Obravnavanje omejitev v večkriterijski optimizaciji - Erzin, Eva (Matrika, 2019)
Članek obravnava večkriterijske optimizacijske probleme z omejitvami. Dober pristop k reševanju le-teh so genetski algoritmi, ki so najprej opisani v splošnem, nato pa sta dva izmed njih, NSGA-II in MOEAD opisana bolj podrobno. Podan je pregled obstoječih načinov obravnavanja omejitev v večkriterijski optimizaciji, s katerimi je mogoče genetske algoritme za večkriterijsko optimizacijo prilagoditi tako, da obravnavajo tudi probleme z omejitvami. Predstavljena sta dva testna večkriterijska optimizacijska problema z omejitvami in rezultati na njima izvedenih preizkusov prej predstavljenih algoritmov ter dveh izmed načinov obravnavanja omejitev.
Keywords: constrained multiobjective optimization; genetic algorithms; genetski algoritmi; MOEA/D; NSGA-II; večkriterijska optimizacija z omejitvami