A crack growth analysis in critical structural components - Semenski, Damir (Materiali in tehnologije, 2006)
Nadzor in ugotavljanje integritete konstrukcij je aktivnost z naraščujočim pomenom zaradi kontrole trajnosti, stabilnosti in varnosti ter ugotavljanja preostale trajnostne dobe struktur. Raziskave rasti razpok so potrebne zaradi ocene zanesljivosti delov struktur. V uporabi so različne metode za ugotavljanje stanja. Eksperimentalne metode mehanike loma se uporabljajo za določanje faktorja intenzitete napetosti (SIFs) za razpoke v obremenjenih strukturah. Razvita je bila procedura za simulacijo propagacije razpoke v primeru več razpok in izračunana je bila SIFs uporabo metode končnih elementov. Raziskana je bila rast ene ali večrazpok, ki so nastale ob ojačitvah v ojačanem panelu. Optična metoda svetlobnih odsevov je bila razvita za uporabo pri mehansko izotropnih materialih z določitvijo SIFs in prilagojena za uporabo pri vlaknatih kompozitih. Z uporabo fotografije z veliko hitrostjo in optično interferometrijo je bil analiziran pojav dinamičnega zloma kompozitov in hitre delaminacije. Podatki, zbrani z analizo kritičnih komponent struktur, so temeljnega pomena pri odločitvah o popravilih ali ustavitvah proizvodnih naprav. Prikazani so primeri analize krova ladijske strukture, armatur plinskih in naftnih ploščadi ter vibracije zaradi vetra pri električnih daljnovodih, ki lahko povzročijo resno škodo ali celo zlom zaradi utrujenosti materiala.
Keywords: kompoziti; preiskava materiala; razpoke