Prerokovanje in pesmi - Berthole, Franc (Rokopisna zapuščina Karla Štreklja, 1837)
Berthole, Franc, nadzornik finančne straže, je zapisoval v prvi polovici 19. stoletja. Štreklju je rokopisno knjižico, spisano že med letoma 1837 do 1847 v Brežicah, Podčetrtku, Kapelah in drugod po Štajerskem, izročil dr. Pirnat, vzgojitelj v Gradcu. Za knjižico se mu je Štrekelj zahvalil leta 1911. Vsebovala je tudi prerokovanje o koncu sveta. V ŠZ je ohranjenih 18 zapisov ljudskih pesmi (ŠZ IV. a, 11)