Types of social orientations of young people in the system of interethnic interaction in multiethnic cities (on the example of Bishkek) - Kozhomuratova, Baktygul (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2025)
Preučevanje tipov socialnih identitet v Biškeku izhaja iz potrebe po preseganju družbenih stereotipov o posameznih etničnih skupinah ter opredelitvi možnih produktivnih vedenj, ki bi lahko preprečevala medetnične spore. Namen študije, ki se osredotoča predvsem na mlade, stare od 18 do 29 let, je raziskati produktivne in neproduktivne socialne usmeritve v multietničnem mestu Biškek. Metodologija vključuje analizo socioloških podatkov ter statistične, primerjalne, analitične in sintetične metode. Po podatkih popisa iz leta 2022 v Biškeku živi več narodnosti, vključno s Kirgizi, Rusi, Uzbeki, Tatari, Dungani, Kazahstanci in Turki. Študija lahko služi kot referenca za preučevanje medetničnih interakcij v drugih državah ter za opredelitev stereotipov in vzrokov za spore v multietničnih okoljih.
Keywords: conflicts; kirgiška družba; Kyrgyz society; popis prebivalstva; population census; raziskave; spori; statistical data; statistični podatki; surveys