The process of integration of the CFSP into the evolving constitutional legal order of the EU - Mahnič, Petra (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2019)
Prispevek obravnava odločanje na področju zunanjega delovanja Evropske unije (EU), ki kljub spremembam Lizbonske pogodbe ostaja razdrobljeno. Posebnost je še vedno skupna zunanja in varnostna politika (SZVP), ki je podvržena posebnim institucionalnim in postopkovnim aranžmajem in soglasnemu pravilu odločanja. Člen 40 Pogodbe o EU (PEU) omogoča kombiniranje metode odločanja SZVP s prevladujočo metodo odločanja po Pogodbi o delovanju Evropske unije (PDEU) v okviru enotnega splošnega postopka za sklepanje sporazumov. Čeprav je Lizbonska pogodba okrepila ustavnopravni status SZVP ter posebej zaščitila soglasno odločanje na tem področju, sodna praksa temu ni sledila. Nasprotno, s sprejetjem stališča, po katerem volilno pravilo iz prvega odstavka 31. člena PEU v postopku sklepanja sporazumov nadomesti pravilo iz osmega odstavka 218. člena PDEU, je Sodišče EU 218. členu PDEU podelilo posebno veljavo, ki ga umešča nad Pogodbi. Tak pristop pospešuje proces integracije SZVP v splošni ustavnopravni red EU, vendar prinaša tveganja, ki lahko zunanje delovanje EU tudi oslabijo.
Keywords: 218. člen PDEU; 40. člen PEU; Article 218 TFEU; Article 40 TEU; Common Foreign and Security Policy; Court of Justice of the EU; decision-making procedures; EU treaty-making; institucionalno ravnotežje; institutional balance; legal basis; postopki odločanja; pravna podlaga; sklepanje sporazumov EU; skupna zunanja in varnostna politika; Sodišče EU; Union`s external action; volilna pravila; voting rules; zunanje delovanje EU