Prikaz čustvene dinamike in paralelnega procesa v relacijski družinski superviziji - Rahne Mandelj, Tina (Socialno delo, 2008)
Članek je prikaz raziskave modela relacijske družinske supervizije iz dveh vidikov supervizorjevih intervencij na podlagi njegovih čutenj in vidik paralelnega procesa kot prenosa čustvene dinamike. V raziskavi sta bila poleg supervizorja udeležena terapevt in njegova klientka. Triangulacija podatkov (vključenost treh neodvisnih opazovalcev, terapevta in tričlanskega raziskovalnega tima) je potrdila, da si mora supervizor ozavestiti lasten čustven proces (kontratransfer, ki prihaja iz njegovega intrapsihičnega sveta), da lahko ta čustveni proces prepozna in ovrednoti pri supervizantu, ta pa posredno pri klientu.Glede paralelnega procesa se je potrdila hipoteza,da gre pri njem za prenos čustvene dinamike iz ene diade v drugo in nazaj. Prepoznavanje, verbalizacija in ovrednotenje paralelnega procesa v eni diadi omogoča drugi diadi spremembo čustvene dinamike, kar odpira možnost za napredovanje procesa terapije in supervizije.
Keywords: čustvena dinamika; supervizija; relacijska družinska terapija; kontratransfer; psihoterapija