Defining function in Neolithic ceramics: the exmaple of Makriyalos, Greece - Urem-Kotsou, Dushka (Documenta Praehistorica, 2002)
Sodobni razvoj kemičnih analiz organskih ostankov v arheološki keramiki odpiranove možnosti raziskav njene uporabe. Te analize bi lahko bile ključnega pomena pri ocenjevanju uporabe posodja, še posebej v kombinaciji z drugimi kontekstualnimi ter tehnološko-morfološkimi podatki in podatki o spremembi namembnosti. Za primer smo vzeli poznoneolitsko keramiko z najdišča Makriyalos v severni Grčiji. Razpravljamo o nekaterih težavah pri določevanju uporabe posod na podlagi arheološkega konteksta in pokažemo prednosti, če upoštevamo kemične analize organskih ostankov.
Keywords: archaeology; arheologija; neolitik; Makriyalos; Grčija; Greece; posodje; organski ostanki