NOVOIZ ITA Testenine lasagne Razvojni program tovarne testenin Pekatete je v zadnjih nekaj letih krenil iz smeri proizvodnje klasinih testenin v smer specialnih - po sestavi in obliki. Posledica take usmeritve je bilo ponovno rojstvo proizvodoie raviol (mesnih in sirovih) in v zadnjem asu tudi proizvodnja teste-nine lasagne. ' ' * Lasagne je. testenina v obliki ploiee, velikosti priblino 165x75x1 milimeter in je izde-lana po posebnem tehnolokem postopku z dveletnim rokom tra-janja. Nain uporabe tovrstne te-stenine je najrazlineji. Lahko jih pripravimo kot obiajno teste-nino ali kot specialiteto imeno-vano lasagne. Nain priprave: 250 gramov testenin lasagne skuhamo, prelijemo z beamelom in nadevamo ter damo takoj v pe-ico. Pri nadevih lahko poljubno uporabljamo svojo fantazijo, saj je mona uporaba najrazlinejih se-stavin za nadeve. Za pripravo kla-sine jedi lasagne je recept na hrbtni strani zavitka teh testenin, tokrat pa vam predstavljamo re-cept za poletne lasagne. Potrebujemo: 400 gramov testenin lasagne, tri jajevce, est srednje velikih buk, en kilogram olupljenega paradinika, dva stroka esna, pe-terilj, baziliko, nariban sir, bea-mel, olje, 30 gramov masla, 30 gramov moke, pol Iitra mleka, sol, poper. Jajevce in buke operen)5 ir. nareemo na podolne reane/Jaj-evce poloimo na desko, ki jc nagnemo nad korito ter pustimc eno uro, da se izcedi tekojna. Nato jajevce in buke ocvremo v vrelem olju. V kozici segrejemo tiri lice olja in strta stroka esna. Ko esen zarumeni, ga od-stranimo, na olje pa damo pretol-en ali sesekljan paradinik. Nato solimo, popopramo in odiavimc s sesekljanim peteriljem in bazi-liko. Duimo pol ure. Pripravimo beamel in medtem skuhamo lasagne. Nepregornc posodo namaemo z maslom, n; dno damo plast lasagne in nanjt ocvrte jajevce. Prelijemo z nekaj licami para-dinikove omake, spet poloimo lasagne, jih pokrijemo z bukami in z nekaj licami paradinikove omake. Tako nalagamo, dokler imamo surovine. Na vrhu damo beamelovo omako, naribaai sii in kosme masla. Peemo pol u pri temperaturi 200 stopinj Cel-zija. Dober tek! M. P.