European communication and cultural policies framework - García Leiva, Trinidad (Javnost (Ljubljana), 2011)
Članek kritično proučuje okvir evropskih komunikacijskih in kulturnih politik,da bi prispeval k boljšemu razumevanju vloge, ki je znotraj EU agende trenutno dodeljena obema področjema. Avtorica trdi, da je uradni evropski diskurz s pojmom "kreativnost" našel način za nadaljnjo podomačenje kulture, da bi jo instrumentalno reduciral enako kot v primeru komunikacij na samo še eno področje za ustvarjanje dobička. Posledica je, da se premišljevanje o kreativnih procesih počasi vpeljuje v formulacije politik, ki zadevajo informacijsko družbo in medije. To z zgodovinskega gledišča ni presenečenje: paradigma o kreativnosti je bila vpeljana v procese oblikovanja politik z Lizbonsko agendo in logotipom inovacijske družbe, da bi s tem poglobili obstoječe trende.
Keywords: Evropa; Europe; European Union; Evropska unija; politics; politika; sociologija politike