SPARC- experimental fusion device - Kelhar, Tim (Matrika, 2021)
SPARC je eden najnovejših fuzijskih eksperimentov za katerega so pričakovanja v svetu znanosti postavljena zelo visoko. Z uporabo najmodernejše tehnologije, kot so na primer visoko temperaturni super prevodniki, ki zagotavljajo izredno veliko magnetno polje z manj hlajenja in ionsko ciklotronsko gretje. Deloval bo na principu najobetavnejšega fuzijskega goriva, devterij-tritij. SPARC bo 10 krat manjši kot ITER, a bo vseeno proizvedel 2 krat več energije kot jo bomo vložili- na račun visokega magnetnega polja, visokih tokov in edine možnosti za segrevanje goriva ionskega ciklotronskega segrevanja. Gradnja SPARCA se bo začela letos, 2021.
Keywords: eksperimentalni reaktorji; experimental reactors; fusion reactors; fuzijski reaktorji; jedrska fizika; nuclear physics; SPARC; SPARC experiment