Okoljska škoda in njena povrnitev - Lutman, Karmen (Pravni letopis, 2022)
Zaradi naraščajoče skrbi za okolje in glede na trajnostni razvoj mehanizmi za preprečevanje in sanacijo okoljske škode postajajo vse pomembnejši. V slovenskem pravu so ukrepi, povezani z okoljsko škodo, v domeni upravnega prava, medtem ko je varstvo okolja v civilnem pravu sorazmerno omejeno. Tako tudi okoljska škoda v klasičnem odškodninskem pravu ni pravno priznana. Primerjalnopravni trendi kažejo, da ima lahko civilno pravo v razmerju do drugih pravnih področij komplementarno funkcijo v boju za okolju prijaznejše prakse in upočasnitev podnebnih sprememb. V članku so predstavljene nekatere tovrstne prakse iz tujine, zlasti francosko pravo, ki je z novelo Code civil uzakonilo institut civilnopravne odgovornosti za okoljsko škodo. Članek obravnava tudi naraščajoči trend horizontalnih podnebnih tožb, ki v Evropi dobivajo prve sodne epiloge.
Keywords: deliktno pravo; klimatske spremembe; odškodnina; okoljska odgovornost; okoljska škoda; podnebne tožbe; pravo varstva okolja; trajnostni razvoj; varstvo okolja