378 Pooljena pšenica — nova goljufija! Dandanes si prizadevajo brezvestni špekulanti slabo blag6 na videz narediti dobro. Tako tudi so začeli žito, posebno pa pšenico pooljevati, da potem postanejo zrna lepo gladka, pa tudi nekoliko boij težka, kajti Čem težje je in več vaga žito, tem večo vrednost ima. Ce kdo tako pšenico kupi, se gotovo okupi. „Kako pa z oljem mešajo pšenico?" bodo vprašali naši bralci. Takole: ali lopate z oljem večkrat namažejo in s takimi lopatami pšenico dobro premečejo , ali pa pšenico na kupih z oljem poškropijo in potem premečejo. Zato jemljejo cenejše ogršično olje , in sicer na 100 kil pšenice !/2 ali 1 kilo olja. Pooljena pšenica postane lepo gladka; giadkoba zrn stori, da v 1 mernik več takih zrn gre in potem na videz več vaga. Preiskave pa so razodele, da 1 hektoliter nepool-jene pšenice okoli 75 kil vaga, tedaj po olji za 3 kile težja postane. To gotovo dela razloček med uno in to pšenico. Taka pooljena pšenica je tedaj za 10 do 12 odstotkov na videz bolja, in prodajalec je po taki goljufiji na dobičku. Vedeti pa se mora, da se taka pšenica težje po-melje v moko, da se taka moka ne ohrani dobro in je za peko slabeja, zato ker olje rado žaltovo postane, po žaltovem olji pa se spridi tudi moka. Znanstvo daje pa kupcem pripomočke na roko, kako se da taka goljufna pšenica spoznavati. En tak pripomoček, ki ni težak za nobenega, je tale: Vzame naj se čeden kozarec destilirane vode, katera se dober kup v lekarni dobi, in v to vodo naj se nekoliko v prah zmlete kafre potrese. Ti kaferni drobci deloma iz-puhtijo, deloma pa se raztopijo v vodi, na kateri se več časa živahno vrtijo. Ko se ta prikazen vidi, naj se nekoliko zrn take pšenice, katero preiskovati hočemo, vrže v kozarec. Ce vrtenje kafrinih drobcev kmalu poneha in se prah teh drobcev sprime tako, da mirno na vodi plava, je to znamenje p o olj ene pšenice. Ce pa pše-uica ni pooljena bila, se vrti kaferni prah na vodi neprenehoma. — To sredstvo nas gotovo pelje do spoznanja goljufne pšenice. Po časniku „die Sudeten".