Ukrepi za izboljšanje delovnih pogojev pri platformnem delu - Strban, Grega (Delavci in delodajalci, 2025)
Platformno delo je sodobna oblika nestandardnega organiziranega in plačanega dela, ki poteka preko digitalne platforme dela, ki organizira, vodi in nadzoruje delovni proces s pomočjo avtomatiziranih sistemov spremljanja in odločanja, tako imenovanega algoritemskega upravljanja. Platformno delo sodi na področje uporabe visokotveganih sistemov umetne inteligence (UI), prav tako so osebe, ki opravljajo platformno delo v bolj tveganem delovno in socialnopravnem položaju in zato lahko izpostavljene povečanemu tveganju za prekarnost. To sta tudi ključna izziva pri reguliranju ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev pri platformnem delu.
Keywords: algorithmic management; algoritmično upravljanje; artificial intelligence; decent work; digital labour platform; digitalisation; digitalizacija; digitalna platforma dela; dostojno delo; platform work; platformno delo; precariousness; prekarnost; umetna inteligenca