Med teorijo in prakso - Franca, Valentina (Delavci in delodajalci, 2018)
Zaradi nenehnega tehnološkega razvoja je potreba po nadgrajevanju znanja ter pridobivanja novih kompetenc vedno bolj izrazita, zato so dogovori med delodajalci in sindikati o tem izrednega pomena. Analiza 26 panožnih kolektivnih pogodb je pokazala, da obstoji še veliko možnosti skupnega sodelovanja pri prepoznavanju potreb in načrtovanju razvoja znanja in kompetenc, vključenosti v vseživljenjsko izobraževanje ter zagotavljanju sredstev. Ravno tako bi bilo smiselno razvijati nabor spodbud za nova znanja kot obliko motivacije delavcev ter urejanje medsebojnih odnosov v primerih izobraževanja in usposabljanja na pobudo oziroma v interesu delavca.
Keywords: delovna razmerja; izobraževanje; kolektivne pogodbe; usposabljanje; vseživljenjsko učenje