Koncept trajnostno kompaktnega mesta - Šulin Košar, Anja (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2014)
Koncept kompaktnega mesta se je pojavil konec 20. st. kot ena od rešitev za trajnostni razvoj mest. Koncept razvoja poudarja mestno gostoto, hkrati pa preprečuje širjenje mest navzven. Pomembna je mešana raba zemljišč, večja gostota poselitve (intenziviranje mesta) ter čim boljša dostopnost za vse prebivalstvo, pri čemer je najpomembnejši razvoj javnega prometnega sistema. Koncept prinaša prednosti, a tudi slabosti, saj prevelika gostota vpliva na kakovost življenja v mestu.
Keywords: environmental protection; kvaliteta življenja; Ljubljana; mesta; Slovenia; Slovenija; sustainable development; trajnostni razvoj; urbana geografija; varstvo okolja