Modeliranje 3D toka Save ob vtoku v kanal Nuklearne elektrarne Krško ter primerjava z meritvami - Rajar, Rudolf (Acta hydrotechnica, 2012)
Zaradi predvidene izgradnje HE Brežice bo gladina Save pri vtoku v dovodni kanal Nuklearne elektrarne Krško (NEK) dvignjena za 3 metre, kar bo spremenilo hidravlične in termične razmere pri vtoku hladilne vode v dovodni kanal. Projektna naloga je zahtevala simulacije hitrostnega polja in sprememb vtoka lebdečih plavin v bodočih razmerah, pa tudi toplotnih razmer v celotnem bazenu Brežice. Ker je hitrostno polje v bližini vtoka polno 3-dimenzijsko (3D), saj so vertikalne komponente hitrosti istega reda velikosti kot horizontalne, uporabljeni model PCFLOW3D pa je t. i.kvazi 3D, smo izvedli meritve hitrosti toka v Savi nad jezom v bližini NEK. Pri verifikaciji modela smo ugotovili, da daje dobre rezultate v področju gorvodno od vtoka, v bližini vtoka pa je model sicer še uporaben, rezultati pa so zaradi 3-dimenzionalnih karakteristik toka manj točni. Zato pripravljamo verzijo modela, ki bo uporabna tudi za simulacije polno 3-dimenzijskega toka. Sedanji model je pokazal, da se v bodočih razmerah vnos plavin v dovodni kanal za doslej znano sestavo in koncentracije plavin ne bo bistveno spremenil. Verifikacija toplotnega modula je bila že izvršena v letih 1995 in 1998 z meritvami v bazenu Vrhovo, tako v poletnih kot v zimskih razmerah in je pokazala dobro veljavnost in točnost modela.
Keywords: 3D modeliranje; hidrotehnika; meritve hitrosti toka; Sava (reka); umerjanje modela