Otroci s čustvenimi primanjkljaji in njihove potrebe - Domajnko, Janez (knjige, 2021)
Živimo v času, ko so medsebojni odnosi, in s tem tudi družina, v krizi. A otroci so očitno najšibkejši člen v družbi, saj se na njih odslikavajo vse napake, ki jih delamo. Najpomembnejši, najtrajnejši in najbolj zaupni odnos v otrokovem življenju je odnos s starši. Mladinski domovi so namenjeni predvsem za vzgojno ogrožene, vzgojno težavne otroke in mladostnike s čustvenimi ter vedenjskimi težavami. Večina njih je hkrati tudi učno manj uspešna. V Sloveniji jih v dom usmerjajo Centri za socialno delo in po novem tudi sodišča. Knjiga je razdeljena na dva dela. V teoretičnem so predstavljene dejavnosti in organizacijska struktura Mladinskega doma Maribor ter hišni red enote Slivnica. Predstavljena so izhodišča za pojmovanje čustvenih in vedenjskih težav, ki temeljijo na psiholoških, socioloških, socialno-pedagoških, medicinskih in pravnih spoznanjih. Obravnavani so osnovni dejavniki odraščanja mladostnikov, kot so: družina, spol, socialno okolje in šola. Opisane so največkrat uporabljene teorije in modeli zadovoljstva uporabnikov storitev s strani različnih avtorjev. Zanimalo nas je, kakšen pomen ima zadovoljstvo uporabnikov, finančno pokrivanje stroškov bivanja mladostnikov ter donatorstvo in sponzorstvo Mladinskemu domu Maribor.
Keywords: čustvene motnje; Mladinski dom Maribor; mladinski domovi; mladostniki; socialna pedagogika; vedenjske težave; vzgoja; vzgojni zavodi