki pa je takrat spadalo pod Kraljevino Italijo. Tudi on je prišel v Ameriko leta 1921, in sicer iz Trsta.S poroko sta Ivan in Mary počakala, dokler ni nevesta dopolnila 18 let. Preden pa sta se 7. junija 1924 vzela, so med rudarskima krajema Yankee in Dawson, ki sta danes opuščeni »mesti duhov« (ghost towns), potovala čudovita ljubezenska pisma, pisana v njunem maternem jeziku. Žal so ohranjena le Ivanova.
Marija Krek se je rodila leta 1906 blizu Škofje Loke v današnji Sloveniji, ki je bila takrat del Kraljevine SHS. Leta 1921 je z mamo, bratom in sestro sledila očetu, ki je že nekaj let predtem odšel v ZDA in se naselil v rudarskem mestecu Yankee v zvezni državi Nova Mehika. S prihodom v obljubljeno deželo je Marija (Micka, Mici) postala Mary. Takoj po prihodu je poprijela za delo v hotelu in restavraciji, katere lastnik je bil njen stric. Na nedeljski veselici jo je opazil Ivan Bizyak iz kraja Dawson, prav tako Slovenec. Rojen je bil leta 1894 v Ospu, primorski vasici na slovenskem etničnem ozemlju, ki pa je takrat spadalo pod Kraljevino Italijo. Tudi on je prišel v Ameriko leta 1921, in sicer iz Trsta.S poroko sta Ivan in Mary počakala, dokler ni nevesta dopolnila 18 let. Preden pa sta se 7. junija 1924 vzela, so med rudarskima krajema Yankee in Dawson, ki sta danes opuščeni »mesti duhov« (ghost towns), potovala čudovita ljubezenska pisma, pisana v njunem maternem jeziku. Žal so ohranjena le Ivanova.