Kačja dolina - Finžgar, Fran Saleški (knjige, 2019)
Po ljudskem pripovedovanju je to pravljico zapisal Fran Saleški Finžgar. Glavna lika sta brata: pohlepni Pankrac in pošteni Bonifac. Zgodba bi se prav lahko dogajala tudi danes in je večna tematika boja med dobrim in zlim, le da v pravljicah praviloma zmagata dobrota in pravica.