Finding advanced characteristics of student population participating in the study of knowledge - Japelj Pavešić, Barbara (Šolsko polje, 2012)
V zadnjih letih so se primerjalne raziskave v izobraževanju razvile tudi na področju poročanja o rezultatih. Raziskovalci odkrivajo in razpravljajo o omejitvah pri analizah in interpretacijah podatkov o izobraževanju ter ob tem razvijajo nove metodologije, ki lahko bolj zanesljivo razlagajo zbrane meritve. Med večjimi problemi se izkazuje študij vzročnih povezav med znanjem in družbenimi dejavniki, ki jih je težko odkriti in zahtevno pojasniti. Ker kljub temu načrtovalci sprememb v izobraževalnih sistemih potrebujejo eksplicitne ideje za izboljšave, so v polje raziskovanja izobraževanja vstopile metodologije iz drugih področij. Ena med njimi je razvrščanje v socialnih omrežjih, prilagojeno simboličnim ali nominalnim podatkom iz raziskav izobraževalnih učinkov. Izkazalo se je, da lahko pomaga razložiti kompleksne zveze med dejavniki in v nadaljnjem koraku ožiti področje iskanja povezav med dejavniki na zanesljivejše vzročne zveze. V prispevku je prikazana metoda in primer takšnega razvrščanja na podatkih o Sloveniji iz mednarodne raziskave merjenja matematičnega znanja med dijaki pred vstopom na univerzo, TIMSS za maturante.
Keywords: advanced mathematics; TIMSS; zahtevnejši programi; coverage index; clustering; matematika; mathematics; preverjanje znanja; student background; learning environment; dijaki; učno okolje; vzgoja in izobraževanje; education; pedagoško raziskovanje; raziskave