Epikardni pristop in zdravljenje prekatne tahikardije s pomočjo katetrske radiofrekvenčne ablacije - Pernat, Andrej (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča Katetrska radiofrekvenčna ablacija nudi možnost učinkovitega endokardnega zdravljenja nadprekatnih tahiaritmij, idiopatskih oblik prekatne tahikardije, v zadnjem času pa vse bolj tudi prekatne tahikardije pri strukturni bolezni srca. Tovrstni poseg je včasih neuspešen zaradi epikardno ležečega substrata ali pa je neizvedljiv zaradi umetnih zaklopk ali nevaren zaradi tromba v prekatu. V takšnih primerih lahko dosežemo epikardno površino srca s pomočjo perkutanega subksifoidnega pristopa. Zaključki Gre za tehnično zahteven, vendar sorazmerno malo invaziven in varen poseg, ki omogoča izvedbo katetrske radiofrekvenčne ablacije aritmije, sicer po konvencionalni poti neuspešne ali neizvedljive. Metodo smo v letu 2007 prvič izvedli tudi na naši kliniki.
Keywords: cardiovascular disease; Catheter Ablation; kardiovaskularne bolezni; Kateterska odstranitev; metode; Pericardium; Perikard; prekatna tahikardija; Tachycardia, Ventricular; Tahikardija prekatna; Therapy; zdravljenje