Analiza konflikta v Makedoniji - Grizold, Anton (Teorija in praksa, 2008)
Članek obravnava genezo in razvoj znotrajdržavnega, nasilnega medetničnega konflikta v Makedoniji letu 2001. Do leta 2001, celo desetletje po razpadu Jugoslavije, se je Makedonijo navajalo kot vzorčni primer razmeroma uspešnega sobivanja dveh etničnih skupnosti, makedonske in albanske. Prav tako je veljalo, da se je Makedonija osamosvojila kot dotlej edina država na ozemlju nekdanje Jugoslavije brez oboroženega nasilja. V članku so analizirane tudi okoliščine, ki so pripeljale do tega, da so medetnične napetosti leta 2001 prerasle v oboroženi spopad med makedonskimi varnostnimi silami in albanskimi uporniki. Poleg tega analiza vključuje tudi razreševanje konflikta oziroma pokonfliktno urejanje problema v luči novega mednarodnega varnostnega okolja, v katerem se je znašla mlada makedonska država.
Keywords: Inter-ethnic relations; Medetnični odnosi; Konflikti; Conflicts; Oboroženi boj; Armed fight; Nacionalna varnost; National security; Macedonia; Makedonija; Republic of Macedonia; Balkan; Balkans; Zahodni Balkan; oboroženi konflikti